Palantir навлиза в опасна игра - изкуствен интелект за военни цели

Американският технологичен гигант подписа споразумение с Министерството на отбраната на Израел

Публикувано от Божидар Балевски яну 17, 2024 в Геополитика

Софтуерната компанията за анализ на данни и изработка на приложения Palantir подписа споразумение с Израел, съгласно което тя ще снабдява страната с технологични решения за военни цели, базирани на изкуствен интелект. По този начин Palantir взима отношение в разрастналия се конфликт между Израел и Хамас, поемайки рискован и спорен ход.


Информацията за постигнатото споразумение е изключително оскъдна, става ясно единствено, че Palantir ще предоставя технологична подкрепа за военните мисии на Израел и има за цел да окаже значителна помощ на държавата.


Миналата година Palantir обяви публикуването на своята платформа за изкуствен интелект (AIP - Artificial intelligence platform). Тя представлява система за разузнаване и взимане на решения, които също и могат да анализират противникови войски и да предлагат бойни планове.


Бизнес моделът на Palantir се основава на предлагането на висококачествени, персонализирани решения за анализ на данни на своите клиенти, сред които са правителствени агенции, финансови институции и големи корпорации. Компанията често е била в центъра на дискусии за поверителността на данните и етиката, особено по отношение на работата си с правителствени агенции в области като наблюдение и събиране на данни.


Всъщност, само няколко дена преди подписването на споразумението между Palantir и Министерството на отбраната на Израел, главният изпълнителен директор на компанията Алекс Карп обявява в интервю в Тел Авив, че “има високо търсене за нашите продукти”. Карл добавя, че Palantir е снабдявала и продължава да снабдява Израел с различни продукти от началото на войната в Хамас, стартирала на 7 октомври 2023 година.


Проведена бе среща в Тел Авив, оглавена от Алекс Карп и милиардерът създател на Palantir Питър Тил, като нейната цел бе да демонстрира солидарност към Израел в назрелия конфликт в Близкия Изток.


Това, което знаем със сигурност е, че Израел се е сдобил с пакета от софтуерни продукти, наречен Palantir Government Web Services (уеб услуги за правителства), който включва софтуерното решение Palantir Gotham. Gotham първоначално е разработен за разузнавателните служби на САЩ. Той се използва за интегриране на данни, сигурен обмен на информация и съвместен анализ. Особено ефективен в борбата с тероризма, киберразузнаването и операциите за борба с измамите, което го прави ефективен за държава, която провежда мащабни военни действия.


Gotham вече е подобрен от напредъка в развитието на изкуствения интелект и най-вероятно има различни приложения, които да служат за постигане на военни цели. Използването на приложения базирани на изкуствен интелект във въоръжени сблъсъци е една от най-предизвикаталните теми на бъдещето и вече виждаме притеснително развитие по това направление.


Изкуственият интелект във военен контекст се отнася до използването на машинно обучение, роботика, компютърно зрение и други технологии за подобряване на способностите на въоръжените сили. Интегрирането на изкуствен интелект във военните системи е способно да преобрази военните действия, като ги направи по-ефективни, прецизни и бързи. То обаче поражда и значителни етични проблеми и стратегически предизвикателства.


Приложения на изкуствения интелект във военната област


Автономни оръжейни системи

Едно от най-спорните приложения е в разработването на автономни оръжейни системи (АСО). Тези системи могат да избират и поразяват цели без човешка намеса. Поддръжниците твърдят, че те могат да намалят жертвите чрез подобряване на точността и скоростта на вземане на решения, но критиците се опасяват, че те могат да доведат до безотговорна, автоматизирана война.


Разузнаване, наблюдение и разузнаване

Изкуственият интелект значително подобрява възможностите на военното разузнаване. Той позволява обработката на огромни количества данни от сателити, безпилотни самолети и наземни сензори за по-бързо и точно идентифициране на заплахи. Задвижваните от изкуствен интелект лицево разпознаване и анализ на модели също се използват за мисии за наблюдение и разузнаване.


Логистика и поддръжка

Изкуствен интелект се използва за оптимизиране на военната логистика и поддръжка. Предсказващите алгоритми могат да прогнозират повреди на оборудването, да планират поддръжката и да управляват по-ефективно веригите за доставки, като намаляват времето за престой и спестяват разходи.


Киберзащита

Алгоритмите на изкуствения интелект са от решаващо значение за защитата от кибератаки. Те могат да откриват и да реагират на заплахите по-бързо от човешките оператори, като идентифицират модели в данните, за да предвиждат и неутрализират потенциални киберзаплахи.


Обучение и симулация

Симулациите и средите за виртуална реалност, задвижвани от изкуствен интелект, се използват за обучение на военния персонал. Тези системи осигуряват реалистични, адаптивни сценарии, които позволяват на войниците да придобият опит в различни бойни ситуации.


Етични и стратегически последици

Етични проблеми

Използването на изкуствен интелект във военни приложения повдига дълбоки етични въпроси. Въпросите включват потенциала за повишаване на смъртоносността, риска от случайна ескалация и моралните последици от отстраняването на хората от процесите на вземане на решения в смъртоносни ситуации.


Стратегическа стабилност

Изкуственият интелект може потенциално да дестабилизира глобалните стратегически баланси. Надпреварата за превъзходство може да доведе до увеличаване на напрежението и надпревара във въоръжаването, тъй като държавите се стремят да получат предимство пред потенциалните си противници.


Международно регулиране

Все по-често се призовава за международни споразумения, които да регулират използването на новите технологии във военни приложения. Това включва потенциални забрани за някои видове автономни оръжия и споразумения за етичното използване на инзкуствен интелект


В заключение, интегрирането на ИИ във военните системи променя естеството на военните действия. Макар че предлага значителни предимства по отношение на ефективността, прецизността и повишаването на способностите, тя поражда и критични етични и стратегически предизвикателства, които трябва да бъдат разгледани. Балансирането на ползите от ИИ в отбраната с неговите потенциални рискове е от решаващо значение, за да се гарантира, че той се използва отговорно и устойчиво във военния контекст. Тъй като тази технология продължава да се развива, непрекъснатият диалог и регулирането на международно равнище ще бъдат от ключово значение за оформянето на нейната роля в бъдещите военни операции.