Най-големият китайски производител на чипове отчита 80% спад в печалбите си

SMIC отчете 80% спад на печалбата, тъй като проблемите с полупроводниците продължават.

Публикувано от Божидар Балевски ное 12, 2023 в Пазари

Semiconductor Manufacturing International Co. (SMIC), водещият китайски производител на чипове, отчете 80% спад на печалбата за третото тримесечие, подчертавайки продължаващите предизвикателства пред световната индустрия за полупроводници. Спадът на нетната печалба за тримесечието, по-голям от спада от 64 % за предходното тримесечие, отразява въздействието на отслабеното глобално търсене върху леярните.

Като най-голямата леярна в Китай, SMIC играе ключова роля в амбициите на страната да укрепи местната си полупроводникова индустрия. Въпреки усилията да настигне конкуренти като тайванската TSMC и южнокорейската Samsung, SMIC се бори с насрещни ветрове, включително ограничения, наложени от САЩ върху технологиите за производство на чипове и износа на Китай.

Резултатите за третото тримесечие разкриват 15% спад на приходите на годишна база, възлизащи на 1,62 млрд. долара. Нетната печалба за същия период възлиза на 93,98 млн. щатски долара, което е значително под очакваните 165,1 млн. щатски долара, което е сигнал за по-голямо предизвикателство пред SMIC от очакваното.

Забележителен фактор, допринасящ за затрудненията на SMIC, е постоянният проблем с високите наличности на продукти, особено на пазарите в САЩ и Европа. Въпреки че компанията отбеляза смекчаване на проблема на китайския пазар, тя подчерта, че запасите на американските и европейските клиенти остават исторически високи, което оказва влияние върху търсенето на полупроводникови чипове на SMIC.

Продължаващият спад в търсенето на някои чипове, особено на тези, използвани в потребителски продукти като памет, се отрази неблагоприятно на SMIC и на нейните азиатски конкуренти, включително TSMC и Samsung. Намалените потребителски разходи за устройства поради инфлацията доведоха до излишни запаси от чипове и спад в цените на чиповете за памет.

SMIC, която е и производител на автомобилни чипове, подчерта, че запасите от такива чипове сега са на сравнително високи нива, след като в продължение на три години се сблъскваше с недостиг на доставки. Тази ситуация е накарала основните клиенти да свият поръчките си, което е сигнал за преминаване от агресивна експанзия към по-дефанзивен подход на пазара.

Въпреки предизвикателствата има признаци за потенциално възстановяване на производството на чипове, като през септември продажбите на полупроводници в световен мащаб са се увеличили с 1,9 % в сравнение с предходния месец. Асоциацията на полупроводниковата индустрия отбеляза положителната динамика на пазара на чипове, което затвърждава убеждението в дългосрочната сила на търсенето на полупроводници.

Ролята на SMIC в новия смартфон на Huawei, включващ "пробивен" 5G чип, е подложена на внимателен анализ на фона на санкциите на САЩ както срещу Huawei, така и срещу SMIC. Санкциите, целящи да ограничат достъпа на Китай до съвременни технологии за производство на чипове, засегнаха способността на SMIC да придобие важни инструменти за производство на чипове.

В перспектива SMIC очаква увеличение на приходите за четвъртото тримесечие с 1 % до 3 % в сравнение с третото тримесечие. Представянето на компанията през следващите месеци ще бъде следено отблизо, тъй като тя се справя с предизвикателствата, породени от динамиката на световното търсене, геополитическото напрежение и стремежа й към технологичен напредък в полупроводниковата индустрия.