Microsoft изпреварва Apple и получава титлата най-ценна публична компания в света

В края на петъчната търговска сесия в САЩ Microsoft е най-ценната публична компания по пазарна капитализация.

Публикувано от Божидар Балевски яну 15, 2024 в Пазари

В забележителна промяна в динамичния пейзаж на фондовия пазар Microsoft изпревари Apple като най-ценната публична компания по пазарна капитализация. Тази промяна настъпва, след като Microsoft за кратко изпревари Apple по време на търговията в рамките на деня в четвъртък и затвърди позицията си в края на петъчната търговска сесия в САЩ. Този ход предизвика дискусии във финансовите среди, подчертавайки променящата се съдба на тези технологични гиганти. Нека да разгледаме и факторите за възхода на Microsoft, неотдавнашните предизвикателства пред Apple и по-широките последици за инвеститорите и технологичната индустрия.


Триумфът на Microsoft и предизвикателствата на Apple


При затварянето на петъчната търговска сесия в САЩ Microsoft се издигна с пазарна капитализация от 2,89 трилиона долара, изпреварвайки Apple, чиято оценка се понижи до 2,87 трилиона долара, докато акциите ѝ отбелязаха спад. Тази промяна в пазарната йерархия отразява устойчивостта и стратегическото позициониране на Microsoft във все по-конкурентната технологична индустрия.


Един от основните фактори, допринесли за успеха на Microsoft, е стратегическата инвестиция в генеративен изкуствен интелект, по-специално чрез участието ѝ в OpenAI, създател на ChatGPT. Този ход постави Microsoft в челните редици на иновациите в областта на изкуствения интелект - сектор, който придобива все по-голяма популярност в технологичната индустрия. Включването на технологията на OpenAI в пакета от софтуер за производителност на Microsoft изигра решаваща роля за съживяването на бизнеса с изчисления в облак, особено през тримесечието юли-септември.


За разлика от тях Apple се бори с предизвикателства, особено с отслабващото търсене, особено на водещия си продукт iPhone. Китайският пазар, който е значителен източник на приходи за Apple, отбеляза спад в търсенето на фона на бавното икономическо възстановяване на страната след пандемията. Освен това засилената конкуренция, особено от страна на Huawei, намали пазарния дял на Apple в Китай.


От друга страна, Microsoft отбеляза повишаване на доверието на инвеститорите след провеждането на събитие за изкуствен интелект в Сан Франциско.


Анализ на представянето на изкуствения интелект на Microsoft


Неотдавнашното събитие на Microsoft за изкуствен интелект изигра ключова роля за затвърждаване на позицията на Microsoft като най-ценната публична компания в света. Събитието, което се проведе в Сан Франциско, представи напредъка и възможностите на компанията в областта на изкуствения интелект. Анализаторите и инвеститорите реагираха положително на представянето на Microsoft, като признаха динамиката, която стои зад най-развитите ѝ продукти за изкуствен интелект.


Фокусът върху изкуствения интелект (ИИ) е в съответствие с по-широките тенденции в индустрията, където технологичните компании все повече инвестират в ИИ, за да стимулират иновациите и да поддържат конкурентно предимство. Стратегическият акцент на Microsoft върху изкуствения интелект изглежда е намерил отклик сред инвеститорите, сигнализирайки за потенциална възможност за устойчив растеж.


GitHub, платформа, собственост на Microsoft, е забележителен бенефициент на този импулс. Трите последователни месеца на ускорен годишен ръст на трафика на уебсайта GitHub сочат нарастваща потребителска база и повишена ангажираност с платформата. Тази положителна траектория допринася за цялостната привлекателност на Microsoft сред инвеститорите, които търсят компании в челните редици на технологичния напредък.


Пазарно представяне и показатели за оценка


Пазарните резултати на Microsoft и Apple в първите дни на годината добавят още един пласт към техните контрастни разкази. Акциите на Apple отбелязаха спад от 1% през януари, отразявайки опасенията и предизвикателствата, докато Microsoft отбеляза ръст от близо 4% досега, подчертавайки положителната си траектория.


Разглеждането на техните показатели за оценка дава представа за възприятията на инвеститорите. Както Microsoft, така и Apple имат относително високи съотношения между цената на акциите и печалбата й, което е изразено чрез Price-to-Earnings (PE) съотношението.PE на Apple от 30 е значително над 10-годишната средна стойност от 19. По подобен начин Microsoft се търгува при около 37 пъти печалбата на компанията, което надхвърля 10-годишната средна стойност от 24. Тези повишени коефициенти на РЕ показват, че инвеститорите оценяват оптимизма и бъдещия растеж на двете компании, за който обаче никога не можем да сме сигурни. 


Ако коефициентът PE е 37, колкото е в момента на Microsoft, това означава, че инвеститорите са готови да платят 37 долара за всеки долар от печалбата на компанията. С други думи, акциите се оценяват на 37 пъти по-висока стойност от печалбата. Високият коефициент на PE предполага, че инвеститорите са готови да платят по-висока цена за акциите, което може би показва високи очаквания за растеж или положителни бъдещи перспективи. Това обаче може да означава, че акциите са надценени.


Сравнявайки представянето на акциите от предходната година, пазарната капитализация на Apple достигна своя връх от 3,081 трилиона долара на 14 декември, завършвайки годината с ръст от 48%. За разлика от тях, Microsoft отбеляза 57% ръст, изпреварвайки Apple по отношение на годишния ръст.


Исторически контекст и настроения на Wall Street


Това не е първият случай, в който Microsoft надминава Apple по пазарна капитализация, като подобни случаи имаше през 2018 година и 2021 година. Настоящата динамика обаче разкрива настроения на Wall Street, които са по-благосклонни към по-дълготрайна доминация на Microsoft. Microsoft може да се похвали с единодушно отсъствие на рейтинги "продава", като почти 90% от брокерските компании препоръчват покупка на акциите.


Обратно, Apple се сблъсква с по-смесена оценка, с два рейтинга "продава" и две трети от анализаторите, които се застъпват за "купува". Това разминаване в нагласите на анализаторите подчертава нюансираните предизвикателства и възможности, пред които е изправена Apple в стремежа си към устойчив растеж.


Пътят напред


Изпреварването на Apple от страна на Microsoft като най-ценната публична компания в света бележи важен момент в продължаващата сага за лидерство в технологичната индустрия. Противоположните съдби на тези гиганти подчертават значението на иновациите, стратегическия фокус и адаптивността в конкурентния свят на технологиите. Акцентът на Microsoft върху изкуствения интелект, съчетан с положителните нагласи на инвеститорите, я позиционира като лидер в развиващия се пейзаж. 


Стратегическите инвестиции на Microsoft в генеративен изкуствен интелект стимулираха растежа ѝ, докато Apple се бори с предизвикателствата на търсенето на iPhone и пазарната конкуренция, особено в Китай.


Тъй като тези гиганти продължават да търсят иновации и пазарна доминация, изпреварването на Apple от страна на Microsoft добавя още една глава към продължаващия разказ за конкуренцията, иновациите и настроенията на инвеститорите в технологичната индустрия.