Нарастващото влияние на изкуствения интелект повишава цените на акциите на тези енергийни компании

Корелацията между двата сектора става все по-голяма

Публикувано от Божидар Балевски май 16, 2024 в Изкуствен интелект

Нарастващото търсене на електроенергия, подхранвано от бързото развитие на изкуствения интелект, изстрелва цените на акциите на производители на електроенергия като Vistra, NRG и Constellation до нови висоти. Тези компании се възползват от повишените форуърдни цени на електроенергията, особено в региони като Тексас и Средния Атлантик, които се превръщат в ключови центрове за центрове за данни.


По време на неотдавнашния разговор за приходите Vistra съобщи за значително увеличение на форуърдните цени на електроенергията в северен Тексас, като от ноември насам увеличението е с около 13 %. Това повишение на цените накара Vistra да прогнозира, че коригираната EBITDA за 2026 г. ще надхвърли 6 млрд. долара, което представлява увеличение с 24% спрямо очакванията на анализаторите преди разговора. Този ръст представлява значително ускорение спрямо годишния темп на растеж от 3,8%, наблюдаван през трите години преди 2023 г.


Междувременно NRG Energy прогнозира, че брутната печалба за операциите ѝ в Тексас може да отбележи 27% увеличение през следващите години благодарение на нарастващите форуърдни цени. Constellation Energy, основен играч в ядрената енергетика, потвърди очакванията си за постигане на средногодишен ръст от около 10% на коригираната оперативна печалба до 2028 г., подкрепен от федералните данъчни стимули за ядрената енергетика, които включват корекция за инфлацията.


Главният изпълнителен директор на Constellation, Джоузеф Домингес, изрази мнението си по време на последния разговор за приходите, че нивото на интерес от страна на клиентите на центрове за данни е безпрецедентно от две десетилетия насам. Той отбеляза, че търсенето на постоянно налична енергия е достигнало такива висоти, че някои клиенти обмислят енергийни източници, които отделят въглеродни емисии, като например централи, работещи с природен газ.


След положителните отчети за приходите цените на акциите на тези производители на електроенергия се повишиха, което ги превърна в едни от най-добре представящите се в S&P 500 през последната година. Акциите на Vistra са поскъпнали с близо 273% през последните 12 месеца, като значително изпреварват други компании като Nvidia. Акциите на Constellation и NRG също са скочили съответно със 173% и 150%.


Макар че някои може да се питат дали тези акции са надценени, Evercore отбеляза, че висококачествените компании от S&P 500, които постоянно увеличават печалбата си на акция с около 10% годишно, обикновено се търгуват на цена, надвишаваща 20 пъти очакваната им печалба за 2026 г. Прогнозите са, че печалбите на акция на Vistra и Constellation ще нарастват с приблизително 33% и 21% годишно, съответно от 2023 до 2026 г., докато за NRG се очаква ръст от 7,6% от 2024 до 2026 г.


Бъдещата траектория на акциите на тези компании ще зависи и от способността им да си осигурят споразумения за закупуване на електроенергия на изгодни цени, особено след като енергийните нужди на компаниите, задвижвани от изкуствен интелект, продължават да нарастват. Например споразумението за изкупуване на ядрена енергия с висока премия, което Talen Energy си осигури с Amazon по-рано тази година, демонстрира потенциал за значително увеличение на приходите, ако могат да бъдат постигнати подобни договори.


Освен това бъдещата рентабилност на тези производители на електроенергия ще бъде повлияна от новите екологични регулации на Агенцията за опазване на околната среда, които биха могли да увеличат оперативните разходи за въглищните и газовите централи, но потенциално да облагодетелстват съществуващите ядрени и газови мощности, ако те трябва да работят с по-висок капацитет поради извеждането от експлоатация на въглища.


Както при всяка инвестиция, тясно свързана с технологичен напредък като изкуствения интелект, за инвеститорите е от решаващо значение да се прави разлика между шум и истински потенциал за растеж.