Революционно партньорство може да промени бизнеса на Apple

След период на трудности, инвеститорите чакаха именно подобна новина

Публикувано от Божидар Балевски юни 10, 2024 в Изкуствен интелект

В стремежа си да усъвършенства технологичните си предложения Apple представи новия си инструмент за изкуствен интелект - „Apple Intelligence“ - на Световната конференция за програмисти (WWDC) в Купертино, Калифорния. Новата система има за цел да предефинира взаимодействието с потребителите чрез интегриране на обширни лични данни, което позволява на ИИ да изпълнява ефективно разнообразни задачи. Този стратегически ход включва значително партньорство с OpenAI, създателите на ChatGPT, което подобрява изкуствения интелект на Apple с възможности за обработка на сложни запитвания и съставяне на съобщения - функции, с които настоящата система се затруднява.


Тази разработка е в отговор на неотдавнашната стагнация на пазарната стойност на Apple, особено в сравнение с конкурентите, които по-бързо възприеха технологиите за генериращ изкуствен интелект. Главният изпълнителен директор на Apple, Тим Кук, подчерта трансформиращия потенциал на Apple Intelligence, като заяви, че той е от съществено значение за подобряване на устройствата, които са неразделна част от ежедневието.


Усъвършенстване на интеграцията на ИИ в различни устройства


По време на WWDC Apple представи софтуерни актуализации, предназначени да използват AI за оптимизиране на потребителското изживяване във всички свои устройства. Новите функции включват усъвършенствано извличане на информация в приложенията и подобрени възможности за разбиране на естествен език от Siri, която вече може да извършва действия в приложенията по-ефективно. Разработчиците се насърчават да използват тези подобрения, което обещава нова вълна от иновативни приложения до края на годината.


Поверителността остава крайъгълен камък в стратегията на Apple за изкуствен интелект, като повечето данни се обработват на устройството, за да се сведат до минимум рисковете за поверителността. За по-взискателни задачи с изкуствен интелект Apple използва т.нар. частен изчислителен облак, като гарантира, че данните на потребителите, изпратени в облака, не се съхраняват или използват извън конкретната задача.


Като забележително разширение на стратегията си за изкуствен интелект Apple планира да поддържа и допълнителни системи за изкуствен интелект и е започнала дискусии с други лидери в областта на изкуствения интелект като Cohere и Google.


Външни реакции и бъдещи перспективи


Съобщенията бяха посрещнати със смесени реакции. Някои наблюдатели на индустрията като Чарлз Райнхарт от Johnson Investment Counsel виждат в това решаваща стъпка за Apple да възстанови инерцията си, особено след трудната година, белязана от спад на продажбите на ключови пазари и засилен регулаторен контрол.


От друга страна, конкуренти и критици, включително официален профил на Samsung, омаловажиха нововъведенията, като посочиха, че много от функциите от известно време се предлагат от други доставчици.


С тези постижения Apple не само цели да подобри потребителското изживяване, но и стратегически се позиционира на разрастващия се пазар на изкуствен интелект, като потенциално поставя нов стандарт за това как изкуственият интелект се интегрира в потребителските технологии. Този ход може да се окаже ключов за Apple, тъй като ще осигури нов разказ за стимулиране на растежа и подновяване на интереса както сред потребителите, така и сред инвеститорите.