От чистене на сняг до империя за 3 милиарда долара
Историята на Джак Кауин
Пътят на Джак Кауин от чистене на сняг до империя за милиарди, основател на Competitive Foods Australia, е история за решителност, прозорливост и използване на възможностите. На 82-годишна възраст Кауин управлява империя за бързо хранене, която включва Hungry Jack's, австралийската версия на Burger King, както и големи дялове в Domino's Pizza и компанията за производство на месо от растителни продукти v2food.
Ранна предприемаческа искра
Израснал в Канада, Кауин отрано се сдобива с предприемачески инстинкт. Като дете той чисти сняг, разнася вестници и продава коледни картички, за да печели пари. „Никога не ми се е налагало да искам пари“, казва той, описвайки себе си като естествен търговец още на 10-годишна възраст.
Докато учи в Университета на Западно Онтарио, Кауин преминава на следващо ниво в продажбите, като продава дървета и храсти на фермери. Той печели по 8000 долара годишно, значително повече от преподавателите си, които получават по 5000 долара годишно. След като се дипломира през 1964 г., той работи в областта на продажбите на животозастрахователни продукти, където бързо си спечелва репутацията на най-добър специалист.
Възможността за Австралия
В края на 60-те години на миналия век Кауин се установява в Канада със съпругата и детето си, когато двама приятели от гимназията му се обаждат, за да променят живота му. Двамата провеждат пазарно проучване за Kentucky Fried Chicken в Австралия и канят Кауин да се присъедини към тях.
Заинтригуван, Кауин отпътува за Австралия в началото на 1969 г., за да проучи възможността. По онова време в страната почти не съществуваше бързо хранене, а възможностите за хранене се ограничаваха до риба с пържени картофи, китайски ресторанти и заведения за хранене от висок клас. Усещайки неизползвания потенциал, Коуин решава да внесе KFC в Австралия.
Изграждане на империята
Осигуряването на франчайз на KFC не е лесно. Кауин се нуждае от финансиране, затова убеждава 30 канадци да инвестират по 10 000 долара, като така събират 300 000 долара - смел ход за човек без опит в ресторантьорския бизнес. „Това беше най-големият пробив в живота ми“, казва Коуин. До декември 1969 г. той се премества в Пърт и открива първия си обект на KFC, който веднага постига успех.
Оттам нататък Коуин бързо се разраства, като отваря допълнителни обекти на KFC, преди да се впусне в производството на хамбургери с Hungry Jack's, а по-късно и на пица с Domino's. С течение на времето той диверсифицира дейността си в производството на хранителни продукти, като превръща Competitive Foods Australia в бизнес за 3 млрд. долара, генериращ 300 млн. долара годишно.
Наследство на успеха
Коуин запазва 98% от собствеността на компанията, а останалите 2% се държат от първоначалните му инвеститори. Тези първоначални спонсори, всеки от които е внесъл 10 000 долара, са увеличили инвестициите си до 40 милиона долара балансова стойност.
Когато е попитан за успеха си, Коуин посочва упоритата работа и страстта. „Мисля, че тайната е, че каквото и да правите, правете го добре. Хората, които ме подкрепиха, инвестираха както в мен, така и в идеята“, казва той.
За Коуин работата винаги е била игра. „Когато не можеш да направиш разлика между работа и игра, значи си на правилното място“, каза той. „Никога през живота си не съм работил и ден, защото това ми е доставяло удоволствие“.
Историята на Джак Коуин е мощно напомняне, че визията, упоритостта и способността да се поемат пресметнати рискове могат да превърнат скромното начало в изключителни постижения.