Palantir разби прогнозите за печалби, но акциите кървят

Засилено присъствие в САЩ, ръст на приходите и един морален казус за Palantir

Публикувано от Божидар Балевски май 07, 2024 в Пазари

Palantir Technologies демонстрира впечатляващи резултати през първото тримесечие на 2024 г., като надхвърли очакванията с чувствително увеличение на приходите и продължаващо разширяване на търговския сектор в САЩ, въпреки че стойността на акциите ѝ отбеляза спад след публикуването на отчетите.


В началото на търговията във вторник акциите на Palantir отбелязаха спад от 13% до 21,83 USD, въпреки забележителния ръст от 8,1% по време на сесията в понеделник. Това се случи, след като компанията обяви приходи за първото тримесечие в размер на 634 млн. долара - 21% увеличение спрямо предходната година и надхвърляне както на прогнозирания диапазон на компанията от 612 до 616 млн. долара, така и на очакванията на Уолстрийт за 615 млн. долара, отчетени от FactSet.


Коригираните оперативни приходи достигнаха 226 млн. долара, като значително надхвърлиха собствените прогнози на Palantir от 196 до 200 млн. долара. Печалбата на акция на коригирана база бе отчетена в размер на 8 цента, което съвпада с прогнозите на анализаторите. Според общоприетите счетоводни принципи (GAAP) печалбата възлиза на 4 цента на акция.


Особено внимание заслужава представянето на компанията в търговския сектор на САЩ, където приходите нараснаха с 40% на годишна база до 150 млн. долара, въпреки че това представлява забавяне в сравнение с ръста от 70% през предходното тримесечие.


Това забавяне може да допринесе за негативната реакция на акциите, особено като се има предвид тяхното увеличение от 240% през последната година. Анализаторът Луи Дипалма от William Blair изрази скептицизъм относно устойчивостта на този растеж, като запази рейтинга Underperform за акциите. Той отбеляза, че въпреки впечатляващия ръст, прогнозата за приходите на Palantir за 2024 г. в размер на около 2,7 млрд. долара все още не отговаря на по-ранните консенсусни очаквания.


Обратно, анализаторът на D.A. Davidson Гил Лурия счита, че 40% ръст в търговския сектор на САЩ е показателен за „устойчива сила“. Той коригира целевата си цена за Palantir от 19 на 24 долара, като запази неутралния си рейтинг.


Като цяло приходите от търговския бизнес на Palantir възлизат на 299 млн. щатски долара за тримесечието, което е ръст от 27% и надхвърля консенсусната стойност от 292 млн. щатски долара. „Оставащата стойност на сделките“ за търговските клиенти от САЩ се е увеличила със 74% на годишна база, като общият брой на подписаните сделки през тримесечието е нараснал с 52%, включително 94% увеличение на търговските сделки в САЩ.


Колаборация с правителството на САЩ


Приходите от правителствени договори също отбелязаха сериозен ръст, възлизайки на 335 млн. долара, което е с 16% повече от предходната година и надхвърля консенсусната прогноза от 322 млн. долара. Това представлява ускорение спрямо 11% ръст през последното тримесечие на предходната година.


Главният изпълнителен директор на Palantir Алекс Карп изтъкна уникалната позиция на САЩ в усвояването на технологиите за изкуствен интелект, като подчерта, че Palantir е водеща с инфраструктура, която увеличава максимално стойността на големите езикови модели (LLM). Той уверено заяви: „Имаме жизненост на нашата технологична и корпоративна сцена, каквато никой друг няма“, като прогнозира значително въздействие върху траекторията на БВП на САЩ благодарение на напредъка в областта на изкуствения интелект.


В перспектива Palantir е заложила оптимистични прогнози за юнското тримесечие, като очаква приходи между 649 и 653 млн. долара, а коригираната оперативна печалба се оценява между 209 и 213 млн. долара. Тези цифри надхвърлят очакванията на Wall Street. Компанията също така ревизира нагоре прогнозата си за приходите за цялата година и увеличи прогнозата си за ръст на търговския бизнес в САЩ.


Изкуствен интелект и война? Огромен морален казус


В унисон с продължаващата си подкрепа за американската армия и съюзниците, главният изпълнителен директор Карп подчерта ключовата роля на софтуера във военните приложения, като предположи, че технологичният напредък може както да създаде заплахи за противниците, така и потенциално да възвести края на широко разпространените военни действия.


Palantir Technologies също е в центъра на полемика заради участието си в предоставянето на решения, базирани на изкуствен интелект, в подкрепа на офанзивните операции на Израел в Газа. Технологията на компанията се използва за повишаване на ефективността на военните стратегии, което повдига сериозни етични и морални въпроси относно ролята на изкуствения интелект във военните действия. Това участие предизвика дебат относно последиците от технологиите на ИИ в конфликтни ситуации, като подчерта загрижеността относно отчетността, прозрачността и потенциала за ескалиране на военните действия. Тъй като Palantir продължава да разширява ролята си в секторите на отбраната в световен мащаб, контролът върху партньорствата ѝ и етичните измерения на бизнес практиките ѝ все повече излизат на преден план, предизвиквайки по-широка дискусия за пресечната точка на технологиите и правата на човека в съвременната война.



В заключение, резултатите на Palantir отразяват компания, която се ориентира в сложността на бързия растеж и пазарните очаквания, с ясен фокус върху използването на технологичното лидерство, за да поддържа експанзията си и да предоставя стойност на своите заинтересовани страни.