Проблемите на Evergrande се задълбочават

Публикувано от Божидар Балевски окт 30, 2023 в Пазари

Evergrande, изпадналият в затруднение китайски гигант в областта на недвижимите имоти, е изправен пред нова вълна от предизвикателства, тъй като цените на акциите му достигнаха рекордно ниско ниво. Спадът е следствие от отлагането на важно изслушване за ликвидация, което поражда опасения относно способността на компанията да се справи с процеса на преструктуриране.


Акциите на Evergrande преживяха драматичен спад, като паднаха с повече от 20% от предишното си затваряне от 23,6 хонконгски цента и достигнаха най-ниската си стойност за всички времена от 18,8 хонконгски цента (2,4 американски цента). Въпреки че се възстановиха леко до 22,2 хонконгски цента, този рязък спад отразява нарастващата несигурност сред инвеститорите.


Отлагане на изслушването за ликвидация

Ситуацията се влоши, когато съдия Линда Чан от Върховния съд на Хонконг реши да отложи изслушването за ликвидацията от 30 октомври до 4 декември. Това отлагане може да се окаже последното, преди да бъде взето решаващо решение относно заповедта за ликвидация. От Evergrande се изисква да представи ревизирано предложение за преструктуриране преди крайния срок на 4 декември, в противен случай компанията може да бъде изправена пред перспективата да бъде ликвидирана.

На фона на това забавяне през юни 2022 г. Top Shine, инвеститор в звеното на Evergrande - Fangchebao, подава молба за ликвидация. Тази петиция обаче беше временно спряна с оглед на продължаващите усилия за преструктуриране на Evergrande. Подновяването на съдебните процедури означава значителен неуспех за някога доминиращия строителен предприемач в Китай, който в един момент беше най-големият строителен предприемач в частния сектор по продажби.


Ръководството под наблюдение

Проблемите на Evergrande се усложниха от проверката на неговия директор и изпълнителен председател Хуи Ка Ян по подозрения в престъпления. Компанията разкри, че Хуи Ка Ян "е бил обект на задължителни мерки в съответствие със закона поради подозрения в незаконни престъпления". Това добавя още едно ниво на сложност към и без това заплетената ситуация.

Преди тези събития Evergrande вече беше изправена пред редица предизвикателства. Дружеството отложи срещата за преструктуриране на дълга и съобщи, че продажбите му са спаднали под очакванията, след като обяви план за преструктуриране на дълга през март. Освен това Evergrande се сблъска с пречки при емитирането на нови облигации в рамките на плана за преструктуриране на дълга, произтичащи от разследването на дъщерното ѝ дружество Hengda Real Estate през септември.


Продължаващите сътресения в Evergrande повдигат въпроси относно способността на компанията да се ориентира в сложността на преструктурирането и правните битки. Отлагането на изслушването за ликвидация добавя още един слой несигурност към и без това сложната ситуация. Тъй като заинтересованите страни наблюдават внимателно, бъдещето на Evergrande остава несигурно, с потенциални последици за китайския пазар на недвижими имоти и по-широкия световен финансов пейзаж.