Новото огромно петролно находище е тук и петролните гиганти се бият за него

Погледите са отправени към Гвиана

Публикувано от Божидар Балевски май 27, 2024 в Пазари

Само няколко дни след като Chevron обяви значителното придобиване на Hess на стойност 53 милиарда долара, главният изпълнителен директор на Chevron Майк Уирт участва в критична дискусия с главния изпълнителен директор на Exxon Mobil Дарън Уудс. Този първоначален разговор загатна за обещаващо бъдеще на сътрудничество в петролните находища в Гвиана, които Chevron щеше да придобие като част от сделката с Hess. Тези находища са известно доходоносно предприятие, в което Exxon и Hess вече притежават значителни дялове.


Пейзажът на партньорството обаче се промени драматично, когато Exxon промени позицията си. Exxon заяви, че заедно с китайския си партньор CNOOC притежава правото на предимство да се изравни с офертата на Chevron за дела на Hess в проекта в Гвиана. Това неочаквано твърдение на Exxon заслепява Chevron и Hess и води до напрегнати преговори, които в крайна сметка се провалят. Спорът ескалира, когато Exxon предприе драстична стъпка, започвайки арбитражно производство през март, като по този начин заплаши да провали най-голямото придобиване на Chevron до момента.


Развиващият се спор намери силен отзвук в американската петролна индустрия, съсредоточена в Хюстън, където подобни корпоративни битки с високи залози не бяха наблюдавани от легендарните правни сблъсъци през 80-те години на миналия век. Сегашният правен спор вече включва някои от най-влиятелните финансови консултанти на Уолстрийт, включително JPMorgan Chase, Morgan Stanley и Goldman Sachs. Това противопоставяне дълбоко преплита съдбите и наследството на главните изпълнителни директори Дарън Уудс, Майк Уирт и Джон Хес от корпорацията Hess.


В основата на този конфликт е тълкуването на клаузите на споразумението за съвместна дейност, особено по отношение на това дали правото на Exxon на първи отказ се прилага за този вид корпоративно придобиване, а не за обикновена продажба на активи. Въпреки че изглеждаше, че двете страни са близо до решение, преговорите бяха внезапно прекратени, когато Нийл Чапман, старши вицепрезидент на Exxon, обяви на инвеститорска конференция, че Exxon е подала иск за арбитраж, което изненада Chevron.


Последиците от тази правна борба са значителни, особено за стратегическите интереси на Chevron в Гвиана. В този регион се намира блокът „Стабрук“ - едно от най-желаните петролни находища в света, което може да струва десетки милиарди долари. Негативен изход за Chevron може не само да провали придобиването, но и да окаже сериозно влияние върху способността на Джон Хес да продаде семейната си компания, което може да накърни наследството му като лидер на компанията.


За Майк Уирт тази ситуация представлява решаващ тест за неговото лидерство. Пропускането на това придобиване може да засили натиска върху него да осигури други значителни петролни резерви, особено след като световната инвестиционна общност става все по-непредпазлива по отношение на дългосрочната жизнеспособност на изкопаемите горива в полза на възобновяемите енергийни източници.


Динамиката на този спор илюстрира сложния танц на съюзите и конкурентните стратегии между световните петролни гиганти. Той подчертава сложността и високите залози в енергийния сектор, където правната, финансовата и оперативната динамика се пресичат с променящите се глобални енергийни политики и пазарни изисквания. С развитието на тази правна битка вероятно ще се създадат прецеденти за начина, по който подобни конфликти ще се решават в бъдеще, като ще се оформят стратегическите решения на големите петролни компании, докато те се справят с предизвикателствата на енергийния преход и икономическата несигурност.