Рокади в управлението на OpenAI. Какво се случва при технологичния стартъп?

OpenAI назначи бившия ръководител на Twitch за свой нов главен изпълнителен директор

Публикувано от Божидар Балевски ное 20, 2023 в Пазари

С изненадващ ход OpenAI назначи бившия главен изпълнителен директор на Twitch Емет Шиър за свой нов главен изпълнителен директор, само два дни след неочакваното отстраняване на Сам Алтман. Решението бележи значителен обрат в събитията за един от най-известните стартъпи в технологичната индустрия.

Сътресенията през уикенда започнаха със съобщението на борда на OpenAI в петък, в което се посочва, че Алтман е отстранен поради "липса на последователна откровеност в комуникацията с борда". Бордът назначи Мира Мурати, технологичен ръководител на OpenAI, за временен главен изпълнителен директор. Алтман, който сега ще се присъедини към Microsoft, ще ръководи нов екип за усъвършенствани изследвания на изкуствения интелект.

Първоначално The Information и Bloomberg съобщиха за наемането на Шиърър, по-късно потвърдено от CNBC от анонимен източник. В отговор на развитието на събитията Шиърър изрази своята ангажираност към това, което той нарече "възможност, която се случва веднъж в живота". Той призна противоречията около отстраняването на Олтман, като заяви, че процесът е бил лошо проведен, което е подкопало доверието в компанията.

Шиър подчертава, че е заел позицията след внимателно обмисляне, като подчертава вярата си в значимостта на OpenAI. Той уточни, че Алтман не е бил отстранен поради несъгласия, свързани с безопасността, но не уточни конкретните причини. Шиър увери, че не би приел ролята без подкрепата на борда за комерсиализиране на моделите на OpenAI.

В отговор на последствията от смяната на ръководството Шиър очерта първоначалния си 30-дневен план, който включва разследване на събитията, довели до отстраняването на лАтман. Той също така намекна за потенциални промени в управлението на OpenAI и потвърди, че партньорството с Microsoft продължава да бъде силно.

Напускането на Алтман предизвика реакция от страна на група инвеститори, включително Microsoft, Tiger Global, Thrive Capital и Sequoia Capital, за които се съобщава, че са били изненадани от решението на борда. Въпреки усилията им да отменят този ход, решението на Олтман да се присъедини към новия изследователски екип по изкуствен интелект на Microsoft изглежда окончателно.

OpenAI, известна със своя чатбот ChatGPT, наскоро води преговори за продажба на акции на служителите при оценка от 86 млрд. долара. Алтман ръководи компанията от 2019 г. насам и за разлика от типичните стартъпи от Силициевата долина, OpenAI работи като организация с нестопанска цел. Управителният съвет наблюдава дейността на организацията с нестопанска цел, както е подчертано в публикация в блога от петък.

Навлизането на Шиър в OpenAI следва напускането му през март като главен изпълнителен директор на Twitch - услуга за излъчване на живо, която сега е собственост на Amazon. С опит в съосноваването на Justin.tv и като партньор на непълно работно време в стартъп акселератора Y Combinator, Шиър внася богат опит в компания, изправена пред промяна на ръководството на фона на спекулации в индустрията.