Пореден спад в продажбите на Apple разочарова инвеститорите

Apple посочи, че не очаква ръст на приходите през декемврийското тримесечие, което е най-натовареният период от годината, акциите отчетоха спад

Публикувано от Божидар Балевски ное 03, 2023 в Пазари

Apple представи отчета си за приходите от четвъртото фискално тримесечие, като надмина очакванията на анализаторите за печалбата на акция и приходите. В основата на тези резултати обаче стоят забележителни предизвикателства, които предизвикват безпокойство сред инвеститорите и наблюдателите на индустрията.

Нека първо разгледаме чистите числа и представянето на Apple в сравнение с очакванията на специалистите:

- Печалбата на акция (EPS) на Apple възлиза на 1,46 USD на акция, което надхвърля очакваната стойност от 1,39 USD на акция.

- По отношение на приходите Apple отчете 89,5 млрд. долара, което е малко повече от очакваните 89,28 млрд. долара.

- Приходите, генерирани от продажбите на iPhone, съвпаднаха точно с очакванията, като и двата показателя достигнаха 43,81 млрд. долара.

- Подразделението на Apple за компютри Mac не успя да отговори на прогнозите, отчитайки 7,61 млрд. долара приходи в сравнение с очакваните 8,63 млрд. долара.

- Приходите от iPad победиха очакванията, 6,44 млрд. долара срещу прогнозираните 6,07 млрд. долара.

- Категорията Wearables също отбеляза лек спад, отчитайки приходи в размер на 9,32 млрд. долара при очаквани 9,43 млрд. долара.

- Положително е, че подразделението за услуги на Apple надхвърли прогнозите, постигайки приходи в размер на 22,31 млрд. долара спрямо очакваните 21,35 млрд. долара.

- Брутният марж на Apple възлиза на 45,2 %, надминавайки прогнозирания марж от 44,5 %.

Добрите новини: Силни продажби на iPhone

В отчета на Apple се откроява сегментът на iPhone, който отговаря на очакванията на Wall Street и показва над 2% ръст на годишна база. Забележително е, че този ръст се случи през период, който включваше само около седмица продажби на iPhone 15. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук изрази оптимизъм относно представянето на iPhone 15, като заяви, че през септемврийското тримесечие той е постигнал по-добри резултати от своя предшественик - iPhone 14. Това е особено впечатляващо предвид ограниченията в доставките на по-скъпите модели iPhone Pro и Pro Max на Apple.

Не толкова добри новини: Намаляващите продажби на Mac и iPad

Предизвикателствата се крият в хардуерните сегменти на Apple, по-специално в продажбите на Mac и iPad, които отбелязаха значителен спад през тримесечието. Продажбите на Mac спаднаха с близо 34% на годишна база, което не отговори на очакванията на Wall Street. Макар че Apple представи нови лаптопи MacBook Pro и настолни компютри iMac миналия месец, тези продукти не допринесоха за резултатите през тримесечието, като оставиха място за потенциален растеж през предстоящото тримесечие благодарение на новите чипове M3 на Apple. Тим Кук изрази надежда, че бизнесът с компютри Mac ще има много по-добри резултати през декемврийското тримесечие, особено след като сравненията с рекордното четвърто тримесечие на предходната година стават все по-малко актуални.

Продажбите на iPad са намалели с 10% спрямо същия период на предходната година. Интересно е, че тази година Apple реши да не пуска нови продукти преди празничния сезон - решение, което може да е допринесло за този спад.

Бизнес с услуги

На фона на тези предизвикателства бизнесът с услуги на Apple продължава да блести. Подразделението за услуги, което включва елементи като съхранение в iCloud, Apple Music и гаранциите на AppleCare, отчете приходи в размер на 22,31 млрд. долара, надхвърляйки очакванията на анализаторите и показвайки забележително 16% увеличение на годишна база. Забележително е, че значителна част от този бизнес се дължи на сделката на Apple с Google, която служи като търсачка по подразбиране в браузъра Safari на Apple. Това плащане на Apple се оценява на 19 млрд. долара през тази година.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук подчерта, че различните компоненти на бизнеса с услуги, включително продажбите в App Store, рекламата, iCloud, платежните услуги и Apple Music, са се представили изключително добре през тримесечието, постигайки вътрешни рекорди и показвайки пътя на продължаващия растеж. Кук заяви, че всяка основна категория услуги е достигнала нови висоти през този период.

Инсталирана база и абонаменти

Лука Маестри, финансов директор на Apple, посочи, че през тримесечието инсталираната база от устройства на компанията, която включва активно използваните iPhone, Mac и iPad, е достигнала исторически максимум. Въпреки че точните данни не бяха оповестени, анализаторите смятат, че този ръст на инсталираната база е добър знак за бъдещето на подразделението за услуги на Apple. Освен това Кук спомена, че Apple е преминала границата от над 1 милиард платени абонамента, включващи както собствените услуги на Apple, така и приложенията, налични в App Store, които таксуват потребителите на периодична основа.

Предизвикателства от Китай

Пазарът на Apple в Китай, който е третият по големина, отбеляза непроменени продажби на годишна база. Инвеститорите изразиха загриженост за нарастващата конкуренция от страна на Huawei в този регион. Освен това бизнесът с носими устройства на Apple, който включва продукти като AirPods и Apple Watch, е намалял с над 3% на годишна база.

Въпреки тези предизвикателства Apple запазва значително количество парични средства и ценни книжа, подобни на паричните, с приблизително 162,1 милиарда щатски долара в наличност. Компанията активно управлява финансите си чрез мерки като изплащане на дивиденти и обратно изкупуване на акции.

В заключение, отчетът за приходите на Apple за четвъртото фискално тримесечие разкрива смесени резултати. Въпреки че бизнесът на компанията с iPhone остава силен, а подразделението ѝ за услуги продължава да се развива успешно, в хардуерните сегменти, особено в бизнеса с Mac и iPad, се наблюдават значителни предизвикателства. Способността на Apple да се справи с тези предизвикателства и да продължи да въвежда иновации ще бъде от решаващо значение за нейния дългосрочен растеж и успех във все по-конкурентната технологична индустрия.