Огромен крах и заявление за защита от фалит за компанията за електрически скутери Bird

Акциите на някогашния "еднорог" с пазарна капитализация от над 9 млрд. долара се търгуват под 10 цента.

Публикувано от Божидар Балевски дек 21, 2023 в Пазари

Bird Global Inc., новатор на пазара на електрически скутери, наскоро подаде молба за обявяване в несъстоятелност, което е сигнал за забележителен обрат в траекторията на услугите за споделена микромобилност. Този ход идва само две години след като компанията стана публична чрез дружество със специална цел за придобиване (SPAC), набирайки в този процес значителна сума от 414 млн. Подаването на молба за обявяване в несъстоятелност, придружено от планове за стратегическа продажба, разкрива сложна история в рамките на развиващия се пейзаж на градския транспорт.


Базираната в Маями компания Bird Global подава молба за обявяване в несъстоятелност по глава 11, като посочва активи и задължения в размер от 100 до 500 млн. долара. Този правен ход осигурява защита срещу кредиторите, позволявайки на компанията да изготви цялостен план за реорганизация. Консорциум от кредитори на Bird е поел ангажимент да предостави финансова подкрепа за процеса на преструктуриране, а компанията е в предварителни разговори за потенциално придобиване от канадско дружество, както е посочено в съдебните документи.


Издигането на Bird и новата индустрия на градските скутери


Bird е основана през септември 2017 година от Травис Вандерзанден, бивш изпълнителен директор в Uber и Lyft. Компанията е със седалище в Санта Моника, Калифорния. Bird предлага услуга за споделяне на електрически скутери, която позволява на потребителите да намират, отключват и наемат електрически скутери чрез мобилно приложение. Скутерите са бездокови, което означава, че потребителите могат да ги вземат и да ги оставят на местоназначението си, без да е необходимо да ползват определени докинг станции. Bird се превърна в един от пионерите в сектора на микромобилността, който се фокусира върху предоставянето на решения за транспорт на къси разстояния с помощта на леки електрически превозни средства. Индустрията придоби популярност в отговор на градските задръствания, опасенията за околната среда и необходимостта от по-гъвкави транспортни възможности.


Bird отбеляза бърз растеж и привлече значителни инвестиции. Компанията достигна статут на еднорог -оценка от над 1 млрд. долара, за сравнително кратък период от време, което отрази доверието на инвеститорите в потенциала на пазара на микромобилността. Бързото разрастване на услугите за електрически скутери обаче се сблъска с предизвикателства, свързани с безопасността, спазването на нормативните изисквания и интегрирането на скутерите в съществуващите системи за градски транспорт. Много градове въведоха разпоредби, за да се справят с проблемите на безопасността и да управляват притока на скутери.


Компанията достигна пазарна капитализация от над 9 млрд. долара, като акциите струваха повече от 200 долара всяка. В момента Bird е оценяна на малко над 1 милион долара, а всяка една от акциите се продава на стойност под 10 цента.


Падението на един обещаващ бизнес


Индустрията на електрическите скутери, която някога се характеризираше с бърз растеж и амбициозно навлизане на пазара, се сблъска с променяща се динамика, повлияна от регулаторните промени в големите градове. Bird Global, емблематичен пример за тази тенденция, отбеляза рязък спад на акциите си, които се сринаха с 98 % тази година. През септември Нюйоркската фондова борса започна процедура по изваждане от списъка на акциите на Bird Global поради това, че средната глобална пазарна капитализация на компанията спадна под прага от 15 млн. долара в продължение на 30 последователни търговски дни.


Трансформацията на световния пазар на скутери се подчертава от нарастващия регулаторен контрол, пред който са изправени устройствата за споделена микромобилност. Много градове въведоха регулации, за да се справят с предизвикателствата, свързани с изоставянето на скутери, което е често срещана гледка в райони с по-малко ограничения. Забележително е, че над една трета от 100-те най-големи града в света са наложили забрани за скутерите, като това е особено видно в Китай. Градове като Париж, Барселона, Филаделфия, Сидни и Торонто са отхвърлили разпространението на скутерите с батерии, което отразява по-широка глобална тенденция.


В хода на производството по несъстоятелност Bird Global подаде рутинни молби, целящи да поддържат дейността ѝ по време на етапа на преструктуриране. Тези молби са в съответствие с общата цел на дружеството да финализира стратегическа продажба, като същевременно формулира цялостен план за уреждане на финансовите си задължения.


Подаването на молба за обявяване в несъстоятелност от страна на Bird Global бележи ключов момент в развитието на индустрията за електрически скутери, като предизвиква по-задълбочено проучване на предизвикателствата и възможностите в сектора. Сближаването на регулаторната динамика, пазарните колебания и предпочитанията на потребителите подчертава сложния пейзаж, в който се движат услугите за микромобилност. Тъй като секторът се адаптира към променящата се парадигма на градската мобилност, инвеститорите внимателно наблюдават как компании като Bird Global преработват стратегиите си, за да процъфтяват в среда, оформена от иновации и регулаторни усложнения.