Огромни рискове тегнат над Южна Африка

Предстоят важни събития за държавата, която е на кръстопът

Публикувано от Божидар Балевски май 28, 2024 в Пазари

С наближаването на ключовия момент в историята на Южна Африка, в която се провеждат избори, се засилват опасенията относно потенциалното въздействие върху икономиката, която показва признаци на възстановяване след продължителен период на слаби резултати.


Текущите проучвания на общественото мнение показват, че Африканският национален конгрес (АНК) може да загуби мнозинството си на предстоящите избори на 29 май - сценарий, който не се е случвал от началото на президентството на Нелсън Мандела през 1994 г., когато бе сложен край на апартейда.

Популярността на АНК намалява поради обвинения в корупция и лошо управление. Въпреки това, при президента Сирил Рамафоса, който встъпи в длъжност през 2018 г., партията прие политики, насочени към икономически растеж. Bloomberg Economics предполага, че най-добрият резултат за инвеститорите би бил продължаване на ръководството на Рамафоса.


Настроенията на инвеститорите напоследък бяха подкрепени от вероятността Рамафоса да запази властта, което допринесе за рязкото поскъпване на южноафриканската валута - ранда. Проучване на агенция Блумбърг сред експерти от развиващите се пазари показва общ оптимизъм относно запазването на стабилността в Южна Африка и избягването на радикални промени в политиката след изборите.


Икономическите реформи при Рамафоса са обещаващи


Политиките на президента Рамафоса започнаха да носят ползи, като прогнозите сочат повишаване на икономическия растеж от 0,6 % през 2023 г. до 1,1 % през тази година, като до 2025 г. се очаква допълнително подобрение. Макар и скромни, тези постижения са от решаващо значение в условията на нестабилна икономика. Няколко социологически проучвания обаче показват, че подкрепата за АНК може да падне под 40 %.


Ако подкрепата за АНК спадне под 50 %, партията ще трябва да сформира коалиционно правителство. Падането на подкрепата под тази граница може да доведе до съюз с по-малка партия, която да се присъедини към стратегиите на Рамафоса.


Значителните загуби обаче могат да принудят АНК да обмисли коалиция с някоя от големите опозиционни партии. Демократичният алианс (DA) се смята за приятелски настроен към бизнеса, докато Борците за икономическа свобода (EFF), водени от Джулиъс Малема, заедно с партията uMkhonto weSizwe на Джейкъб Зума, се застъпват за по-радикални политики като национализация на централната банка и отчуждаване на земя без компенсация.


Инвестиционна несигурност


Притесненията относно резултата от изборите накараха компаниите да натрупат парични резерви, отразявайки опасенията относно промяната на посоката на развитие на страната. Тази предпазливост се разглежда като разумна, но потенциално скъпа, ако икономическият климат се стабилизира след изборите.


Различните сценарии за потенциална коалиция представят разнообразни последици за икономическата политика и доверието на инвеститорите. Партньорството между АНК и DA, макар и малко вероятно понастоящем, би било предпочитано от инвеститорите, за да се предотвратят по-драстичните политики, предложени от сътрудничеството между АНК и ЕFF.


Икономическата траектория на Южна Африка след изборите ще има ключово значение за определянето на доверието на инвеститорите, стабилността на политиките и общите перспективи за растеж. В условията на висока безработица и продължаващи икономически предизвикателства изборите биха могли значително да определят бъдещия икономически пейзаж на страната.