Най-голямата френска компания ще плати над 800 милион евро данъци, за да спаси правителството на Франция

Дългът на Франция е ужасяващо огромен

Публикувано от Божидар Балевски окт 16, 2024 в Пазари

Гигантът в областта на луксозните стоки LVMH се готви да плати до 800 млн. евро (870 млн. долара) допълнителни данъци през следващата година след решението на Франция да увеличи налозите върху големите корпорации, за да се справи с нарастващия си държавен дълг.


По време на разговор с анализатори във вторник главният финансов директор на LVMH Жан-Жак Гион потвърди, че базираната в Париж компания очаква да плати между 700 и 800 млн. евро допълнителни корпоративни данъци.


Увеличението идва, след като миналата седмица френското правителство разкри проектобюджета си, който има за цел да наложи по-високи данъци както на бизнеса, така и на богатите физически лица. Целта е да се намали дълговото бреме на страната. Планът включва временни налози върху повече от 400 компании, генериращи годишни приходи от над 1 млрд. евро, като се очаква през следващата година да бъдат събрани 8 млрд. евро, а през 2026 г. - още 4 млрд. евро.


Понастоящем Moët Hennessy Louis Vuitton SE внася 4,5% от глобалните корпоративни данъци във Франция, но според Гион това увеличение на данъците може да увеличи тази цифра до около 10%. Той допълни, че това би трябвало да намали опасенията, че компанията не играе роля в справянето с финансовите предизвикателства на страната.


Този бюджет за 2025 г. играе важна роля в по-широката стратегия на министър-председателя Мишел Барние за възстановяване на политическата и фискалната стабилност след периода на несигурност, причинен от разпускането на Националното събрание от президента Еманюел Макрон и последвалите предсрочни избори.


Въпреки това някои представители на бизнес средите, включително главният изпълнителен директор на Stellantis NV Карлос Таварес, изразиха опасения, че това увеличение на корпоративния данък може да обезкуражи инвестициите във Франция.