Оживление на пазара на недвижими имоти в САЩ

Търсенето на ипотечни кредити се покачва до най-високото си ниво от пет седмици насам

Публикувано от Божидар Балевски ное 16, 2023 в Пазари

Според индекса на Асоциацията на ипотечните банкери търсенето на ипотечни кредити се е увеличило с 2,8% през миналата седмица, което е втори пореден ръст. Това повишение идва след значителен спад на лихвите през предходната седмица и подчертава способността на настоящите собственици на жилища и потенциалните купувачи да реагират на колебанията в лихвените проценти по ипотечните кредити.

Въпреки стабилния среден договорен лихвен процент за 30-годишни ипотечни кредити с фиксирана лихва и отговарящ на условията кредитен баланс (726 200 долара или по-малко) от 7,61%, търсенето на ипотечни кредити за покупка на жилища нарасна с 3% спрямо предходната седмица. Въпреки това това търсене остава с 12% по-ниско в сравнение със същата седмица преди година, което подчертава продължаващите предизвикателства на жилищния пазар.

Лекото увеличение на молбите за ипотечни кредити за рефинансиране на жилища, с 2% за седмицата и със 7% повече спрямо същия период на миналата година, показва, че собствениците на жилища се възползват от по-ниските лихвени проценти. Макар че лихвените проценти остават относително стабилни, тенденцията при рефинансирането отразява продължаващите усилия за осигуряване на по-изгодни условия, макар че стимулът не е толкова изразен в сравнение с рекордно ниските лихвени проценти през първите години на пандемията от Ковида-19.

Джоел Кан, вицепрезидент и заместник-главен икономист на MBA, отбеляза, че макар лихвите по съкровищните облигации да са се понижили в средата на седмицата, средните лихви по ипотечните кредити са останали почти непроменени през цялата седмица. Тази стабилност предполага премерена реакция на по-широките икономически фактори, влияещи върху лихвените проценти.

Въпреки неотдавнашното рязко нарастване на търсенето на ипотечни кредити жилищният пазар е изправен пред огромни предизвикателства. Нарастващите цени на жилищата и трайно ниските наличности са значителни пречки както за потенциалните купувачи, така и за съществуващите собственици на жилища, които искат да излязат на пазара. По-ниските лихвени проценти по ипотечните кредити, макар и да осигуряват известно облекчение, може да не са достатъчни, за да компенсират тези по-широки пазарни динамики.

Кан подчерта, че молбите за покупка и рефинансиране са достигнали най-високия си седмичен темп от пет седмици насам, но предупреди, че все още остават на забележително ниски нива. Всеобщото безпокойство остава свързано с достъпността на лихвените проценти по ипотечните кредити, които въпреки неотдавнашната тенденция към понижаване остават предизвикателство за много потенциални купувачи на жилища.

Неотдавнашното понижение на лихвените проценти по ипотечните кредити се дължи на оживлението на пазара на облигации след правителствения доклад за инфлацията, който показа по-ниски от очакваните стойности. Това развитие подчертава сложната връзка между икономическите показатели и лихвените проценти, която оформя пейзажа както за бъдещите купувачи на жилища, така и за собствениците на жилища, които се рефинансират.

Докато жилищният пазар се ориентира в тази динамика, вниманието ще остане насочено към това как потенциалните промени в лихвените проценти и по-широките икономически условия ще се отразят върху търсенето на ипотечни кредити, оказвайки влияние върху траекторията на сектора на недвижимите имоти през следващите месеци.