Meta с нов AI чип

Meta дебютира с ново поколение чип с изкуствен интелект в търсене на самодостатъчност и ефективност.

Публикувано от Божидар Балевски апр 11, 2024 в Изкуствен интелект

Тази седмица Meta Platforms направи значителна крачка към самодостатъчност в областта на хардуера за изкуствен интелект (ИИ). Компанията разкри подробности за следващото поколение на своя собствен чип за изкуствен интелект с кодово име "Artemis". Тази разработка сигнализира за стремежа на Meta да намали зависимостта си от външни производители на чипове като Nvidia, като същевременно оптимизира потреблението на енергия в своите центрове за данни.


Новината идва по петите на по-ранни доклади от 2024 година, които предполагат плановете на Meta да разработи собствен чип за центрове за данни, за да отговори на постоянно нарастващото търсене на изчислителна мощност, необходима за изпълнение на приложенията за изкуствен интелект в нейните платформи за социални медии - Facebook, Instagram и WhatsApp.


Архитектурата зад Artemis


Според публикация в блога на Meta основният принцип на проектиране на новия чип Meta Training and Inference Accelerator (MTIA) се върти около постигането на оптимален баланс между три ключови фактора - изчислителна мощност, пропускателна способност на паметта и капацитет на паметта. Тази адаптирана архитектура е специално съобразена с нуждите на "моделите за класиране и препоръчване", които са алгоритмите, захранващи функции като предлагано съдържание и насочена реклама в платформите на Meta.


Цялостен подход към хардуера с изкуствен интелект


Чипът MTIA представлява само един от аспектите на по-широката стратегия на Meta за разработване на персонализиран чип. Компанията активно проучва потенциала на други хардуерни системи в своите центрове за данни. Важно е да се отбележи, че усилията на Meta се простират отвъд производството на чипове, като обхващат значителни инвестиции и в разработването на софтуер. Този фокус върху софтуера гарантира, че компанията може да използва пълния потенциал на своята персонализирана хардуерна инфраструктура по най-ефективен начин.


Nvidia все още играе важна роля - засега


Макар че Meta се стреми към по-голяма независимост в областта на хардуера за изкуствен интелект, тя признава настоящата доминация на утвърдените играчи. Очаква се компанията все още да изразходва значителни суми за придобиване на чипове Nvidia и такива от други доставчици на хардуер за ИИ. По-рано тази година главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг разкри плановете си за закупуване на приблизително 350 000 от флагманските чипове H100 на Nvidia. В комбинация с придобиванията от други доставчици Meta възнамерява да натрупа еквивалентната изчислителна мощност на 600 000 чипа H100 през 2024 година.


Спецификации на производството и производителността


Новият чип на MTIA ще бъде произведен от Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) по техния авангарден "5nm" процес. Тази усъвършенствана производствена технология се изразява в значително повишаване на производителността - Meta твърди, че новият чип предлага три пъти по-голяма изчислителна мощност в сравнение с първото си поколение.


Чипът MTIA вече работи в центровете за данни на Meta, като активно поддържа различни приложения за изкуствен интелект. Освен това компанията намеква за продължаващите усилия за развитие, насочени към разширяване на възможностите на чипа. Тези инициативи включват проучване на поддръжката на работни натоварвания с "генеративен ИИ", които обхващат задачи като създаване на реалистични изображения или текст въз основа на потребителски подсказки.


Последици и предизвикателства


Навлизането на Meta в разработването на потребителски чипове с изкуствен интелект носи няколко потенциални ползи. На първо място, това позволява на компанията да адаптира хардуера специално към своите уникални нужди, което може да доведе до значително повишаване на ефективността. Освен това намаляването на зависимостта от външни доставчици като Nvidia може да доведе до икономии на разходи в дългосрочен план. Този път обаче е свързан и с предизвикателства. Изграждането и поддържането на сложни експертни познания в областта на проектирането на чипове изисква значителни инвестиции и непрекъснато придобиване на таланти. Освен това Meta трябва да се ориентира в сложността на глобалния пейзаж на производството на чипове, област, в която понастоящем доминират няколко играчи.


Надпревара за господство на изкуствения интелект


Ходът на Meta отразява една по-широка тенденция в технологичната индустрия. Големи играчи като Google, Amazon и Microsoft активно разработват свои собствени чипове с изкуствен интелект. Тази интензивна конкуренция подчертава стратегическото значение на ИИ в съвременния технологичен пейзаж. Компаниите признават, че контролът върху основната хардуерна инфраструктура предлага значително конкурентно предимство при разработването и внедряването на авангардни решения за ИИ.


Стратегическа стъпка към самостоятелно бъдеще


Представянето от Meta на следващото поколение чип MTIA представлява важен етап в стремежа на компанията към самостоятелност в сферата на хардуера на ИИ. Докато Nvidia остава доминиращ играч в краткосрочен план, ангажиментът на Meta към разработването на собствени чипове означава дългосрочна стратегическа промяна. Успехът на това начинание зависи от способността на Meta непрекъснато да усъвършенства своя опит в проектирането на чипове, да се ориентира в сложността на производството на чипове и да разработва софтуер, който безпроблемно се интегрира с нейния персонализиран хардуер. Ако бъдат постигнати, усилията на Meta биха могли да проправят пътя към по-ефективен и рентабилен подход за захранване на социалните медийни платформи, управлявани от изкуствен интелект. Въпреки това конкурентната среда за хардуер с изкуствен интелект е силно оспорвана и Meta ще трябва да остане гъвкава и иновативна, за да запази предимството си в тази бързо развиваща се технологична област.