Растежът на Индия може да е още по-голям

Управителят на Резервната банка на Индия е оптимистичен

Публикувано от Божидар Балевски сеп 16, 2024 в Пазари

Според Шактиканта Дас, управител на Резервната банка на Индия (РБИ), през следващите години Индия може да отбележи устойчив икономически растеж от до 8%. В неотдавнашно интервю Дас прогнозира темп на растеж от 7,5 % за Индия, с потенциал за още по-висок растеж. Той подчерта, че определянето на идеалния темп на растеж за най-многолюдната страна в света е предизвикателство, но смята, че растежът от 7,5% до 8% е постижим в средносрочен план.


Тези забележки последваха публикуването на данни, според които ръстът на БВП на Индия се е забавил до 6,7% през второто тримесечие, което е спад спрямо 8,2% през същия период на предходната година. Данните засилиха очакванията централната банка да обмисли намаляване на лихвените проценти.


Дас отбеляза, че макар икономическите перспективи пред Индия да остават силни, глобални фактори като промени в политиката на други големи централни банки могат да окажат влияние върху решенията на РБИ. Все пак основният фокус на РБИ ще остане върху вътрешните икономически условия в Индия, включително инфлацията и динамиката на растежа.


Глобалният паричен пейзаж също се променя, тъй като централни банки като Европейската централна банка, Английската централна банка и Швейцарската национална банка започнаха да облекчават паричната си политика. Очаква се Федералният резерв на САЩ също скоро да понижи лихвените проценти, което засилва натиска върху Индия да последва примера му. Въпреки това Дас подчерта, че паричните решения на Индия ще се определят от вътрешни фактори, а не от външни влияния.


Дас също така подчерта, че в бюлетина на РБИ от август се предвижда реален темп на растеж на БВП от 7,2% за фискалната 2024-2025 г., като подобни стойности се очакват и за първото тримесечие на 2025-2026 г. Въпреки по-бавния темп на растеж през последните тримесечия Индия остава силен играч на световната сцена, като Международният валутен фонд я признава за най-бързо развиващата се голяма икономика в света. В перспектива Goldman Sachs прогнозира, че до 2075 г. Индия ще се превърне във втората по големина световна икономика, изпреварвайки Япония, Германия и САЩ и отстъпвайки само на Китай.


Въпреки че Дас призна глобалната тенденция към намаляване на лихвените проценти, той подчерта, че паричната политика на Индия няма да се диктува от решенията на централните банки в чужбина, като Федералния резерв на САЩ. Той отбеляза, че предстоящото понижение на лихвените проценти от страна на Фед може да доведе до намаляване на лихвените проценти с 25 или 50 базисни пункта, но заяви, че Индия няма да се влияе от мащаба на действията на Фед.


На въпрос дали РБИ ще обмисли намаляване на лихвените проценти на предстоящото заседание на Комитета по парична политика (КПП) през октомври, Дас не се ангажира. Той заяви, че макар и динамиката на растежа в Индия да остава силна, всяко решение за намаляване на лихвените проценти ще зависи от текущия анализ на показателите за инфлацията и растежа.


Дас отговори и на въпросите за силата на индийската рупия, като отхвърли опасенията, че валутата изкуствено се поддържа на по-висока стойност. Той подчерта, че решенията по отношение на рупията по същия начин се основават на вътрешно икономически фактори.