Край на сагата. Сам Алтман се завръща в OpenAI

OpenAI връща Сам Алтман на поста главен изпълнителен директор по-малко от седмица след уволнението му.

Публикувано от Божидар Балевски ное 22, 2023 в Пазари

При изненадващ развой на събитията OpenAI обяви завръщането на Сам Алтман като главен изпълнителен директор, което е значителен напредък в сагата, привлякла вниманието на Силициевата долина и световната индустрия за изкуствен интелект. Решението е взето след значителен натиск от страна на инвеститорите на OpenAI, като Microsoft изигра решаваща роля в организирането на завръщането на Алтман. Забележително е, че Алтман се ангажира да проведе вътрешно разследване относно обстоятелствата, довели до уволнението му.

След като Алтман се върне към ролята си на главен изпълнителен директор, обновеният борд първоначално ще бъде ръководен от Брет Тейлър, бивш съизпълнителен директор на Salesforce Inc. Към борда се присъединяват Лари Съмърс, бивш министър на финансите на САЩ, и досегашният член Адам Д'Анджело, съосновател и главен изпълнителен директор на Quora Inc. Докато OpenAI е в процес на финализиране на подробностите по това преструктуриране, компанията потвърди ангажимента си за прозрачност чрез публикация в X, известен преди като Twitter.


Влиянието на Microsoft

Влиянието на Microsoft за улесняване на завръщането на Алтман означава значителна победа за технологичния гигант, който си сътрудничи с други инвеститори, за да отмени неочакваното уволнение. Сатя Надела, главен изпълнителен директор на Microsoft, публично подкрепи Алтман по време на сътресенията, като дори обмисляше да го наеме да ръководи нова вътрешна изследователска група в Microsoft.

Присъединяването на Лари Съмърс и Брет Тейлър към борда на директорите допринася за доверието и привлекателността, особено за Уолстрийт и общността на Силициевата долина. Съмърс, академик от Харвард и сътрудник на телевизия Блумбърг, има връзки с няколко стартъпа, включително Block Inc. на Джак Дорси. Тейлър, с роли в Shopify Inc. и Twitter, внася опит и успокояващо влияние, което се прояви по време на продажбата на Елон Мъск миналата година.

Въпреки че преконфигурацията на борда на OpenAI не е окончателна, непосредственият фокус е върху избора на до девет нови директори, според източник, запознат с преговорите. Очаква се Microsoft, чиято стратегия за изкуствен интелект разчита на технологията на OpenAI, да има представител в новия съвет, вероятно като наблюдател и с едно или повече места.

Първоначалното съгласие на Алтман да не заема място в борда отразява сложността на преговорите, като очакванията са, че в крайна сметка той ще се присъедини към борда. Освен това Алтман се ангажира с вътрешно разследване на поведението, довело до уволнението му, подчертавайки ангажимента си за отчетност.


Какво се случи последните 6 дни?

Решението за възстановяване на Алтман бе взето след четиридневни преговори с голям залог, предизвикани от заплахата за масови оставки на почти всички 770 служители на OpenAI, ако той не бъде възстановен на работа. Драмата се разигра на X, като ключови фигури от индустрията публикуваха декларации и разменяха съобщения. Възстановяването на Алтман предизвика бързи поздравления в X от ключови фигури в сагата, включително бившия президент Грег Брокман и главния технологичен директор Мира Мурати.

В изявление от петък OpenAI цитира уволнението на Алтман, след като вътрешна проверка на борда установи, че главният изпълнителен директор "не е бил последователно откровен в комуникациите си с борда, което е възпрепятствало способността му да упражнява своите отговорности".

Преговорите за завръщането на Алтман стигнаха до задънена улица в неделя, отчасти поради натиска от страна на Алтман и други лица съществуващите членове на борда да подадат оставка. Вместо това бордът назначи нов лидер - бившия главен изпълнителен директор на Twitch Емет Шиър. Впоследствие мнозинството от служителите на OpenAI подписаха писмо, в което заплашиха да напуснат и да се присъединят към Microsoft, ако всички директори не подадат оставка и Алтман не бъде възстановен на работа.

Бързият обрат може да успокои инвеститорите и да намали заплахата от напускане на служители. Това обаче повдига въпроси за бъдещата траектория на OpenAI и други стартиращи компании с изкуствен интелект, които се ориентират в деликатния баланс между отговорното развитие на изкуствения интелект и необходимостта да се осигури значителен капитал.

Инвеститорите, особено Microsoft, бяха изненадани от отстраняването на Алтман, което доведе до съвместни усилия с инвеститори като Thrive Capital и Tiger Global Management, за да се улесни завръщането му.


Ключовата роля на Алтман

Повече от всяка друга фигура, Алтман, на 38 години, се превърна в лицето на новата ера на технологиите за изкуствен интелект, особено с успеха на ChatGPT. Алтман изигра централна роля в усилията на индустрията за сътрудничество с регулаторните органи, като редовно контактуваше със световни лидери като президента на САЩ Джо Байдън и министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак.

Зад кулисите обаче Алтман влезе в конфликт с членовете на борда, особено с Иля Суцкевер, по отношение на темпото на развитие на генеративния изкуствен интелект, комерсиализацията на продуктите и мерките за намаляване на потенциалните вреди за обществото.

В допълнение към стратегическите разногласия, предприемаческите амбиции на Алтман, включително плановете за набиране на средства за стартъп за чипове с изкуствен интелект, усложниха динамиката в заседателната зала. Тъй като OpenAI променя ръководството си, индустрията следи отблизо за последиците за бъдещето на иновациите и отговорното развитие на ИИ.

Неотдавнашните сътресения в ръководството на OpenAI, които завършиха с възстановяването на Сам Алтман, отразяват сложната динамика между лидерите в индустрията, инвеститорите и вътрешните заинтересовани страни в бързо развиващата се област на изкуствения интелект. Макар че бързото решение може да отговори на непосредствените опасения, то подчертава предизвикателствата, пред които са изправени стартиращите предприятия в областта на изкуствения интелект при хармонизирането на иновациите с отговорното развитие, очакванията на инвеститорите и вътрешната съгласуваност. Индустрията очаква последиците от този драматичен епизод за OpenAI и други структури, които се ориентират в деликатното пресичане на авангардни технологии, корпоративна стратегия и етични съображения.