Приходите на Nvidia се утрояват

Nvidia постига забележителен ръст на приходите на фона на продължаващата експанзия на чиповете с изкуствен интелект

Публикувано от Божидар Балевски ное 22, 2023 в Пазари

Nvidia отчете отлични резултати за четвъртото фискално тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите, подчертавайки стабилните резултати на компанията, дължащи се на нарастващото търсене на графични процесори (GPU). Въпреки положителните резултати Nvidia очаква предизвикателства през следващото тримесечие поради ограниченията за износ, които засягат продажбите на предприятия в Китай и други страни.

Като се изключат движенията след края на работния ден, акциите на Nvidia са поскъпнали с впечатляващите 241% през тази година, значително надминавайки индекса S&P 500, който регистрира 18% увеличение за същия период.

Резултатите на Nvidia за третото фискално тримесечие, приключило на 29 октомври, надхвърлиха прогнозите:

Печалба: 4,02 долара на акция (коригирана), надхвърляйки очакваните 3,37 долара на акция.

Приходи: 18,12 млрд. долара, което надхвърля очакваните 16,18 млрд. долара.

През това тримесечие компанията демонстрира забележителен 206% ръст на приходите на годишна база, достигайки 18,12 млрд. долара, а нетната печалба възлиза на 9,24 млрд. долара, или 3,71 долара на акция - впечатляващ скок от 680 млн. долара, или 27 цента на акция, през съответното тримесечие преди година.

Сегментът на центровете за данни се оказа отличник, генерирайки приходи в размер на 14,51 млрд. долара, което представлява забележително увеличение от 279% и надхвърля консенсуса на StreetAccount за 12,97 млрд. долара. Според Nvidia 50% от приходите от центровете за данни произхождат от доставчици на облачна инфраструктура като Amazon, а останалата част - от потребителски интернет структури и големи корпорации.

По време на конферентния разговор Колет Крес, финансов ръководител на Nvidia, подчерта силното търсене от страна на облаците, специализирани в отдаването под наем на графични процесори. Сегментът на игрите също има значителен принос, като приходите му възлизат на 2,86 млрд. долара, което е 81% увеличение в сравнение с консенсуса на StreetAccount за 2,68 млрд. долара.

Крес също така информира анализаторите, че изчислителните инстанции, базирани на графичните процесори GH, скоро ще бъдат достъпни в облака на Oracle. В допълнение, Nvidia активно работи по планове за подобряване на веригата си за доставки през следващата година.

Бъдещето пред Nvidia

Що се отнася до бъдещите насоки, Nvidia предвижда 20 млрд. долара приходи за четвъртото фискално тримесечие, което показва впечатляващ почти 231% ръст на приходите.

Забележителните съобщения през тримесечието включват представянето на графичния процесор GH200 с увеличен капацитет на паметта в сравнение със съществуващия H100 и допълнителен процесор Arm на борда. Nvidia сподели, че базираната в Австралия компания Iris Energy, собственик на центрове за данни за добив на биткойни, се е ангажирала да закупи 248 броя H100 за 10 млн. долара, което означава приблизително 40 000 долара на бройка.

Въпреки че Nvidia е изправена пред предизвикателства като ограниченията за износ, засягащи продажбите на графични процесори в Китай, и конкуренцията от страна на AMD, анализаторите остават оптимисти за бъдещето на компанията. Анализаторите на Raymond James Срини Паджури и Джейкъб Силвърман подчертават в бележка до клиентите, че търсенето на графични процесори продължава да изпреварва предлагането, особено с разширяването на общото приемане на изкуствения интелект в различни индустриални вертикали. Те запазиха препоръката "силно купувай" за акциите на Nvidia и изразиха увереност, че компанията ще запази над 85% дял в ускорителите на изкуствения интелект дори през 2024 година.

Последните финансови резултати на Nvidia отразяват нейната продължаваща доминация на пазара на чипове за изкуствен интелект, със значителен ръст на приходите и добри перспективи. Въпреки че продължават да съществуват предизвикателства като ограниченията за износ и конкуренцията, стратегическите инициативи и технологичният напредък на компанията я позиционират благоприятно за продължаване на успеха в развиващия се пейзаж на изкуствения интелект и търсенето на графични процесори.