Правна битка на Exxon Mobil

Екоактивиси се изправят срещу американския петролен гигант.

Публикувано от Божидар Балевски яну 22, 2024 в Пазари

По новаторски начин Exxon Mobil, американският петролен гигант, предприе правни действия срещу инвеститори активисти в опит да предотврати внасянето на предложения, свързани с климата, по време на годишното събрание на акционерите. Този безпрецедентен иск, подаден в неделя в съда в Тексас, е насочен срещу базираната в САЩ Arjuna Capital и холандската група инвеститори активисти Follow This. Сблъсъкът подчертава ескалиращия конфликт между корпорациите и защитниците на околната среда и може да създаде прецедент с последици за бъдещи участия на акционерите.


Искът на Exxon Mobil - Първият по рода си


Правната маневра на Exxon Mobil бележи значително развитие в продължаващата борба между енергийните компании и природозащитниците. Жалбата, подадена в Окръжния съд на САЩ за Северния окръг на Тексас, обвинява Arjuna Capital и Follow This, че преследват "екстремна програма", като използват предложенията на акционерите, за да подкопаят бизнеса на петролния гигант. Exxon Mobil твърди, че сегашният процес на изготвяне на предложения от акционерите е в хаос, което позволява на поддръжниците да заливат компаниите с многобройни предложения, които невинаги служат на интересите на инвеститорите.


Дружеството твърди, че съдът трябва да се намеси до 19 март, тъй като се нуждае от помощ, преди да подаде декларацията си за пълномощно до 11 април. Годишното събрание на акционерите на Exxon Mobil е насрочено за 29 май, а искът цели да ограничи възможността на Arjuna Capital и Follow This да представят предложения, свързани с климата, като по този начин потенциално повлияят на гласуването на акционерите относно целите за намаляване на емисиите.


Надзорът на SEC и нарастващите екологични предложения


Комисията по ценни книжа и борси (SEC), финансовият регулатор на САЩ, все повече се ангажира с надзора на екологични и социални предложения на акционерите през последните сезони. Съдебното оспорване на Exxon Mobil показва по-широка тенденция, при която компаниите са изправени пред все по-голям натиск от страна на акционерите по въпроси, свързани с околната среда. Изходът от това дело може да оформи пейзажа на бъдещите ангажименти между корпорациите и активистите.


Exxon Mobil твърди, че действията на Arjuna Capital и Follow This отразяват злоупотреба с процеса на подаване на предложения от страна на акционерите. Чрез търсенето на правна защита компанията цели да приложи стриктно правилата на SEC за пълномощните и да предотврати това, което възприема като експлоатация на системата, изискваща значителни ресурси за справяне с наплива от предложения.


Гледната точка на активистите


Arjuna Capital и Follow This са гласовити привърженици на настояването на големите петролни компании да приемат цели от "обхват 3" за намаляване на емисиите на парникови газове. Целите за "обхват 3" обхващат емисиите, генерирани по цялата верига за създаване на стойност на дружеството, което представлява значителна част от общия му въглероден отпечатък. Този акцент върху цялостното намаляване на емисиите е ключов аспект на климатичния активизъм, целящ да се обърне внимание на по-широкото въздействие на дейността на дадена компания извън преките и непреките емисии.


Марк ван Баал от Follow This характеризира правния ход на Exxon Mobil като опит да се попречи на акционерите да упражняват правата си. Той предположи, че управителният съвет може да се опасява, че акционерите ще одобрят цели за намаляване на емисиите, намеквайки за потенциална промяна в нагласите на инвеститорите към практики, свързани с опазването на климата.


Какво е "обхват 3"?


Накратко казано, "обхват 3" се отнася до всички непреки емисии на парникови газове, произведени от дейността на дадена компания, но които се случват извън нейния пряк контрол. Тези емисии идват от източници, свързани с веригата за създаване на стойност на дружеството, включително доставчици, клиенти и други външни фактори. Например, ако дружеството продава продукти, емисиите от производството, транспортирането и изхвърлянето на тези продукти ще бъдат част от неговите емисии в обхват 3. Това е всеобхватен начин за отчитане на цялостното въздействие върху околната среда, което оказва дадена компания, отвъд непосредствените ѝ операции, като целта е да се осигури по-цялостен поглед върху нейния въглероден отпечатък. В контекста на правната битка на Exxon Mobil инвеститорите активисти настояват за включване на цели за намаляване на емисиите в обхват 3, за да се обърне внимание на по-широкото въздействие на дейностите на компанията върху изменението на климата.


Планове на Exxon Mobil за намаляване на емисиите и гласувания на акционерите


Преди това Exxon Mobil обяви планове за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 година за емисиите от обхват 1 и обхват 2. Този ангажимент обаче не включва емисиите от обхват 3. Акционерите гласуваха против предложените миналата година по-строги мерки за намаляване на изменението на климата, което разкрива несъответствие между плановете на компанията и очакванията на инвеститорите. Настоящият правен спор повдига въпроси относно позицията на Exxon Mobil по отношение на всеобхватните цели за намаляване на емисиите и степента на влияние, което акционерите следва да оказват върху формирането на политиките на компанията в областта на климата.


Преломен момент в динамиката на корпоративните активисти


Съдебният иск на Exxon Mobil срещу Arjuna Capital и Follow This поставя началото на правна битка, която може да предефинира динамиката между корпорациите и активистите за климата. Изходът от това дело вероятно ще има последици за бъдещето на ангажираността на акционерите по въпросите на околната среда. Тъй като енергийната индустрия е изправена пред все по-засилен контрол по отношение на въздействието върху климата, този правен сблъсък служи като основа на по-широкото напрежение между корпорациите, ориентирани към печалба, и тези, които се застъпват за устойчиви практики, съобразени с климата. Развоят на съдебното производство несъмнено ще бъде наблюдаван отблизо и ще определи траекторията на активността на акционерите в сферата на екологичната отговорност.