Невероятните финансови резултати на Amazon

Публикувано от Божидар Балевски окт 27, 2023 в Пазари

Amazon, световният гигант в електронната търговия, публикува приходите си за третото тримесечие, като надмина очакванията на анализаторите. Резултатите показват значително възстановяване на резултатите на компанията след трудната 2022 г., белязана от инфлация и повишаващи се лихвени проценти. В този анализ се задълбочаваме във впечатляващите финансови резултати на Amazon, стратегиите, които стоят зад успеха ѝ, и последиците за технологичната индустрия като цяло.


Отчетът за приходите на Amazon за третото тримесечие надхвърли прогнозите на анализаторите, като печалбата на акция възлезе на 94 цента в сравнение с очакваните 58 цента. По същия начин приходите достигнаха 143,1 млрд. долара, надминавайки очакванията за 141,4 млрд. долара. Основните сегменти, които представляват интерес, включват Amazon Web Services (AWS) с приходи от 23,1 млрд. долара и рекламния сегмент, генериращ приходи от 12,1 млрд. долара. Добрите резултати за третото тримесечие бяха обусловени от различни фактори, включително възстановяването на основния бизнес в областта на електронната търговия, впечатляващата промоция Prime Day и стабилния ръст в цифровата реклама.


Устойчивост в условията на намаляване на разходите

Способността на Amazon да се възстанови се подчертава от ангажимента ѝ да предприеме мерки за намаляване на разходите през изминалата година. Този подход, включващ съкращаването на 27 000 служители и прекратяването на нерентабилни начинания, дава положителни резултати. Главният изпълнителен директор на Amazon, Анди Джаси, изтъкна напредъка на компанията в контрола на разходите и повишаването на ефективността на бизнеса с магазини, стабилизирането на растежа на AWS и значителното увеличение на приходите от реклама, оперативните приходи и свободния паричен поток.

Продажбите в основния бизнес на Amazon в областта на електронната търговия показват последователно подобрение, като през третото тримесечие нарастват със 7% на годишна база след 4% ръст през предходното тримесечие. Успехът на промоцията Prime Day, определяна като "най-голямата продажба в историята" на Amazon, допринесе значително за това възстановяване.

Забележително е, че нетната печалба на Amazon се увеличи повече от три пъти през третото тримесечие, достигайки 9,9 млрд. долара, което отразява успеха на тези стратегии и печалбата от оценката преди данъци в размер на 1,2 млрд. долара от инвестицията в компанията за електрически автомобили Rivian.


Предизвикателства и устойчивост

Устойчивостта на Amazon се откроява на фона на пазарните предизвикателства. За разлика от някои свои технологични колеги като Alphabet и Meta, които се сблъскаха със спад на цените на акциите след последните си отчети за приходите, Amazon устоя на тази буря. Alphabet се сблъска с опасения относно приходите в подразделението си Google Cloud, докато Meta изрази предпазливост поради ескалиращия конфликт в Близкия изток, който се отразява на рекламния пазар.

Цифровата реклама остава светъл лъч за Amazon, като продавачите от трети страни и големите марки увеличават разходите си за реклама, за да подобрят видимостта си на един силно конкурентен пазар. Приходите от реклама на Amazon нараснаха с 26% на годишна база, изпреварвайки ръста на Google и Facebook в рекламния сектор.


Динамика на пазара на облаци

В сектора на облачните услуги AWS на Amazon отбеляза ръст от 12% през третото тримесечие, докато конкурентите му Microsoft Azure и Google Cloud отчетоха по-високи темпове на растеж от съответно 29% и 22%. Въпреки че растежът на AWS се забави през последните тримесечия поради усилията за оптимизиране на разходите от страна на нейните клиенти, главният финансов директор Брайън Олсавски изрази оптимизъм по време на конферентен разговор, като спомена за ускоряването на темпото и обема на сключените сделки в AWS. Това може да означава по-добри перспективи за звеното за облачни услуги през следващите тримесечия.

Мерките на Amazon за намаляване на разходите повишиха маржа на печалбата, като оперативният марж е 7,8% - най-високият от началото на 2021 г. насам. Фокусът на компанията върху рационализирането на разходите, свързани с изпълнението, доставките и управлението на запасите, допринесе за тази подобрена рентабилност.



Добрите резултати на Amazon през третото тримесечие показват способността на компанията да се справя с предизвикателствата, като същевременно продължава да въвежда иновации и да се разраства. Стратегическият фокус върху оптимизацията на разходите, възстановяването на основния бизнес в областта на електронната търговия и силата на сегмента за цифрова реклама са ключови фактори, допринасящи за успеха на Amazon. Въпреки че е изправен пред силна конкуренция на пазара на облачни услуги, AWS на Amazon показва признаци на възраждане. Тези резултати потвърждават статута на Amazon като устойчив и влиятелен играч в технологичната индустрия, със стратегически прозрения, които могат да имат по-широко отражение върху сектора.