Philips с важно споразумение

Акциите на Philips поскъпват с над 45% заради уреждането на проблема със сънната апнея в САЩ, но несигурността остава.

Публикувано от Божидар Балевски апр 29, 2024 в Пазари

В понеделник цената на акциите на холандския гигант в областта на медицинските технологии Philips се повиши с 46%, достигайки най-високото си ниво от две години насам, след значителен напредък в продължаващата сага около изтеглянето на неговите устройства за сънна апнея.


Скокът дойде, след като Philips обяви споразумение за 1,1 млрд. долара за уреждане на искове за телесни повреди в САЩ, свързани с изтеглянето на устройствата. Този ход бележи важна стъпка към разрешаване на правните и финансовите последици от инцидента, който хвърля сянка върху компанията от 2021 година насам.


Изтеглянето и неговото въздействие


През 2021 година милиони устройства за сънна апнея Respironics на Philips бяха изтеглени от пазара поради опасения за потенциални рискове за здравето, свързани с проблем с разграждането на компонент.Тези опасения бяха съсредоточени върху възможността звукоизолиращата пяна на устройството да се разпадне и да освободи частици, които биха могли да бъдат вдишани от потребителите, което потенциално може да доведе до сериозни здравословни усложнения като рак.


Изтеглянето предизвика широко разпространена тревога сред пациентите и значителни финансови загуби за Philips. Компанията се сблъска с вълна от съдебни искове от лица, които твърдяха, че са претърпели вреди вследствие на дефектните устройства.


Подробности за споразумението и реакция на пазара


Обявеното в понеделник споразумение на стойност 1,1 млрд. долара има за цел да разгледа тези искове за нанесени телесни повреди и да осигури медицинско наблюдение на засегнатите лица. Отбелязва се, че Philips твърди, че споразумението не е признаване на вина или отговорност, нито признава каквато и да е причинно-следствена връзка между устройствата и претендираните наранявания.


Въпреки тази уговорка пазарът реагира положително на новината. Инвеститорите приветстваха разрешаването на голямата правна несигурност, свързана с изтеглянето на устройствата. Ограничената сума за уреждане на спора в размер на 1,1 млрд. долара беше по-ниска от оценките на някои анализатори за най-лошия сценарий, което допълнително засили доверието на инвеститорите.


Възстановяване на доверието и справяне с оставащите предизвикателства


Въпреки че споразумението в САЩ е значителна стъпка напред, Philips все още е изправен пред някои правни предизвикателства в Европа, свързани с изтеглянето на устройствата. Въпреки това главният изпълнителен директор Рой Якобс изрази оптимизъм, че по-голямата част от случаите ще бъдат изчистени с това споразумение, което ще позволи на Philips да се съсредоточи върху основните си бизнес цели.


Компанията потвърди прогнозата си за ръст на продажбите за цялата година от 3 до 5% и дори повиши прогнозата си за паричните потоци. Това показва увереност в способността й да преодолее кризата и да се върне към траекторията на растеж.


Предизвикателствата обаче остават. Philips отчете нетна загуба за първото тримесечие на 2024 година, подчертавайки продължаващото финансово въздействие на изтеглянето от пазара. Освен това анализаторите изтъкнаха, че груповите поръчки на компанията са намалели за седмо поредно тримесечие, което потенциално показва по-широки пазарни опасения отвъд проблема с изтеглянето на продукти от пазара.


Повратна точка


Споразумението в САЩ бележи повратна точка за Philips. То премахва основен източник на правна и финансова несигурност, което позволява на компанията да се съсредоточи върху възстановяването на доверието на пациентите, инвеститорите и регулаторните органи. Пътят към пълното възстановяване обаче не е лишен от препятствия.


Дългосрочното въздействие на изтеглянето на продукти от пазара върху репутацията и пазарния дял на Philips предстои да се види. Възстановяването на доверието на потребителите и демонстрирането на подновен ангажимент към контрола на качеството ще бъдат от решаващо значение за бъдещия успех на компанията. Освен това ключови приоритети ще бъдат преодоляването на спада в груповите поръчки и постигането на устойчив ръст на продажбите.


Следващите тримесечия ще бъдат от решаващо значение за Philips, тъй като ще се ориентира в обстановката след уреждането на спора. Инвеститорите и анализаторите ще следят отблизо способността на компанията да възстанови инерцията си и да изпълни ревизираните си финансови насоки.