Nvidia представи Blackwell

Nvidia обяви ново поколение чипове за изкуствен интелект и софтуер за работа с модели на изкуствен интелект.

Публикувано от Божидар Балевски мар 20, 2024 в Изкуствен интелект

Тази седмица Nvidia затегна още повече хватката си на пазара на хардуер за изкуствен интелект с обявяването на генерация от чипове от следващо поколение - Blackwell. Представена на конференцията за разработчици на компанията, Blackwell означава значителен скок в изчислителната мощ за приложенията за изкуствен интелект, съчетан със стратегически софтуер, предназначен да вкара клиентите по-дълбоко в екосистемата на Nvidia.


В отговор на нуждите на пазара


Този ход идва в условията на процъфтяваща индустрия за изкуствен интелект, подхранвана от успеха на големи езикови модели като ChatGPT на OpenAI. Търсенето на високопроизводителна изчислителна мощ се е повишило неимоверно, като компаниите се борят да си осигурят графичните процесори от настоящото поколение Hopper H100 на Nvidia. Въпреки това главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг призна тези ограничения, заявявайки: "Hopper е фантастичен, но имаме нужда от по-големи графични процесори".


Отговорът е Blackwell. Очаква се първият чип - GB200 - да бъде пуснат на пазара по-късно тази година и да се похвали с невероятната производителност на изкуствения интелект от 20 петафлопа, което е петкратно увеличение в сравнение с 4 петафлопа на H100. Това означава възможност за обучение и внедряване на значително по-сложни модели на изкуствен интелект с трилиони параметри, което може да отключи нови възможности в области като обработката на естествен език и компютърното зрение.


Допълнителна стойност от Nvidia


Освен суровата мощност Nvidia се стреми към по-всеобхватен платформен подход. Въвеждането на микроуслугата Nvidia Inference Microservice (NIM) означава преминаване към софтуерно ориентирана стратегия. NIM оптимизира внедряването на предварително обучени модели на изкуствен интелект (inference) на съществуващи графични процесори Nvidia, включително по-стари поколения. Това е насочено към огромната база инсталиран хардуер на Nvidia и предлага алтернатива на облачните услуги като OpenAI. Компаниите могат да използват NIM, за да стартират свои собствени модели на място, като потенциално намалят разходите и поддържат по-голям контрол върху данните.


Този софтуерен фокус допълва доминиращата позиция на Nvidia в областта на хардуера. Абонаментите за NIM са на цена от 4500 долара за графичен процесор на година, което създава поток от постоянни приходи извън първоначалната продажба на чипа. Освен това Nvidia планира да си сътрудничи с водещи компании за изкуствен интелект като Microsoft и Hugging Face, за да гарантира, че техните модели работят ефективно на хардуера на Nvidia. Това насърчава екосистема, благоприятна за разработчиците, което улеснява компаниите да интегрират най-съвременния ИИ в своите приложения.


Blackwell


Генерацията Blackwell се простира отвъд отделните чипове. Сървърът GB200 NVLink 2 съдържа цели 72 графични процесора Blackwell и други компоненти на Nvidia, специално разработени за обучение по ИИ. Гиганти в облака като Amazon, Google, Microsoft и Oracle ще предлагат достъп до тези сървъри чрез своите облачни услуги, задоволявайки нуждите на компаниите, които не разполагат с ресурси за локални внедрявания.


Представянето на Blackwell подчертава стратегическата визия на Nvidia. Компанията вече не е само доставчик на чипове - тя активно изгражда цялостна платформа за изкуствен интелект, която обслужва целия жизнен цикъл на разработката и внедряването. Тази стратегия позволява на Nvidia да се възползва от постоянно нарастващото търсене на решения за изкуствен интелект, като привлича клиенти чрез мощен хардуер, удобен за разработчици софтуер и нарастваща екосистема от партньори.


Насрещни предизвикателства и пътят напред


Предизвикателствата обаче остават. Цената на тези авангардни решения вероятно ще бъде значителна, което може да ограничи приемането им от по-малките играчи. Освен това конкуренти като AMD се борят за по-голям дял от пазара на хардуер с изкуствен интелект. Дали Nvidia ще успее да запази господстващото си положение зависи от способността ѝ да насърчава жизнена екосистема от разработчици и да прави непрекъснати иновации както в областта на хардуера, така и на софтуера.


Бъдещето на изкуствения интелект несъмнено е свързано с по-големи и по-сложни модели, които изискват огромна изчислителна мощ. Blackwell на Nvidia е силна стъпка в тази посока, като предлага не само "сурови мускули", но и съгласувана софтуерна стратегия и подход, ориентиран към разработчиците. Тъй като надпреварата в областта на изкуствения интелект продължава да се разгаря, способността на Nvidia да реализира тази визия ще определи нейния дългосрочен успех.