Пети пореден ден на загуби за Nasdaq

Технологичният индекс регистрира най-дългата си серия на спад от октомври 2022 година, Apple главен виновник.

Публикувано от Божидар Балевски яну 05, 2024 в Пазари

Nasdaq Composite се оказа на хлъзгав път, отбелязвайки пети пореден ден на загуби и регистрирайки най-дългата си серия на спад от октомври 2022 година насам. Технологичният индекс се понижи с 0,56%, като в четвъртък затвори на ниво от 14 510,30. Този спад следва по-широка тенденция в технологичния сектор, като акциите на компании като Apple се представят по-слабо в първите дни на новата година.


Спад на Nasdaq и трудности на Apple


От затварянето на борсата на 27 декември Nasdaq отбеляза спад от близо 4%, което отразява предизвикателствата, пред които са изправени големите технологични играчи. По-специално Apple се бори с тези предизвикателства, като акциите ѝ се понижиха с повече от 5% през седмицата. Притесненията, свързани с прекалено високите оценки и несигурността около потенциалното намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, хвърлиха сянка върху акциите на технологичните компании. Неотдавнашното понижаване на рейтинга на Apple от Piper Sandler, след подобен ход на Barclays два дни по-рано, засили натиска за понижаване на акциите на технологичния гигант.


Новогодишното представяне на Nasdaq и акциите на технологичните компании е в ярък контраст с бичия край на 2023 година. Индексът S&P 500 приключи предходната година със забележителна печалба от над 24%, отбелязвайки най-добрата си седмична печеливша серия от 2004 година насам. Началото на 2024 година обаче представлява различен разказ за доминирания от технологичните компании Nasdaq.


Цените на петрола


На енергийния фронт цените на петрола отбелязаха също лек спад, тъй като опасенията за значително нарастване на запасите от горива в САЩ засенчиха геополитическото напрежение в Близкия изток. Договорът за февруари за West Texas Intermediate изгуби 51 цента, като се установи на ниво от 72,19 щатски долара за барел, а договорът за март за сорт Брент изгуби 66 цента, като затвори на ниво от 77,59 щатски долара за барел.


Данните на Агенцията за енергийна информация разкриха значително увеличение на запасите от бензин в САЩ с 10,9 млн. барела, достигайки общо 237 млн. барела за седмицата, приключваща на 29 декември. Това натрупване, съчетано със спада на доставеното на пазара моторно гориво - показател за търсенето - с 1,2 млн. барела дневно, допринесе за низходящия натиск върху цените на петрола. Въпреки прекъсванията, причинени от нападенията в Червено море и протестите, довели до спиране на работа на либийско петролно находище, вниманието се насочи към динамиката на вътрешните запаси.


Соларните акции са изправени пред трудности през 2024 година


Секторът на възобновяемите енергийни източници, особено соларните запаси, се сблъска с предизвикателно начало през 2024 година, удължавайки борбата, наблюдавана през предходната година. Намаляването на рейтинга на Enphase Energy и Sunrun от KeyBanc Capital в сряда допълнително утежни положението на соларните компании. Enphase отбеляза спад, като анализаторите изразиха несигурност относно момента на възстановяване на търсенето поради пренасищане на запасите. Sunrun също започна годината на червено след неотдавнашното покачване, предизвикано от спада на доходността на държавните ценни книжа.


Резултатите на акциите на соларните компании през 2024 година продължават низходящата траектория, наблюдавана през 2023 година. Sunrun се срина с 12%, SolarEdge Technologies - с 11%, Enphase - с 10%, а Sunnova загуби повече от 9%. От началото на годината ETF Invesco Solar е спаднал с над 6% след 26% спад през предходната година.


Нови върхове на фона на червените резултати


Докато Nasdaq е изправен пред труден етап, някои акции от S&P 500 достигат нови 52-седмични върхове. Дванадесет акции в рамките на S&P 500 достигнаха този успех по време на търговската сесия в четвъртък, като седем от тях достигнаха нови исторически върхове. Сред компаниите, достигнали нови исторически върхове, са Marathon Petroleum, Phillips 66, Allstate, Loews, Progressive, Eli Lilly и Vertex Pharma.


В заключение, началният продължителен спад на технологично ориентирания Nasdaq, колебанията в цените на петрола, пречките пред акциите на соларните компании и контрастното представяне на конкретни акции от S&P 500 дават нюансирана представа за настоящата пазарна динамика. Инвеститорите трябва внимателно да наблюдават тези тенденции, оценявайки потенциалното им въздействие върху портфейлите си, докато пазарът се движи през първите дни на 2024 година.