Ръстът в търсенето на чипове изстрелва Nvidia и AMD до рекордно високи нива

Само за 2024 година акциите на AMD и Nvidia са се покачили респективно 17,3 % и 18,56 %!

Публикувано от Божидар Балевски яну 19, 2024 в Пазари

В условията на оптимистичен пазар, подхранван от нарастващото търсене на възможности за изкуствен интелект (ИИ), водещите гиганти в областта на полупроводниците - Nvidia и AMD - достигнаха безпрецедентни стойности на акциите си. Инвеститорите с нетърпение се насочват към компаниите, които са в челните редици на проектирането на чипове, които захранват процъфтяващата област на изкуствения интелект. Този скок в цените на акциите не само отразява устойчивия интерес от страна на инвеститорите, но и подчертава решаващата роля на графичните процесори за подхранване на революцията в областта на ИИ.


Възходът на AMD


В четвъртък AMD отбеляза значителен подем, като акциите ѝ се покачиха с над 1%, достигайки най-високата цена на затваряне за всички времена от 162,67 долара. Тази възходяща траектория е част от по-широка тенденция, тъй като в началото на годината AMD стана свидетел на двуцифрен процентен ръст. Кулминацията на забележителната 2023 година, през която акциите на AMD се повишиха с впечатляващите 127,6%, допълнително затвърди позицията на компанията като втория по големина производител на самостоятелни графични процесори.


Само за 2024 година акциите на компанията са поскъпналите със забележителните 17,3 %!


Иновациите движат Nvidia


Едновременно с това акциите на Nvidia поскъпнаха с малко под 2% до впечатляващите 571,07 долара. Като основен доставчик на графични процесори за компаниите, занимаващи се с изкуствен интелект през последните две години, Nvidia се превърна в най-добре представящата се акция в S&P 500 през изминалата година. Стратегическият фокус на компанията върху иновациите и доминиращата ѝ позиция на пазара на графични процесори несъмнено допринесоха за стремителния ѝ възход, като през 2023 година стойността на акциите ѝ ще нарасне с 238,8%.


Подобно на своя конкурент, акциите на компанията от началото на годината са поскъпнали със зашеметяващите 18,56 %!


Еволюция на графичните процесори отвъд игрите


Нарастването на оценката на AMD и Nvidia подчертава нарастващия апетит към компаниите, специализирани в проектирането и продажбата на графични процесори, пригодени за приложения с изкуствен интелект. Макар че графичните процесори (GPU) първоначално са били замислени за подобряване на преживяванията в игрите, тяхната ключова роля в обучението и внедряването на сложни модели на ИИ, като GPT на OpenAI, предизвика безпрецедентно увеличение на продажбите на чипове.


През последните две години Nvidia е основният доставчик на графични процесори за компаниите, занимаващи се с изкуствен интелект, което затвърди позицията ѝ на пазарен лидер. Стратегическите партньорства на компанията и непрестанният стремеж към авангардни технологии изстреляха акциите ѝ до нови висоти. Непрекъснатият ръст в търсенето на възможности за изкуствен интелект превърна Nvidia в ключов играч в осигуряването на основния хардуер, който захранва различни приложения за изкуствен интелект в различни индустрии.


Нарастващото значение на AMD


Нагласите на инвеститорите са особено оптимистични по отношение на AMD, което я определя като втория по големина самостоятелен производител на графични процесори. В стратегически ход миналата година AMD представи нов чип, предназначен да се конкурира с H100 на Nvidia, който понастоящем е индустриален стандарт за приложенията на изкуствения интелект. Анализаторите прогнозират, че навлизането на AMD в производството на конкурентни чипове, съчетано с подобренията в софтуера за изкуствен интелект, ще намали историческите предпочитания към чиповете на Nvidia в определени приложения.


Положителна перспектива на TSMC


Тайванската компания за производство на полупроводници (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company - TSMC), която отговаря за производството на чипове за Nvidia и AMD, отчете продажби, които надминаха очакванията. Главният изпълнителен директор C.C. Wei подчерта голямото търсене на чипове с изкуствен интелект, като наблегна на използването на най-съвременни производствени техники. Ръководството на TSMC очаква, че производството на чипове с изкуствен интелект може да представлява "високи десетки" процента от приходите през следващите пет години, което ще има положително въздействие както върху Nvidia, така и върху AMD.


Стратегическа инвестиция на Meta


В отделен случай главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг разкри плановете си да инвестира милиарди долари в Nvidia и други производители на графични процесори през годината. Този стратегически ход не само отразява ангажимента на Meta да остане в челните редици на развитието на изкуствения интелект, но също така означава нарастващото значение на графичните процесори за оформянето на бъдещето на технологиите.


Пътят напред за двата полупроводникови гиганта


Рекордно високите стойности, на които са свидетели Nvidia и AMD, подчертават трансформиращото въздействие на ИИ върху полупроводниковата индустрия. Тъй като тези компании продължават да правят нововъведения и да задоволяват нарастващото търсене на възможности за ИИ, инвеститорите остават в готовност да се възползват от предимствата на тази технологична революция. Симбиотичната връзка между производителите на чипове, разработчиците на ИИ и основните играчи в индустрията предвещава устойчив растеж на този динамичен сектор. Докато навигираме в развиващия се пейзаж на технологиите за изкуствен интелект, възходът на Nvidia и AMD е пример за ключовата роля на компаниите за полупроводници в управлението на бъдещето на изкуствения интелект.