Лондон срещу Париж. Сблъсък за технологичен хъб на Европа

И двете столици искат да са център за развитие на изкуствения интелект за Европа

Публикувано от Божидар Балевски юни 26, 2024 в Изкуствен интелект

По време на неотдавнашната Седмица на технологиите в Лондон, която се проведе в зала "Олимпия", международни технологични лидери представиха Лондон и Обединеното кралство като привлекателна дестинация за инвестиции в технологии. Едва миналата седмица Salesforce откри своя водещ център за изкуствен интелект в Лондон, с което постави началото на значителна инвестиция в размер на 4 млрд. долара, обещана на Великобритания през миналата година. Междувременно Лондон продължава да изпитва силна конкуренция от страна на Франция в стремежа си да се превърне във водещ център за изкуствен интелект в Европа. Остават съмненията относно способността на Великобритания да запази лидерството си като водещ център за ИИ в Европа.

На 10 февруари 2024 г. е заснет живописен изглед на силуета на лондонското Сити над река Темза и моста Ватерло по залез слънце, който подчертава ролята на Лондон като централен бизнес район и значим технологичен и ИИ център. Градът често е наричан "Квадратната миля" поради своите размери.

Акценти

Световните технологични лидери изразяват мнението си за перспективите на Обединеното кралство да се конкурира с големи центрове за изкуствен интелект като САЩ и Китай. Технологичните екосистеми и екосистемите за изкуствен интелект в Лондон се отличават със своята свързаност и високата репутация на образователните институции.

Алекс Кендал, главен изпълнителен директор на Wayve, компания, специализирана в технологиите за автономно шофиране, потвърди ангажимента на компанията да запази основната си централа в Лондон след значителен кръг на финансиране в размер на 1 млрд. долара, подкрепен от инвеститори, сред които SoftBank. Кендал изрази привързаността си към Лондон, като подчерта неговото разнообразие и културно богатство, които според него допринасят за силата му като технологична суперсила, без да бъде завладян от технологиите.

Обединеното кралство се оказа привлекателно за значими американски технологични компании. Например, през 2014 г. Google придоби британската фирма за изкуствен интелект DeepMind, която сега е неразделна част от предложенията на Google за изкуствен интелект, включително инструмента Gemini AI. Освен това новият център за ИИ на Salesforce, заемащ 40 000 квадратни метра в сградата Blue Fin, стартира с голямо събитие, на което присъстваха над 100 разработчици.

Джанет Койл, управляващ директор на London and Partners, изтъкна логистичните предимства на Лондон за технологичните предприятия, където основните заинтересовани страни като регулаторни органи и инвеститори се намират в непосредствена близост, което улеснява провеждането на множество срещи с висока стойност в рамките на един ден.

Лондон срещу Франция

Съперничеството с Франция се изостря, тъй като последната беше домакин на Viva Tech, главното технологично търговско изложение, което привлече 165 000 посетители. Френски стартъпи с изкуствен интелект, като Mistral и Hugging Face, са си осигурили значително финансиране, надминавайки британските си колеги, според доклад на Accel.

Въпреки че е изправена пред предизвикателства като последиците от Брекзит и по-бавния темп на технологични IPO-та, Великобритания остава най-големият център за изкуствен интелект в Европа, като само през 2023 г. британските фирми за изкуствен интелект ще си осигурят финансиране в размер на над 3 млрд. долара.

В заключение, въпреки че Обединеното кралство е изправено пред пречки за запазване на статута си на водещ център за ИИ, продължаващите инвестиции и регулаторните адаптации се считат за решаващи за запазване на лидерството му в технологичния сектор.