Не е ясна съдбата на 56 милиарда долара

Ще видим ли най-голямото възнаграждение на CEO в историята?

Публикувано от Божидар Балевски май 27, 2024 в Пазари

Консултантската фирма Glass Lewis e препоръчала на акционерите на Tesla да гласуват против значителния план за възнаграждение на главния изпълнителен директор Илон Мъск на стойност 56 млрд. долара. Ако бъде одобрен, той ще представлява най-значителното възнаграждение за изпълнителен директор в историята на корпоративното управление в САЩ.


Glass Lewis изтъкна опасения като „прекомерния размер“ на предложеното възнаграждение, потенциалните му разводняващи ефекти и повишената концентрация на собствеността. Те също така изтъкнаха участието на Мъск в няколко искани проекта, включително придобиването от него на платформата, известна преди като Twitter, сега преименувана на X.


Компенсацията, която не включва фиксирана заплата или парични бонуси, зависи от това дали пазарната оценка на Tesla ще достигне до 650 млрд. долара в рамките на едно десетилетие, считано от 2018 г. Понастоящем пазарната капитализация на Tesla е приблизително 571,6 млрд. долара, както съобщава LSEG.


В едно забележително правно развитие по-рано тази година съдията от Канцлерския съд на Делауеър Катхалин Маккормик анулира първоначалното споразумение за компенсация. Впоследствие Мъск предложи преместване на регистрацията на Tesla от Делауеър в Тексас.


Освен това Glass Lewis изрази скептицизъм по отношение на ползите и изтъкна рисковете от предложеното преместване на Tesla в Тексас.


Въпреки противоречията, Tesla призова своите акционери да потвърдят подкрепата си за пакета от възнаграждения на Мъск. В неотдавнашно интервю за „Файненшъл таймс“ председателят на борда на директорите на „Тесла“ Робин Денхолм твърди, че ръководството на Мъск заслужава значителния пакет, като се позовава на постигнатите от компанията значителни цели за приходите и ръста на цените на акциите.


Под ръководството на Мъск Tesla отбеляза забележителни подобрения, като превърна загубата от 2,2 млрд. долара през 2018 г. в печалба от 15 млрд. долара и значително увеличи производството на автомобили, както се подчертава в онлайн платформата за кампании Vote Tesla.


Освен това Glass Lewis посъветва акционерите да гласуват против преизбирането на брата на Мъск, Кимбал Мъск, в борда на директорите, като същевременно подкрепи преизбирането на бившия главен изпълнителен директор на 21st Century Fox Джеймс Мърдок.