Настъпват лоши времена за този така важен метал

Защо BHP спира добива на никел

Публикувано от Божидар Балевски юли 11, 2024 в Пазари


BHP Group обяви плановете си да закрие операциите си с никел в Австралия по-късно тази година, като се позова на свръхпредлагане на метала, който е от решаващо значение за батериите на електрическите превозни средства.


В четвъртък най-голямата по пазарна стойност минна компания в света разкри, че през октомври ще преустанови дейността си по добив и преработка на никел West, както и наскоро придобития проект West Musgrave. Това решение ще бъде преразгледано до февруари 2027 г.


Пазара на никел


Според BHP световният пазар на никел в момента изпитва излишък. Значителното увеличение на евтиното предлагане е довело до рязък спад в прогнозите за цените до края на десетилетието.


През 2019 г. BHP обмисляше да продаде бизнеса си с никел West, но реши да го запази на фона на нарастващите очаквания за бум на производството на батерии. Оттогава компанията разшири австралийските си операции за производство на никелов сулфат - компонент, използван в литиево-йонните батерии за електромобили. Дейностите на Nickel West включват открити и подземни мини, концентратори, топилна пещ и рафинерия в Западна Австралия.


През февруари BHP обяви преглед на своето никелово подразделение и посочи, че ще отпише стойността на бизнеса с приблизително 3,5 млрд. долара преди облагане с данъци. След спирането на дейността компанията очаква да отчете допълнителна обезценка преди данъци в размер на около 300 млн. долара.


"Разгледахме варианти за намаляване на загубите в краткосрочен план и за идентифициране на жизнеспособен път за развитие на бизнеса", заяви Джералдин Слатъри, ръководител на австралийските операции на BHP. "Въпреки усилията ни, както и другите в австралийския никелов сектор, не успяхме да преодолеем значителните икономически предизвикателства, породени от свръхпредлагането на никел в световен мащаб."


BHP планира да инвестира около 300 млн. щатски долара годишно в операцията, за да запази потенциала за рестартиране, ако пазарните условия се подобрят.


Защо никелът е толкова важен


Никелът, лъскав, сребристобял метал, играе ключова роля в различни индустрии, което го прави един от най-важните елементи в съвременния свят. Неговите уникални свойства, като устойчивост на корозия, висока температура на топене и отлични възможности за легиране, правят никела незаменим в многобройни приложения - от производството на неръждаема стомана до усъвършенствани технологии за батерии.


Една от основните употреби на никела е в производството на неръждаема стомана, което представлява приблизително 70 % от световното потребление на никел. Когато се легира с хром и други метали, никелът повишава трайността, здравината и устойчивостта на корозия на неръждаемата стомана. Това я прави идеален материал за строителството, кухненските съдове, медицинските инструменти и безброй други приложения, където дълготрайността и хигиената са от първостепенно значение.


Значението на никела нарасна експоненциално с развитието на електромобилите и решенията за съхранение на енергия от възобновяеми източници. Никелът е важен компонент в литиево-йонните батерии, особено в катодните материали. Батериите с по-високо съдържание на никел могат да съхраняват повече енергия, което удължава пробега на електрическите превозни средства и подобрява ефективността на системите за съхранение на енергия. Това превръща никела в жизненоважен метал в прехода към по-устойчиво енергийно бъдеще.


В космическата и отбранителната промишленост суперсплавите на никелова основа са от съществено значение поради способността им да издържат на екстремни температури и механични натоварвания. Тези суперсплави се използват при производството на реактивни двигатели, газови турбини и други критични компоненти, които изискват висока производителност и надеждност при тежки условия. Топлоустойчивите свойства на метала спомагат за подобряване на горивната ефективност и намаляване на емисиите в самолетите.


Никелът играе важна роля и в секторите на електрониката и телекомуникациите. Той се използва в производството на различни електронни компоненти, като батерии, съединители и кондензатори, поради отличната си проводимост и устойчивост на окисляване. Стабилността и ефективността на никела в тежки условия го правят идеален за използване в сложни електронни устройства и инфраструктура.


В химическата промишленост никелът служи като катализатор в различни реакции, включително в процесите на хидрогениране. Неговите каталитични свойства са от решаващо значение при производството на химикали, нефтохимикали и синтетични материали. Никеловите катализатори спомагат за повишаване на ефективността на реакциите и добива, като допринасят за икономическата жизнеспособност на тези промишлени процеси.


Универсалността и уникалните свойства на никела го превръщат в крайъгълен камък на съвременната индустрия. Значението на никела не може да бъде надценено - от подобряването на характеристиките и издръжливостта на неръждаемата стомана до създаването на условия за бъдещата електрическа мобилност и възобновяема енергия. Тъй като технологичният напредък продължава да се развива, търсенето на този жизненоважен метал се очаква да нарасне, засилвайки ролята му на ключов двигател на иновациите и напредъка в различни сектори.