Поглед към бъдещето на пространствените изчисления

Apple обяви, че VR очилата Vision Pro ще бъдат пуснати на пазара на 2 февруари на цена от 3500 долара

Публикувано от Божидар Балевски яну 09, 2024 в Пазари

Като важен ход, който бележи навлизането на Apple в света на "пространствените изчисления", технологичният гигант обяви, че дългоочакваните очила Vision Pro ще бъдат пуснати на пазара в САЩ на 2 февруари. Предварителните поръчки за авангардното устройство ще започнат на 19 януари в 17:00 ч. тихоокеанско време, което ще позволи на нетърпеливите потребители да си осигурят място в челните редици на нова ера в технологиите.


Представяне на пространствена революция


На цена от 3500 долара, очилата Vision Pro са сигнал за навлизането на Apple в областта на виртуалната реалност, като се позиционират в пряка конкуренция със очилата Quest на Meta. Пускането на пазара е ключов момент за Apple, който бележи въвеждането на първата нова продуктова категория след дебюта на революционния Apple Watch през 2015 година. Въпреки това анализаторите и експертите в бранша смекчават очакванията си, като предполагат, че очилата може да не са непосредствен двигател на приходите. UBS например оценява приходите от Vision Pro на около 1,4 млрд. долара, като ги смята за "относително незначителна" сума за технологичния гигант.


Разкриване на функциите на Vision Pro


Сърцето на Vision Pro е мощният чип M2 на Apple - същият, който захранва и редица компютри. Тази технологична мощ е оборудвана да предефинира потребителското изживяване, като постави началото на ерата на пространствените изчисления. Според главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук "ерата на пространствените изчисления настъпи", което създава предпоставки за промяна в начина, по който взаимодействаме с цифровото съдържание.


Vision Pro разполага с 256 GB памет, което гарантира, че потребителите имат достатъчно място за разнообразни виртуални изживявания. За тези, които се нуждаят от диоптър по лекарско предписание, Apple предлага лещи на допълнителна цена от 149 долара, задоволявайки индивидуалните нужди на потребителите с коригиращи очила.


VisionOS: поглед към операционната система на бъдещето


Отличителна характеристика на Vision Pro е неговата собствена операционна система, наречена VisionOS. Тази специално разработена операционна система създава предпоставки за безпроблемен и интуитивен потребителски интерфейс, като позволява на потребителите да управляват очилата с комбинация от движения на очите, жестове с ръце и гласови команди. Тази иновативна система за въвеждане не само подобрява потребителското изживяване, но и отваря вратата към ново царство от възможности за взаимодействие.


Apple подчертава, че Vision Pro не е само устройство за потапяне в забавлението, но и универсален инструмент за продуктивност и творчество. Известни приложения като офис пакета на Microsoft и Slack на Salesforce са готови да се интегрират безпроблемно с Vision Pro, предлагайки мост между виртуалната и реалната продуктивност.


Пазарна динамика и прогнози за приходите


Въпреки че Vision Pro на Apple представлява новаторска стъпка в областта на пространствените компютри, пазарната динамика предполага, че широкото му разпространение може да не е незабавно. Предишните усилия на различни компании да превърнат виртуалната реалност в масова практика се сблъскаха с предизвикателства при набирането на популярност както сред потребителите, така и сред корпоративните клиенти. Навлизането на Apple в тази сфера обаче се дължи на наследството на марката и на опита в трансформирането на потребителското преживяване.


Наблюдатели от индустрията отбелязват, че първоначалното въздействие на Vision Pro върху приходите може да бъде скромно, като успехът на очилата вероятно ще нарасне с времето, когато пространствените изчисления станат по-наложителни в ежедневието. Технологичният гигант се позиционира стратегически, за да промени начина, по който потребителите се ангажират с игрите и видеосъдържанието. По-специално, потребителите ще могат да се потопят в гледането на съдържание на екран за виртуална реалност, който Apple описва като "широк 100 фута" или 1200 инча, обещавайки ниво на ангажираност, което надхвърля традиционните преживявания при гледане.


Формиране на бъдещето


Докато Apple се подготвя да пусне на пазара слушалките Vision Pro, технологичната индустрия е на прага на нова глава в технологиите за "потапяне". Пространствените изчисления, задвижвани от възможностите на Vision Pro, са на път да предефинират начина, по който потребителите взаимодействат с цифровото съдържание. Сближаването на усъвършенстван хардуер, иновативен софтуер и безпроблемна интеграция с популярни инструменти за продуктивност позиционира Vision Pro като универсално устройство с потенциал да се превърне в основа на бъдещите компютърни изживявания. 


Макар че непосредственото финансово въздействие може да бъде не толкова голямо, дългосрочните последици от навлизането на Apple в областта на пространствените компютри са готови да оформят бъдещия пейзаж на компанията.