Огромна крачка за Softbank

SoftBank ще инвестира близо 1 милиард долара в областта на изкуствения интелект, като използва чиповете на Nvidia.

Публикувано от Божидар Балевски апр 23, 2024 в Изкуствен интелект

Японският технологичен конгломерат SoftBank прави смел ход в областта на изкуствения интелект (ИИ). Компанията планира да инвестира зашеметяващите 960 млн. долара или 150 млрд. йени през следващите две години, за да укрепи компютърните си възможности и да разработи модел на изкуствен интелект на световно ниво, специфичен за японския език. Тази значителна инвестиция подчертава амбицията на SoftBank не само да се превърне в лидер в разработването на ИИ в страната, но и да позиционира Япония като основен играч в глобалния пейзаж на генеративния ИИ.


Надпреварата за генеративен ИИ се разгаря


Генериращият изкуствен интелект, подобласт на изкуствения интелект, която се занимава със създаването на ново съдържание като текст, код или изображения, преживява експлозивен растеж. Големите езикови модели (LLM) като ChatGPT на OpenAI са в челните редици, разширявайки границите на възможностите на ИИ. Тези модели се нуждаят от огромна изчислителна мощ за обучение и инвестициите на SoftBank са насочени предимно към придобиване на усъвършенствани графични процесори (GPU) от гиганта Nvidia. Това стратегическо партньорство подчертава решаващата роля на хардуера в надпреварата за ИИ.


Катализатор за японската екосистема на ИИ


Японският пазар на изкуствен интелект е готов за значителен растеж, като прогнозите сочат седемнадесеткратно увеличение, за да достигне 13 млрд. долара до 2030 година. Ключово предизвикателство обаче е липсата на мощна изчислителна инфраструктура в частните компании. Инвестицията на SoftBank вероятно ще бъде най-голямата по рода си от страна на японска компания, като потенциално ще я снабди с най-мощните изчислителни възможности за ИИ в страната. Този ход може да промени правилата на играта, да насърчи вътрешните иновации и да изведе Япония начело в развитието на генеративния ИИ.


Конкурентен пейзаж


Агресивното навлизане на SoftBank в сферата на ИИ се случва на фона на глобална надпревара за доминиране. Неотдавнашното откриване на офис на OpenAI в Токио и големите инвестиции на Microsoft в японската инфраструктура за изчисления в облак и ИИ показват засиления международен интерес към японския пазар. Тази конкуренция вероятно ще бъде от полза за цялостния напредък на технологиите за изкуствен интелект, но също така подчертава натиска върху местните играчи като SoftBank да затвърдят позициите си.


Изграждане на конкурентно предимство


Стратегията на SoftBank надхвърля простото придобиване на мощен хардуер. Съобщава се, че компанията планира да разработи два модела на изкуствен интелект - модел с 390 милиарда параметри, който ще бъде завършен през фискалната 2024 година, и по-амбициозен модел с 1 трилион параметри, с който ще се заеме през 2025 година. Броят на параметрите е ключов показател за моделите, който често показва тяхната сложност и възможности. Освен това SoftBank активно изгражда центрове за данни за ИИ в цяла Япония и се присъедини към проект за изграждане на значителен център в Хокайдо. Тези инициативи предполагат цялостен подход, насочен към създаването на стабилна основа за бъдещото развитие на ИИ.


Финансови последици и пазарен оптимизъм


Преходът на SoftBank към ИИ изглежда намира отклик сред инвеститорите. Цената на акциите на компанията бележи положителна тенденция, като от началото на годината се е повишила с около 20%.  Освен това собствеността на SoftBank върху Arm, основен дизайнер на чипове, се възползва от бума на изкуствения интелект, тъй като търсенето на чипове, оптимизирани за изкуствен интелект, нараства. Тази синергия между инвестициите на SoftBank в изкуствен интелект и притежаваните от нея чипове може да създаде мощно дългосрочно предимство.


Предизвикателства и съображения


Въпреки че ангажиментът на SoftBank към ИИ е значителен, има и предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени. Разработването и поддръжката на тази инвестиция изисква експертен опит, талант и постоянни инвестиции. Привличането и задържането на най-добрите таланти в областта на ИИ ще бъде от решаващо значение за успеха на SoftBank. Освен това е необходимо внимателно да се обърне внимание на етичните съображения, свързани с пристрастията към ИИ и защитата на личните данни.


В перспектива


Инвестицията на SoftBank в размер на 960 млн. долара в ИИ е стратегически ход с далечни последици. Чрез увеличаване на изчислителната си мощ, насърчаване на вътрешните иновации и създаване на конкурентна екосистема SoftBank цели да затвърди позицията на Япония като лидер в областта на генеративния ИИ. Успехът на това начинание ще зависи от способността на SoftBank да се ориентира в конкурентната среда, да привлече най-добрите таланти и да се справи с етичните съображения. Въпреки това, ако бъде осъществена ефективно, инвестицията на SoftBank може да бъде катализатор за процъфтяваща японска индустрия за изкуствен интелект, оформяйки бъдещето на технологиите през следващите години.