Огромен потенциал пред този технологичен лидер вълнува пазарите

Ключова сделка изстреля акциите въпреки лоши фискални резултати

Публикувано от Божидар Балевски юни 11, 2024 в Пазари

Акциите на Oracle Corp. поскъпнаха с повече от 9% по време на удължената сесия във вторник, след като компанията предостави оптимистични насоки, които надделяха над пропуснатите приходи за последното тримесечие.


Софтуерният гигант отчете нетна печалба за четвъртото фискално тримесечие в размер на 3,14 млрд. долара, или 1,11 долара на акция, в сравнение с 3,32 млрд. долара, или 1,19 долара на акция, за същия период на предходната година. Коригираната печалба възлиза на 1,63 долара на акция, което е малко под очакванията на анализаторите, проследени от FactSet, за 1,65 долара на акция.


Приходите се увеличиха до 14,29 млрд. долара от 13,84 млрд. долара, въпреки че не достигнаха очакваните от анализаторите 14,56 млрд. долара.


Oracle обяви, че оставащите задължения за изпълнение (ОЗВ) за четвъртото фискално тримесечие възлизат на 98 млрд. долара, което представлява увеличение с 44%.


„През 2025 фискална година очаквам, че устойчивото силно търсене на изкуствен интелект ще увеличи още повече продажбите на Oracle и RPO, което ще доведе до двуцифрен ръст на приходите през тази фискална година“, заяви главният изпълнителен директор Сафра Кац в съобщение. „Предвиждам също така всяко следващо тримесечие да расте по-бързо от предходното, тъй като капацитетът на ОРС отговаря на търсенето.“ OCI означава Oracle Cloud Infrastructure. FactSet предполага 9% ръст за фискалната 2025 г.


През последното тримесечие приходите на Oracle от облачни услуги и поддръжка на лицензи достигнаха 10,23 млрд. долара, което е с 9% повече на годишна база, макар и малко под прогнозата на анализаторите за 10,30 млрд. долара. Приходите от облачни лицензи и локални лицензи спаднаха с 15% до 1,84 млрд. долара, като не достигнаха очакваните от анализаторите 2,09 млрд. долара. Приходите от хардуер възлизат на 842 млн. долара, което е с 1% по-малко, но над консенсуса на FactSet за 796 млн. долара. Приходите от услуги са намалели с 6% до 1,37 млрд. долара.


Oracle обяви също така партньорство с Google на Alphabet Inc, което позволява на клиентите да комбинират Oracle Cloud Infrastructure с технологията Google Cloud.


„Клиентите се стремят към гъвкавост при използването на няколко облака“, заяви председателят на Oracle Лари Елисън.


Главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай спомена, че партньорството ще позволи на съвместните клиенти да „използват бази данни и приложения на Oracle заедно с иновативната платформа и възможностите на Google Cloud за изкуствен интелект“.


Миналата година анализатор на Bernstein отбеляза, че преминаването на Oracle към подход, ориентиран към партньорството, е подобно на успешната стратегия, използвана от Microsoft Corp. преди почти десетилетие.


Акциите на Oracle се повишиха с над 17% през тази година.