Сделка за милиарди между Alphabet и Apple

Alphabet плаща на Apple 36% от приходите от търсене в Safari, потвърди Сундар Пичай

Публикувано от Божидар Балевски ное 16, 2023 в Пазари

Във вторник главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай потвърди, че Google плаща на Apple 36% от приходите от търсене в Safari по силата на споразумение за търсене по подразбиране. Това разкритие се превърна във фокусна точка в продължаващите антитръстови искове, заведени от Министерството на правосъдието срещу Google.

Разкритието излезе наяве по време на показанията на експерт в рамките на антитръстовото производство във Вашингтон. Експертът, свидетелстващ от името на Google, по невнимание разкри цифрата 36%. Впоследствие Сундар Пичай, докато даваше показания по отделно съдебно дело, заведено от Epic Games срещу Google, потвърди точността на тази важна подробност.

Основната част от антитръстовите претенции на Министерството на правосъдието се върти около сложните сделки между технологичните гиганти Google и Apple. Потвърждението на Пичай хвърля светлина върху условията на тяхното споразумение за търсене по подразбиране, като разкрива значителните финансови връзки между двете компании.

Адвокатът на Epic Games се възползва от това разкритие, твърдейки, че Google плаща на Samsung, основния хардуерен партньор на Android, по-малко от половината от това, което плаща на Apple. Пичай реагира предпазливо, като призна тази възможност, но сравни сравнението с "ябълки и портокали". Той подчерта, че Google участва в ожесточена конкуренция с Apple и отбеляза, че сложните сделки понякога включват плащания към операторите.

Разбивката на споразумението за споделяне на приходите на Google с Apple беше строго пазена тайна до неволното му разкриване в съда. Професорът по икономика от Чикагския университет Кевин Мърфи, който свидетелстваше от името на Google, разкри цифрата, докато отговаряше на въпроси на главния адвокат на Alphabet. Това разкритие дава рядък поглед към финансовите тънкости на тези технологични гиганти.

По-специално, разходите на Google за придобиване на трафик (TAC) през 2022 г. възлизат на близо 49 млрд. долара, като обхващат плащания към различни компании, включително Apple и Samsung, за да позиционира търсачката си на видно място. Признаването на 36% дял от приходите подчертава мащаба на финансовите транзакции в рамките на конкурентния пейзаж на технологичната индустрия.

В стремежа си да запазят конфиденциалност адвокатите на Google и Apple се опитаха да скрият конкретни цифри. Въпреки това съдия Джеймс Донато подчерта значението на прозрачността, заявявайки: "Това е съдебна зала в Съединените щати - ние правим бизнес при ярка светлина и отворени врати".

Разкритието добавя още едно ниво към продължаващите правни предизвикателства на Alphabet. Срещу Alphabet са заведени два отделни иска от Министерството на правосъдието, свързани с предполагаемо антиконкурентно поведение във Вирджиния и Вашингтон, окръг Колумбия, а освен това Alphabet се сблъсква и със съдебен иск от Epic Games, обвиняващ компанията в поддържане на незаконен монопол чрез своя магазин Google Play. Технологичният гигант се движи по сложен правен терен, като се бори с обвинения и проверки както от страна на регулаторните органи, така и от страна на конкурентите.

Докато се разгръщат подробностите по тези правни битки, разкриването на споразумението за споделяне на приходите на Google с Apple служи като критична точка за анализ, предизвиквайки по-широки дискусии относно прозрачността и динамиката на конкуренцията в технологичната индустрия.