САЩ закриват петролен резерв с продажба на 1 млн. барела

И Байдън, и Тръмп опитват да спечелят политически дивиденти от този ход

Публикувано от Божидар Балевски май 21, 2024 в Пазари

По данни на Министерството на енергетиката администрацията на Байдън е обявила продажбата на близо 1 милион барела бензин от запасите, управлявани от САЩ в североизточните щати. С този ход на практика се закрива почти десетгодишният Резерв за снабдяване с бензин в североизточната част на страната, който беше създаден през 2014 г. в отговор на недостига на гориво, причинен от супербурята Санди. За разлика от суровия петрол, съхранението на рафинираното гориво е по-скъпо, което доведе до решението за закриване на резерва - мярка, включена в законодателството за финансиране на САЩ, подписано от президента Джо Байдън през март.

Продажбата е насрочена за 28 май, като приходите ще отидат в общите фондове на Министерството на финансите, съобщиха от Министерството на енергетиката. Очаква се бензинът, разпределен на партиди от 100 000 барела, всеки от които съдържа 42 галона, да достигне до местните търговци на дребно навреме за празненствата по случай 4 юли - Денят на независимостта в САЩ.

Тази продажба, наложена след двупартийно решение, тоест взето от Републиканската и Демократическата партия, стана повод политически фигури да се опитат да я използват за изборни цели. Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм изтъкна, че моментът на пускането на пазара - между Деня на паметта и 4 юли - е стратегически ход за осигуряване на адекватни доставки на бензин за североизточната част на страната по време на пиковия период на търсене. 4 юли е най-големият американски празник и хората масово пътуват, за да прекарат почивните дни извън населените си места. Бившият президент Доналд Тръмп пък обвини Байдън, че използва резерва за манипулиране на цените на дребно на бензина, които в момента са с около 6 цента на галон по-високи от миналата година, по данни на ААА.

Тръмп разкритикува момента на продажбата, като предположи, че тя е насочена към ограничаване на високите цени на бензина, които биха могли да повлияят негативно на изборните резултати. Той направи тези коментари извън съдебната зала в Ню Йорк, където присъстваше на съдебен процес, по който е обвиняаем.

Въпреки политическите искри цените на бензина в САЩ отбелязаха значителен спад, като са с около 30% по-ниски от тези през юни 2022 г., когато достигнаха връх от над 5,00 долара за галон. Този спад се дължи на рекордния добив на американски суров петрол при управлението на Байдън.

Продажбата се случва в контекста на достатъчно предлагане и намаляващи цени, въпреки наближаването на Деня на възпоменанието, който бележи началото на летния сезон на шофиране. Фактори като увеличеното производство на рафинериите и потиснатото търсене на горива през тази година спомогнаха за облекчаване на някои от проблемите с доставките, с които се сблъскаха потребителите в САЩ след началото на пандемията.

Бензинът от резервите, разположени в Порт Рединг, Ню Джърси, и Саут Портланд, Мейн, ще бъде прехвърлен или доставен на купувачите, вероятно търговци на дребно и терминали за гориво, не по-късно от 30 юни. Около 900 000 барела ще дойдат от резервата в Ню Джърси, а близо 99 000 - от резервата в Мейн.

След закриването на този резерв министърът на енергетиката няма да може да създава нови регионални резерви от нефтопродукти без предварителни искания за финансиране в годишния бюджет, които трябва да бъдат представени от президента и одобрени от Конгреса.

Боб Макнали, президент на консултантската компания Rapidan Energy, коментира, че за разлика от Стратегическия петролен резерв, който съхранява огромни количества суров петрол, бензиновият резерв е сравнително малък и е малко вероятно липсата му да повлияе значително на енергийната сигурност на САЩ.