Мъск иска всички чипове! Скандално писмо до Nvidia

Ето какво решение е взел милиардерът Илън Мъск

Публикувано от Божидар Балевски юни 04, 2024 в Изкуствен интелект

Изтекли имейли показват, че Илън Мъск е наредил на Nvidia да даде приоритет на доставките на процесори за изкуствен интелект за X и xAI, поставяйки ги пред Tesla. Мъск публично заяви амбициите си да превърне Tesla в лидер в областта на изкуствения интелект, като инвестира значителни средства в AI чипове на Nvidia. Но изглежда другите бизнеси на Мъск също са с огромен приоритет що се отнася до напредване в областта на AI.

По време на разговора за приходите на Tesla за първото тримесечие на април Мъск обяви плановете си да увеличи използването на чиповете за изкуствен интелект H100 на Nvidia от 35 000 на 85 000 до края на годината и спомена за план за разходи за изкуствен интелект в размер на 10 милиарда долара в публикация в X. Вътрешните комуникации на Nvidia обаче предполагат, че Мъск е преувеличил статуса на Tesla по отношение на поръчките пред акционерите, тъй като е пренасочил значителна доставка на чипове за ИИ към X, известна преди като Twitter.

Този ход е отложил с няколко месеца получаването на процесори за ИИ на стойност над 500 милиона долара от Tesla, усложнявайки разработването на техните суперкомпютри, необходими за автономни превозни средства и роботика. В служебна бележка на Nvidia от декември се отбелязва пренасочването на 12 000 графични процесора H100, първоначално предназначени за Tesla, към X, като в замяна Tesla получава първоначалните поръчки на X.

Наскорошно електронно писмо на Nvidia от края на април посочи несъответствия между изявленията на Мъск и действителните поръчки, като подчертава потенциални допълнителни забавяния в тексаската фабрика на Tesla поради продължаващите съкращения и преструктуриране.

Тези разкрития подчертават нарастващото напрежение между Мъск и някои акционери на Tesla, които поставят под въпрос неговата ангажираност към автомобилния производител на фона на участието му в множество начинания, изискващи значителни ресурси. След тези новини акциите на Tesla спаднаха с 1%.

Представителите на Nvidia и Мъск не коментираха въпроса.

Критиците твърдят, че раздвоеният фокус и разпределението на ресурсите на Мъск пораждат опасения относно ефективността му като главен изпълнителен директор на Tesla, особено когато компанията е изправена пред намаляващи продажби и засилена конкуренция. Многобройните роли на Мъск включват ръководенето на SpaceX, Neuralink, The Boring Co. и притежаването на X, в допълнение към стартирането на стартъпа за изкуствен интелект xAI през 2023 г.

Амбициите на Мъск в областта на изкуствения интелект обхващат и xAI, където той има за цел да изгради „най-големия в света клъстер на графични процесори“ в Северна Дакота, като частичният капацитет се очаква да бъде пуснат в експлоатация до юни, според вътрешна бележка на Nvidia. xAI използва капацитета на центъра за данни на X за обучението на своите модели за изкуствен интелект, което допълнително преплита начинанията на Мъск.

През януари Мъск изрази неудобство от разрастването на възможностите на Tesla за изкуствен интелект без достатъчен контрол върху гласуването, като намекна, че при необходимост ще разработва продукти с изкуствен интелект извън Tesla.

Правни експерти като Джоел Флеминг от Equity Litigation Group подчертават присъщите конфликти на интереси, когато едно лице има фидуциарни задължения към няколко конкуриращи се компании. При такива сценарии в идеалния случай решенията трябва да се вземат от други ръководители, за да се избегнат конфликти - път, който Мъск исторически е избягвал.

Преплитането на компаниите на Мъск не е нещо ново; той и преди е пренасочвал ресурси и персонал в своите предприятия. Например след придобиването на Twitter инженерите на Tesla бяха привлечени за помощ при преработката на Twitter. По подобен начин служители преминаха от Tesla към xAI, което показва променливия стил на управление на Мъск.

Бивш анализатор на веригата за доставки на Tesla отбеляза склонността на Мъск да третира компаниите си като продължение на самия него, включително придобиването на SolarCity през 2016 г. Въпреки това пренасочването на критично важни чипове на Nvidia от Tesla към X в условията на глобален недостиг на чипове се разглежда като крайна мярка, която оказва влияние върху напредъка на Tesla в развитието на нейните суперкомпютърни възможности и модели на ИИ.

В публикация в X след публикуването на историята Мъск защити решението, заявявайки, че Tesla не е имала непосредствена нужда от чиповете и те са щели да останат бездействащи в склада. Той увери, че в тексаската фабрика на Tesla Gigafactory скоро ще бъдат разположени значителен брой H100 за обучение на ИИ.

Мъск също така уточни, че от предвидените за годината 10 милиарда долара разходи за ИИ на Tesla, 3-4 милиарда долара ще бъдат отделени за закупуване на хардуер на Nvidia.