Настъпва ентусиазъм сред инвеститорите на Volvo

Ето ги последните резутати на автомобилната компания

Публикувано от Божидар Балевски юли 18, 2024 в Пазари


Акциите на Volvo Cars поскъпнаха в четвъртък, след като компанията разкри значително увеличение на годишната си оперативна печалба за второто тримесечие.


Към 8:48 ч. лондонско време акциите се повишиха с 6,68 %. Основната оперативна печалба за тримесечието възлиза на 8,2 млрд. шведски крони (776 млн. долара), което отразява 28% увеличение в сравнение със същото тримесечие на предходната година, обяви компанията.


Тази цифра представлява най-високата тримесечна основна оперативна печалба, отчитана някога от компанията. Показателят за основната печалба не включва вноските от съвместните предприятия и асоциираните дружества.


Финансовия отчет и електрическите коли


Volvo отчита и 15% увеличение на продажбите на дребно в световен мащаб за тримесечието спрямо предходната година, достигайки 205 400 автомобила. Този ръст се дължи основно на увеличените продажби на хибридни и напълно електрически автомобили.


Електрическите и хибридните модели съставляват 48% от глобалните продажби на компанията през тримесечието, което подчертава стратегическото навлизане на Volvo на пазара на електрически автомобили (EV) на фона на засилващата се конкуренция от страна на множество китайски автомобилни производители. През последните месеци се наблюдава нарастване на напрежението във връзка с по-високите мита върху електрическите превозни средства, внасяни от Китай, като САЩ увеличиха митата, а европейските държави демонстрираха разделени позиции по въпроса.


Въпреки тези печалби приходите на Volvo Cars леко намаляват през второто тримесечие, отчитайки 101,5 млрд. шведски крони в сравнение със 102,2 млрд. шведски крони през същия период на миналата година.


История на компанията


Volvo Cars, име, което е синоним на безопасност и иновации, има богата история, която продължава почти един век. Основано на 14 април 1927 г. в Гьотеборг, Швеция, Volvo първоначално е създадено като дъщерно дружество на производителя на сачмени лагери SKF. Компанията се ражда от визията за създаване на превозни средства, които могат да издържат на суровите пейзажи и суровия климат на Швеция, като в същото време поставят на първо място безопасността на пътниците.


Първият автомобил, произведен от Volvo, ÖV 4, слиза от производствената линия през 1927 г. Известен с обич като „Якоб“, този открит автомобил полага основите на репутацията на Volvo за издръжливост и надеждност. През 30-те и 40-те години на миналия век Volvo разширява гамата си с модели като PV651 и PV444, които стават емблематични със своята здрава конструкция и практичност.


Ангажиментът на Volvo към безопасността става очевиден през 50-те години на миналия век, когато инженерът Нилс Бохлин изобретява триточковия предпазен колан - революционно нововъведение, което става стандартно за всички автомобили Volvo през 1959 г. Оттогава това изобретение е спасило живота на милиони хора и остава един от най-значимите приноси към автомобилната безопасност.


През 60-те и 70-те години на ХХ век Volvo разширява присъствието си в международен план, като установява силна позиция в САЩ и на други пазари. Модели като Volvo Amazon и серията Volvo 240 стават популярни със своите характеристики за безопасност и надеждност. Акцентът на компанията върху научноизследователската и развойната дейност доведе до множество иновации в областта на безопасността, включително въвеждането на ламинирани предни стъкла и обърнати назад детски седалки.


Краят на 90-те и началото на 2000-те години бележат период на значителни промени за Volvo Cars. През 1999 г. компанията е придобита от Ford Motor Company и става част от Premier Automotive Group на Ford. Под собствеността на Ford, Volvo продължава да прави нововъведения, пускайки на пазара модели като SUV XC90, който получава признание за своите функции за безопасност и скандинавски дизайн.


През 2010 г. Volvo Cars претърпява нова промяна в собствеността, когато е придобита от китайския автомобилен производител Geely Holding Group. Това придобиване осигури на Volvo финансова подкрепа за сериозни инвестиции в нови технологии и разширяване на глобалния му отпечатък. Под собствеността на Geely Volvo започна амбициозен план за електрифициране на гамата си от автомобили и намаляване на въздействието върху околната среда.


През последните години Volvo Cars направи значителни стъпки към електрическото бъдеще. Компанията обяви ангажимента си да се превърне в изцяло електрическа автомобилна марка до 2030 г., като постепенно преустанови производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Линията Recharge на Volvo, включваща модели като XC40 Recharge и C40 Recharge, демонстрира отдадеността на компанията към устойчивостта и иновациите.


Volvo също така възприема усъвършенстваните системи за подпомагане на водача и технологиите за автономно управление, като допълнително затвърждава репутацията си на лидер в областта на автомобилната безопасност. Фокусът на компанията върху свързаността и цифровизацията гарантира, че нейните автомобили отговарят на развиващите се нужди на съвременните потребители.


От скромното си начало в Швеция до сегашния си статут на световен лидер в областта на безопасността и иновациите, Volvo Cars последователно дава приоритет на благосъстоянието на своите клиенти. С богата история на новаторски функции за безопасност и ясна визия за електрическо бъдеще, Volvo продължава да се движи напред, поставяйки нови стандарти в автомобилната индустрия.