Милиарди отиват към SoftBank след поредна печеливша инвестиция

Японският мултинационален конгломерат получава сума от 7,6 млрд. долара за дял в T-Mobile, акциите се покачват.

Публикувано от Божидар Балевски дек 28, 2023 в Пазари

Като стратегически ход SoftBank Group отбеляза 5% ръст на акциите си след съобщението, че ще получи акции в T-Mobile U.S. на значителна стойност от 7,59 млрд. долара. Това развитие произтича от споразумение, сключено по време на сливането на американския телекомуникационен оператор на SoftBank, Sprint, и T-Mobile, при което вече са изпълнени определени условия.


SoftBank Group, основана от Масайоши Сон, е японски мултинационален конгломерат с разнообразно портфолио, включващо телекомуникации, интернет услуги, роботика, дизайн на полупроводници и др. Като виден играч в глобалния технологичен инвестиционен пейзаж SoftBank е известна със своя Vision Fund - огромен инвестиционен фонд, посветен на подпомагането на иновативни стартиращи предприятия и революционни технологии.


Споразумението със Sprint е свързано с придобиването на американската телекомуникационна компания от SoftBank през 2013 г., което бележи значителен напредък на американския телекомуникационен пазар. Сливането на Sprint и T-Mobile, финализирано през 2020 година, имаше за цел да създаде сериозен конкурент на AT&T и Verizon в американската безжична индустрия. Неотдавнашното съобщение, че SoftBank получава акции в T-Mobile U.S., е стратегически резултат от това споразумение за сливане, което показва как конгломератът продължава да се ориентира и да се възползва от развитието на постоянно променящия се телекомуникационен пейзаж.


Какво спечели японският конгломерат?


SoftBank Group, ръководена от предприемача визионер Масайоши Сон, ще получи 48,75 млн. обикновени акции от T-Mobile U.S. Този ход на практика удвоява дела на SoftBank в T-Mobile U.S. от сегашните 3,75% до значителните 7,64%. Моментът съвпада с хитовото излизане на борсата на дизайнера на чипове Arm през септември, което допълнително засилва портфолиото от публично търгувани активи на SoftBank.


Анализаторите очакват, че тази транзакция не само ще повиши дела на измеримия собствен капитал в баланса на SoftBank Group, но и ще подобри дела на собствения капитал по отношение на задлъжнялостта. Анализаторът на Macquarie Пол Голдинг отбелязва, че акциите на SoftBank са на път да постигнат най-значителния си ръст от повече от месец насам.


Въпреки сравнително скромното повишение от началото на годината с около 14 %, настоящата оценка на SoftBank показва, че компанията се търгува с отстъпка от около 45,5% от стойността на активите си, според изчисленията на Macquarie. Този ход е значително положителен за SoftBank, като осигурява тласък на фона на предизвикателства като фалита на WeWork, някога считан за най-ценния американски стартъп.


Сделката с T-Mobile U.S. не само засилва позициите на SoftBank в телекомуникационния сектор, но и допринася за забележително подобрение на възвръщаемост на инвестицията в Sprint, която достига 25,5%. Тази стратегическа маневра съответства на визията на Масайоши Сон за използване на ключови инвестиции за отключване на стойност и повишаване на възвръщаемостта на SoftBank.


Освен това SoftBank се възползва от неотдавнашния скок на акциите на Arm, които приключиха с около 44% над цената на първоначалното публично предлагане. Тази възходяща траектория в представянето на Arm добавя още един позитивен слой към последните стратегически ходове на SoftBank, подчертавайки потенциала за дългосрочни печалби и укрепвайки позицията ѝ на ключов играч в глобалния технологичен инвестиционен пейзаж.


Тъй като SoftBank продължава да се ориентира в сложния терен на инвестициите в стартиращи компании на късен етап и стратегическите партньорства, тази неочаквана печалба от T-Mobile U.S. се откроява като доказателство за устойчивостта на конгломерата и способността му да се възползва от благоприятните пазарни условия. Следващите месеци ще бъдат от решаващо значение за оценката на това как SoftBank ще използва увеличения си дял в T-Mobile U.S. и други ключови активи, за да затвърди още повече позицията си на основен играч в технологичния и телекомуникационния сектор.