Онлайн скандалите не могат да спрат Chipotle

Ето защо инвеститорите са доволни от бизнеса

Публикувано от Божидар Балевски юни 13, 2024 в Пазари

Към 13 юни 2024 г. акциите на Chipotle Mexican Grill достигнаха безпрецедентни нива, като продължиха да се покачват въпреки неотдавнашните спорове относно размера на порциите в ресторантите на компанията. По-рано през месеца The New York Times обърна внимание на "viral" тенденция в социалните медии, при която клиенти записваха преживяванията си на опашките на Chipotle, показвайки неудовлетвореност от размера на порциите и понякога напускайки магазина, без да направят покупка. От Chipotle обаче отричат да са променяни размерите на порциите. Лори Шалоу, главен директор по корпоративните въпроси и безопасността на храните в Chipotle, успокои клиентите в изявление като заяви: "Размерите на порциите ни са останали постоянни и ние сме наблегнали на правилното им разпределение пред нашия персонал."


Въпреки отзвука в интернет финансовите пазари остават спокойни. Акциите на Chipotle поскъпнаха с 2,3% в обедната търговия в четвъртък, като достигнаха 3 243,04 долара, при по-ранни върхове от 3 293,53 долара. Тези стойности надхвърлят предишния рекорд в рамките на деня от 3 260,00 USD, поставен на 10 май, което сочи към потенциално рекордно затваряне.


От началото на годината досега акциите на Chipotle са нараснали с 42%, което значително надминава ръста от около 14%, наблюдаван при S&P 500.


Анализаторите на Уолстрийт остават оптимистично настроени за представянето на Chipotle. Шарън Закфия от William Blair, която поддържа рейтинг Outperform за акциите, коментира, че предизвикателствата на социалните медии са нещо обичайно за ресторантьорската индустрия и е малко вероятно да повлияят негативно на дългосрочния растеж на Chipotle. По подобен начин TD Cowen, ръководена от Андрю Чарлз, повиши целевата си цена за Chipotle от 3 500 долара на 3 600 долара, като запази рейтинга си "Купува". Оптимизмът им е подкрепен от данни от проучвания, които показват, че възприемането на стойността на Chipotle продължава да се отличава в рамките на сектора за бързо хранене.


В допълнение към положителната перспектива анализаторите на Goldman Sachs Кристин Чо и Теди Фарли започнаха отразяването на Chipotle с рейтинг "Купува" и определиха целева цена от 3730 долара. Те смятат, че Chipotle е лидер в предоставянето на стойност и качество, дори когато икономическият пейзаж и поведението на потребителите се развиват.


Що се отнася до корпоративните събития, Chipotle се подготвя за значително разделяне на акциите 50 за 1. Това се случва след доброто първо тримесечие, в което компанията надхвърли финансовите очаквания по отношение на приходите и продажбите, което допълнително затвърди силната ѝ пазарна позиция.


Какво стои зад разделянето на акциите на публична компания?


Когато дадено дружество обяви разделяне на акции, то предоставя няколко предимства на акционерите. Разделянето на акции намалява цената на отделните акции, като ги прави по-достъпни и достъпни за по-широк кръг инвеститори. Това повишаване на достъпността често води до по-големи обеми на търговия, като повишава ликвидността и улеснява акционерите да купуват и продават акции, без това да оказва значително влияние върху цената.


Освен това разделянето на акции обикновено се разглежда като знак за увереност от страна на ръководството относно бъдещия растеж и рентабилност на дружеството, което насърчава инвеститорите да запазят или увеличат своите дялове. По-ниската цена на акциите след разделянето може също така да изглежда по-привлекателна от психологическа гледна точка за потенциалните инвеститори, което потенциално да увеличи търсенето и да повиши цената на акциите.


Общата стойност на инвестициите на акционерите остава непроменена непосредствено след разделянето, тъй като сега те притежават повече акции на пропорционално по-ниска цена. Въпреки това, ако цената на акциите се повиши след разделянето, акционерите се възползват от това, че притежават по-голям брой акции, чиято стойност се увеличава, което увеличава потенциала за капиталови печалби. По този начин разделянето на акции може косвено да допринесе за по-благоприятно и динамично инвестиционно преживяване за акционерите.