Разделяне на акциите зарадва инвеститорите в Nvidia

Какво е stock split и каква е целта му в случая на Nvidia?

Публикувано от Божидар Балевски май 23, 2024 в Пазари

Nvidia обяви значителна сплит на акциите си 10 за 1 като част от публикуването на финансовите си резултати за първото фискално тримесечие. Сплитът ще влезе в сила от началото на търговията на 10 юни, както се посочва в изявлението на компанията. Въпреки че разделянето на акции не променя фундаменталното финансово състояние на компанията, то намалява цената на акция, което прави акциите по-достъпни и потенциално по-привлекателни за инвеститорите на дребно. Nvidia заяви, че този ход има за цел да направи притежаването на акции по-достъпно както за служителите, така и за инвеститорите.


В деня на обявяването цената на акциите на Nvidia приключи на ниво от 949,50 USD. След разделянето цената на всяка акция ще бъде коригирана на 94,95 USD, което означава, че инвеститорите ще трябва да закупят десет акции, за да притежават еквивалентната текуща стойност на една акция. Подобни стратегии бяха използвани от големи компании като Alphabet, Amazon и Tesla през 2022 г., които също извършиха разделяне на акции.


След съобщението акциите на Nvidia поскъпнаха с близо 4% в следборсовата търговия. Компанията планира да издаде по девет допълнителни обикновени акции на всеки акционер след затварянето на пазара в петък, 7 юни, като търговията с тези нови акции ще започне в следващия понеделник.


През последните пет години стойността на акциите на Nvidia нарасна значително, като се увеличи приблизително 25 пъти, главно благодарение на ключовата ѝ роля в развитието на графичните процесори (GPU) за видеоигри, а напоследък и за приложения на изкуствения интелект.


За първото фискално тримесечие Nvidia отчете 262% увеличение на приходите в сравнение със същия период на миналата година, което е третото поредно тримесечие на ръст от над 200%. Освен това Nvidia увеличава тримесечния си паричен дивидент от 4 цента на акция на 10 цента на база преди разделянето, който ще се коригира до един цент на акция след разделянето.


Какво точно представлява разделянето на акции?


Разделянето на акции е корпоративно действие, при което компанията разделя съществуващите си акции на множество акции, за да увеличи ликвидността на акциите. Въпреки че броят на акциите в обращение се увеличава с определено кратно, общата стойност на акциите в долари остава същата в сравнение със сумите преди разделянето, тъй като разделянето не добавя реална стойност. Най-често срещаните разделяния са 2 за 1 или 3 за 1, което означава, че акционерът ще получи две или три акции за всяка една акция, която е притежавал преди това. Цената на акция се коригира съответно; например, ако акцията се търгува за 100 USD и се подложи на разделяне 2 за 1, новата цена на акцията ще бъде 50 USD. Тази практика често се използва, за да изглеждат акциите по-достъпни за дребните инвеститори, и може да доведе до повишаване на пазарната ликвидност.