Лидер в създаване на елементи за изкуствен интелект пусна важни резултати

Защо САЩ може да повлияе негативно на тази топ компания

Публикувано от Божидар Балевски юли 17, 2024 в Изкуствен интелект

През второто тримесечие ASML Holding NV отбеляза 54% увеличение на поръчките в сравнение с предходния период, като през това време Китай представляваше почти половината от продажбите на компанията.


Акциите на ASML Holding NV се понижиха, тъй като потенциалът за по-строги ограничения от страна на САЩ върху бизнеса ѝ в Китай засенчи положителния ръст на поръчките на холандската фирма от последното тримесечие.


ASML е изправена пред несигурност на фона на потенциални ограничения за износ от САЩ


Според доклад, публикуван в сряда преди публикуването на резултатите на ASML за второто тримесечие, администрацията на Байдън обмисля въвеждането на най-строги търговски ограничения, ако компании като ASML продължат да доставят модерни полупроводникови технологии в Китай.


ASML, която държи монопола върху машините за производство на най-модерните полупроводници, е подложена на засилен контрол, тъй като САЩ се стремят да ограничат напредъка на Китай в полупроводниковата индустрия. Въпреки че през второто тримесечие отчете 54% ръст на поръчките до 5,57 млрд. евро (6,1 млрд. долара), което надмина очакванията, акциите все пак паднаха.


Анализаторът на Citi Андрю Гардинър отбеляза, че геополитическите опасения вероятно ще засенчат финансовите резултати, позовавайки се на доклад на Bloomberg за потенциални допълнителни ограничения от страна на САЩ спрямо ASML. „Нараства натискът за ограничаване на сервизната дейност по отношение на инсталираната база“, каза той.


Акциите на ASML се сринаха с цели 7,7% до 903 евро в Амстердам, отбелязвайки най-големия спад от октомври 2022 г. насам.


За текущото тримесечие ASML прогнозира продажби между 6,7 млрд. и 7,3 млрд. евро, което не отговаря на прогнозата за 7,5 млрд. евро. Компанията потвърди предишната си прогноза за непроменени продажби за годината, като през 2025 г. се очаква връщане към силен растеж.


По-ранните мерки, ръководени от САЩ, насочени към износа на ASML за Китай, не повлияха значително на търсенето от региона. Китай съставлява почти половината от приходите на ASML през второто тримесечие, като продажбите в страната са се увеличили с 21% спрямо предходния период. Пекин закупува по-старо, неограничено оборудване за производство на по-зрели видове полупроводници.


Китай остава най-големият пазар на ASML въпреки контрола върху износа


Търсенето на мощни чипове, особено тези, които са необходими за приложенията на изкуствения интелект, е важен фактор за ASML.


„Понастоящем виждаме силно развитие в областта на изкуствения интелект, което води до по-голямата част от възстановяването и растежа на индустрията, изпреварвайки други пазарни сегменти“, каза главният изпълнителен директор Кристоф Фуке в изявление.


Силните резултати на големи клиенти, като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., подкрепиха търсенето на оборудването на ASML. Миналата седмица TSMC отчете най-бързия си тримесечен ръст на продажбите от 2022 г. насам, стимулиран от бума на изкуствения интелект, който подхранва инвестициите в центрове за данни в световен мащаб. Продажбите за Тайван се увеличиха с 290 млн. евро, тъй като търсенето на модерно оборудване нарасна.


Това тримесечие бе първото за главния изпълнителен директор Кристоф Фуке, който наследи Петер Венинк през април. Фуке балансира между стремежа на САЩ за по-строг контрол на износа за Китай и необходимостта от продължаване на продажбите на най-големия пазар на ASML.


Китай купува по-старото оборудване на ASML


Натискът от страна на САЩ за забавяне на напредъка на Китай в областта на полупроводниците накара Нидерландия да забрани износа на второто най-модерно оборудване на ASML - машини за имерсионна DUV литография - за Китай в началото на годината. Въпреки това ASML продължава да обслужва машини, закупени преди въвеждането на тези ограничения. Администрацията на Байдън е предупредила съюзниците си, че може да използва правилото за преки чуждестранни продукти, за да наложи контрол върху произведени в чужбина продукти, съдържащи американски технологии, ако подобни практики продължат.


ASML заяви, че до 15% от продажбите ѝ в Китай през тази година може да бъдат засегнати от въведените през януари правила за контрол на износа. На компанията никога не е било разрешавано да продава най-модерната си екстремно ултравиолетова технология в Китай.