Напрежение за Тесла след притеснителни резултати

Компанията не може да оправдае очакванията на инвеститорите

Публикувано от Божидар Балевски юли 24, 2024 в Пазари

Tesla Inc. отчете поредното тримесечие с незадоволителни печалби, потвърждавайки отлагането на дългоочакваното разкриване на автономно такси. Това забавяне излага на риск впечатляващото рали на акциите на компанията.


Финансовите резултати на компанията


През тримесечието, приключващо през юни, коригираната печалба на Tesla спадна до 52 цента на акция, като не отговаря на прогнозите за четвърто поредно тримесечие. Главният изпълнителен директор Елон Мъск обяви, че представянето на прототипите на роботакси е отложено за октомври, което съвпада с по-ранен доклад.


След тази новина акциите на Tesla поевтиняха с цели 8,7% в следборсовата търговия във вторник. Преди това акциите се повишиха, възстановявайки се от значителния спад в началото на годината.


Сега прототипите на роботизираните таксита ще бъдат представени на 10 октомври, но масовото производство на по-достъпни модели, което би могло да увеличи продажбите, няма да започне поне до първата половина на следващата година. Освен това плановете за нов завод в Мексико бяха отложени за времето след президентските избори в САЩ през ноември. Продажбата на хуманоидния робот, който според Мъск ще увеличи значително оценката на Tesla, сега се очаква да започне през 2026 г.


Инвеститорите са недоволни


Тази поредица от забавяния оставя инвеститорите в състояние на изчакване, тъй като производството и продажбите на автомобили на Tesla намаляват. Компанията, която е най-големият продавач на електрически превозни средства с батерии в света, не успява да достигне 1,8 млн. доставки през миналата година и посочи, че през 2024 г. растежът ще бъде „значително по-нисък“.


„Историята тук е за това какво ще последва“, каза Джийн Мънстър, управляващ партньор в Deepwater Asset Management.


Нагласите на инвеститорите се подобриха за Tesla след колебливото начало на годината. През първото тримесечие компанията не оправда очакванията за продажбите на автомобили с най-голям марж досега, което доведе до масови съкращения. Мъск реагира, като наблегна на продължаващата работа на Tesla в областта на автономността и изкуствения интелект, което помогна на акциите да се възстановят.


„Стойността на Tesla е предимно в автономността. Всички други въпроси са незначителни в сравнение с тях“, заяви Мъск във вторник, като призова тези, които не са съгласни, да продадат акциите си.


Въпреки спада на печалбата за трето поредно тримесечие, приходите на Tesla надхвърлиха очакванията, достигайки рекордните 25,5 млрд. долара. Това се дължи на ръста в бизнеса с производство и съхранение на енергия, както и на продажбите на регулаторни кредити на други производители на автомобили на стойност 890 млн. долара.


Въпреки това брутният марж на Tesla в автомобилната индустрия, без регулаторните кредити, спадна до 14,6% през второто тримесечие от 16,4% през първото. Това намаление отразява увеличените оперативни разходи по проектите за изкуствен интелект и други проекти, както и разходите за преструктуриране от значителните съкращения на работни места.


Мъск обяви, че Tesla ще започне да произвежда нови, по-евтини автомобили в завода си в Остин през първата половина на следващата година. Компанията също така планира да произвежда в Тексас както роботакси, така и робота Optimus.


Tesla отложи плановете си за завод в Мексико и ще преразгледа това решение след изборите в САЩ. Кандидатът на републиканците Доналд Тръмп, когото Мъск подкрепи, заплаши да наложи мита върху продуктите, произведени в Мексико.


„Тръмп заяви, че ще наложи тежки мита върху автомобилите, произведени в Мексико, така че няма смисъл да инвестираме сериозно там, ако това ще се случи“, обясни Мъск.


Мъск официално подкрепи Тръмп след инцидент по време на кампанията в Пенсилвания по-рано този месец и участва в America PAC - комитет за политически действия, подкрепящ Тръмп. По време на разговора за приходите на Tesla Мъск сведе до минимум потенциалните рискове, които Тръмп може да създаде за бизнеса на Tesla.


Мъск предположи, че ако Тръмп се върне в Белия дом и премахне субсидиите в Закона за намаляване на инфлацията, подкрепен от президента Джо Байдън, това може да навреди на конкурентите, но в крайна сметка да е от полза за Tesla.