Русия и Китай затвърдяват съюза си след визитата на Путин

Путин и Си обещават нова ера и осъждат Съединените щати

Публикувано от Божидар Балевски май 17, 2024 в Геополитика

По време на посещението в Пекин руският президент Владимир Путин се обедини с китайския лидер Си Дзинпин, представяйки се за пазители на глобалната стабилност. Тази среща на върха беше насочена към затвърждаване на позицията им срещу западното влияние и натиск.


В първото си международно пътуване след неотдавнашната си изборна победа Путин подчерта ролята на руско-китайския съюз за стабилизирането на световните дела. Той изтъкна съвместните им усилия за насърчаване на справедлив и демократичен световен ред, който зачита многополюсния характер, установен от международното право. Това посещение подчерта, че Путин разчита на подкрепата на Китай, която е от решаващо значение за смекчаване на последиците от западните санкции, наложени след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Тази подкрепа е от ключово значение за Русия, тъй като тя продължава да е изправена пред значителна глобална изолация.


По време на срещата, която се проведе на фона на продължаващия руски военен напредък в Украйна, Путин беше посрещнат топло в китайската столица. Церемонията по посрещането, макар и сдържана в сравнение с предишни посещения, включваше червен килим и военен оркестър, което символизира продължаващите силни връзки между двете нации.


Си, посетил Москва след повторното си назначение миналата година, изрази дълбоко вкоренената връзка между народите, въпреки че спря да потвърди декларираното по-рано приятелство „без граници“. Тази фраза беше изтъкната по време на посещенията на Путин преди ескалацията на конфликта в Украйна.


Китай изигра жизненоважна роля в подпомагането на Русия да устои на международните последици от военните си действия, като доставя стоки с двойна употреба и осигурява дипломатически буфер. Това позволи на Путин да покаже на вътрешната си аудитория, че Русия остава глобално значима чрез мощните си съюзи, въпреки опитите на Запада да я изолира.


Освен това посещението на Путин е демонстрация на стратегическото военно и икономическо сътрудничество, което укрепи връзките между Русия и Китай. Това включва увеличаване на търговския обмен, който се е увеличил с над 26 % през миналата година, и стратегическата зависимост на Русия от Китай по отношение на доставките на енергийни ресурси и потребителски стоки с отстъпка, което е от решаващо значение на фона на намаления европейски внос.


Макар че дискусиите в Пекин бяха насочени към икономическото сътрудничество, в тях беше засегната и темата за продължаващата подкрепа за военните начинания на Русия. Това включва и спорната позиция на Китай за доставка на технологии с двойна употреба, която предизвика внимание и санкции от страна на западните държави.


Задълбочаващото се партньорство между Русия и Китай идва в момент, когато и двете държави са изправени пред продължаващо напрежение със САЩ и техните съюзници, което ги поставя в ролята на противотежест в променящия се световен ред. Последиците от този съюз се простират отвъд двустранните интереси, като оказват влияние върху глобалната политическа динамика и стратегическия пейзаж в Европа и Азия.