Перфектната буря за какаото и кафето

Цените на какаото и кафето достигнаха рекордно високи стойности.

Публикувано от Божидар Балевски апр 04, 2024 в Пазари

Удоволствието от ежедневната чаша кафе или вкусното парче шоколад скоро може да се окаже по-скъпо. През последните месеци цените на какаото и кафето достигнаха рекордно високи стойности, което се дължи на съвкупността от фактори, застрашаващи световните вериги за доставки. Макар че анализаторите на Citibank предвиждат известно пространство за по-нататъшен растеж, бъдещата траектория остава несигурна, като на хоризонта се очертават потенциални повратни точки.


Цените на какаото


През 2024 година фючърсите върху какаото преживяха метеоритен възход, като за първи път надхвърлиха границата от 10 000 долара за метричен тон. Този скок се дължи основно на неблагоприятните климатични условия, които измъчват Западна Африка - доминиращият производител, отговарящ за около 70% от световното какао. Брегът на слоновата кост и Гана, силните страни в региона, бяха засегнати от комбинация от проливни дъждове, горещини и епидемии от болести. Тези фактори се отразиха значително на производството на какаови шушулки, като намалиха световното предлагане и повишиха цените.


Въпреки това анализаторите на Citibank очакват потенциален поврат в бичия сезон на какаото. Макар че те предвиждат стабилизиране на цените в близко бъдеще, като през следващите няколко месеца те ще бъдат в диапазона от 9000 до 10 000 долара за метричен тон, възникват опасения относно втората половина на 2024 година.


Ключовият фактор, който ще оказва влияние върху цените на какаото през следващите месеци, ще бъде смилането на какаото - показател, който отразява търсенето чрез измерване на преработката на какаовите зърна. Значителен спад в смилането би могъл да доведе до корекция на цените, като потенциално ги понижи с 25% до диапазона 7000-7500 щатски долара. Този сценарий зависи от значително намаляване на потребителското търсене, което може да се дължи на шок от повишаването на цените на шоколада.


И обратното, ако мляното какао остане относително стабилно и съпротивата на потребителите е минимална, цените биха могли да претърпят нов скок, като потенциално достигнат 11 000 или дори 12 000 щатски долара за метричен тон. Този сценарий предполага запазване на стабилното търсене въпреки повишаването на цените, което може да бъде подхранвано от нарастващата световна средна класа с увеличен разполагаем доход.


Citibank запазва "леко мечи" перспективи за цените на какаото в дългосрочен план, като прогнозира по-нататъшно понижение до края на 2024 година и през 2025 година. Тази прогноза зависи от потенциала за облекчаване на смущенията във веригата на доставки, тъй като метеорологичните условия се подобряват, а усилията за смекчаване на последиците от болестите се оказват ефективни.


Климатичните проблеми подхранват ръста на цените на кафето


Цените на кафето не избягаха от глобалния скок на цените на суровините. През април фючърсите върху кафе Арабика преминаха ключовата бариера от 2 долара за паунд, отбелязвайки нов връх за 2024 година. Този подем се дължи основно на горещата вълна, която изпепели Виетнам, известен производител на кафе робуста. Това метеорологично явление се отрази значително на добивите от робуста, което доведе до потенциален недостиг. С намаляването на доставките на робуста се очаква цената на първокласните зърна арабика да се повиши поради повишеното търсене и ролята им на заместител.


Citibank очаква по-нататъшно увеличение на цените на кафе Арабика в близко бъдеще, като прогнозите са за ръст в диапазона между 2,1 и 2,2 долара за паунд. Факторите, които допринасят за това очаквано повишение, включват гореспоменатите климатични смущения във Виетнам, потенциалните финансови потоци на пазара на кафе и други пазарни сигнали.


Банката прогнозира фючърсите върху кафе "Арабика" да се търгуват в диапазона от 1,88 до 2,15 долара за паунд през цялата 2024 година. Въпреки това те признават, че има потенциал за корекции в посока нагоре, ако перспективите за физическото предлагане се стеснят поради непредвидени събития.


В перспектива


Рязкото покачване на цените на какаото и кафето представлява сложно предизвикателство както за потребителите, така и за производителите. Потребителите са изправени пред перспективата да плащат повече за ежедневните си удоволствия, което може да доведе до промяна на потребителските навици или до търсене на по-евтини алтернативи. От друга страна, производителите се възползват от настоящите пазарни условия, като се радват на по-големи печалби. Прекалено високите цени обаче могат да намалят търсенето, което да доведе до корекция на пазара и потенциални загуби.


Бъдещата траектория на цените на какаото и кафето зависи от деликатния баланс. Метеорологичните условия, усилията за борба с болестите, реакцията на потребителите на повишението на цените и потенциалните корекции в смилането на какаото ще играят решаваща роля за определяне на посоката на пазара. С напредването на годината внимателното наблюдение на тези фактори е от съществено значение, за да се разбере как тази "перфектна буря" в крайна сметка ще се отрази на достъпността на любимите ни кофеинови и шоколадови лакомства.