Revolut постигна рекордни приходи

Приходите на британския финтех са нараснали с 45% до рекордните 923 милиона паунда, нетната печалба се срива.

Публикувано от Божидар Балевски дек 27, 2023 в Пазари

Британската онлайн банка Revolut представи своите отчети за 2022 година, отбелязвайки значителна стъпка в стремежа си да получи банков лиценз в Обединеното кралство. Тъй като дигиталният финансов разрушител се бори с регулаторните тънкости, оповестените цифри дават представа за финансовите му резултати, хвърляйки светлина върху приходите, загубите и стратегическите ходове.


Revolut отчете стабилни финансови резултати за 2022 година, като приходите нараснаха с впечатляващите 45% до 922,5 млн. паунда (1,2 млрд. долара). Въпреки това, водещата цифра е загубата преди данъци, която възлиза на 25,4 млн. паунда (32,2 млн. долара), което е забележителен спад спрямо преизчислената печалба от 39,8 млн. паунда за предходната година. Въпреки загубите Revolut остава оптимист, като прогнозира целеви приходи от 2 млрд. долара за 2023 година с двуцифрен марж на нетната печалба.


Един от ключовите акценти във финансовото оповестяване е разрешаването на ключов въпрос относно пълнотата на данните за приходите за 2021 година, както беше признато от одиторите от BDO. Това разкритие идва след подобно забавяне през предходната година, което е сигнал за ангажимента на компанията да се справи с финансовите тънкости и да изпълни регулаторните изисквания.


Път към получаване на банков лиценз в Обединеното кралство


Стремежът на Revolut да си осигури банков лиценз в Обединеното кралство, започнат през януари 2021 година, зависи от съгласуването на нейната финансова къща. Макар че публикуването на отчетите преди крайния срок през декември отразява напредък, пътят към регулаторното одобрение продължава да зависи от последователното придържане към стандартите за съответствие. Банковият лиценз би могъл да даде възможност на Revolut да диверсифицира услугите си, предлагайки заеми и ипотеки, като по този начин навлезе в печеливши пазари и увеличи потоците си от приходи.


Главният изпълнителен директор, Ник Сторонски, подчерта непоколебимия ангажимент на компанията към заявлението за банков лиценз в Обединеното кралство, показвайки стратегическото значение на този регулаторен етап. Освен в Обединеното кралство, стремежите на Revolut се простират до получаването на банков лиценз в САЩ, позиционирайки се за по-широки глобални финансови пазари.


Анализ на финансовите резултати


При разглеждането на финансовия пейзаж се очертават няколко ключови момента:


Рязко увеличение на приходите от лихви: Приходите от лихви отбелязаха забележително 50-кратно увеличение до 83 млн. паунда, стимулирано от повишаването на лихвените проценти. Този скок подчертава способността на Revolut да се адаптира към динамиката на пазара, използвайки променящите се лихвени условия за финансови печалби.


Административните разходи нарастват: Административните разходи отбелязаха значително увеличение, достигайки 667,1 млн. паунда през 2022 година от 380 млн. паунда през предходната година. Тази ескалация подчертава разходите, свързани с поддържането и разширяването на дейността на Revolut в условията на конкурентен финтех пейзаж.


Растеж на потребителската база: Revolut демонстрира стабилен ръст на потребителската база, като през 2022 година добави 10 млн. нови клиенти, достигайки общо 26,2 млн. в края на годината. Това разширяване подчертава нейната привлекателност и все по-голямо проникване на пазара.


Стратегическо наемане на служители и възнаграждения: Revolut повиши броя на служителите си, като до края на 2022 година увеличи броя на служителите си повече от два пъти до 5 913 души, а в момента достига приблизително 8000 души. Компенсациите на директорите почти се удвоиха до 1,1 млн. паунда през 2022 година, което отразява стратегическия акцент на компанията върху придобиването и задържането на таланти.


Сравнителен анализ


Revolut, оценена на 33 млрд. долара в кръга на финансиране през 2021 година, се позиционира като един от най-ценните стартъпи в Обединеното кралство. Амбициозната траектория на растеж на компанията е подчертана от прогнозата ѝ да генерира 1,5 млрд. паунда приходи през тази година. Като еталон в сектора на необанкирането, Revolut навигира в сложния терен на финансовите регулации, технологичните иновации и пазарната експанзия.


Макар че предизвикателствата продължават, включително загубите и повишените административни разходи, устойчивостта на компанията е видима в разширяващата се потребителска база и стратегическите финансови маневри. Тъй като Revolut се движи през сложните регулаторни води, целта изглежда е цялостна финансова екосистема, включваща банкови услуги, международен растеж и устойчиви иновации. Необанковият разрушител продължава да оформя разказа за еволюцията на финтех технологиите, като набляга не само на финансовите резултати, но и на стратегическата си пътна карта за бъдещето.