Коя автомобилна компания ще се възползва най-много от AI?

Разберете как Tesla ще си партнира с Nvidia

Публикувано от Божидар Балевски юли 09, 2024 в Изкуствен интелект

Предвид предстоящия отчет за приходите на Tesla за второто тримесечие, моментът е подходящ за разглеждане на един от най-важните стратегически елементи на компанията: изкуствения интелект (ИИ).


Смелите инициативи на Tesla в областта на изкуствения интелект, особено тези, насочени към автономното шофиране, изстреляха компанията в челните редици на автомобилните технологии. Остава обаче ключовият въпрос: ще донесат ли тези постижения значителни ползи в близко бъдеще?


Tesla е поела по пътя на изграждане на една от най-страховитите инфраструктури за ИИ в световен мащаб, белязана от значителни инвестиции и стратегически решения. От представянето на първия си собствен суперкомпютър през 2021 г. до планирането на внедряването на 85 000 графични процесора Nvidia до края на тази година, отдадеността на Tesla към развитието на ИИ е едновременно дълбока и непоколебима.


Пътешествието на ИИ


Сериозният стремеж на Tesla към превъзходство в областта на ИИ започна през 2021 г., когато тя представи своя авангарден собствен суперкомпютър на конференцията Computer Vision and Pattern Recognition (CVPR). Тази конфигурация бързо се нареди сред най-добрите суперкомпютри в света, предназначена да се справи със сложното предизвикателство за обучение на дълбоки невронни мрежи за автономно шофиране, използвайки данни, събрани от обширния автомобилен парк на Tesla.


Разширяването продължи миналото лято с пускането на суперкомпютър с клъстер за изкуствен интелект, работещ с 10 000 графични процесора на Nvidia, известен като "Dojo". Тази мощна машина е създавана в продължение на години и е една от най-модерните съществуващи.


Значими етапи


Ключовият момент настъпи през април по време на разговора за приходите на Tesla за първото тримесечие, когато главният изпълнителен директор Илон Мъск обяви, че компанията вече не е ограничена в способността си да обучава ИИ. Това бележи значителна промяна спрямо предишните ограничения. Централно място в тази трансформация заема планът за внедряване на 85 000 графични процесора Nvidia за обучение на ИИ до края на 2024 г., което представлява осемкратно увеличение на капацитета на графичните процесори в сравнение с предходната година.


Изявленията на Мъск отразяват ангажимента на Tesla към ИИ, като през 2023 г. и 2024 г. са предвидени над 2 млрд. долара за обучение по ИИ, по-специално за обучение по пълно самоуправление (FSD).


Противоречия и разяснения


Разказът придоби неочакван обрат в началото на юни, когато Мъск разкри, че 12 000 графични процесора на Nvidia, първоначално предназначени за Tesla, са били пренасочени към X (бивш Twitter) и xAI, негови частни предприятия. Това пренасочване предизвика опасения относно стратегията на Tesla за изкуствен интелект, особено в сектора на бързото автономно шофиране.


Критиците изразиха безпокойство от потенциални конфликти на интереси, предполагайки, че Мъск може да даде приоритет на частните си проекти пред нуждите на Tesla. Мъск обаче уточни, че логистични проблеми са забавили готовността на Tesla да използва графичните процесори. С преразпределянето им към X и xAI ресурсите са били използвани незабавно, като са били използвани за напредък на проектите за изкуствен интелект без загуба на средства.


Мъск предвижда да интегрира постиженията на ИИ в своите предприятия. Разработките в X и xAI биха могли да подобрят възможностите на Tesla в областта на изкуствения интелект, създавайки синергии, които да са от полза за всички негови предприятия.


Бъдещи перспективи


Tesla разработва и усъвършенстван гласов асистент в автомобила, подобен на Alexa на Amazon или гласовата функция на ChatGPT. Този асистент ще бъде дълбоко интегриран със системите на автомобила, като непрекъснато ще се усъвършенства чрез машинно обучение, потенциално използвайки графичните процесори на Nvidia за естествени и гъвкави отговори, като по този начин ще подобри функционалността и удобството за потребителя на автомобилите Tesla.


Стратегията на Tesla не се ограничава до масивно внедряване на графични процесори. Компанията съчетава инвестициите в графични процесори Nvidia със своя специално създаден суперкомпютър Dojo. По време на разговора за приходите на Tesla за четвъртото тримесечие на 2023 г. Мъск описа Dojo като начинание с висок потенциал, макар и рисковано. Плановете включват клъстер Dojo на стойност 500 млн. долара в Ню Йорк и сътрудничество с Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) за трето поколение чип Dojo, планирано за 2027 г.


Стратегическа диверсификация


Като използва както готови решения за графични процесори, така и персонализиран хардуер, Tesla намалява рисковете, свързани с разчитането на една-единствена технология. Този двоен подход повишава шансовете на компанията за успех в развиващия се пейзаж на изкуствения интелект.


Предстоящият разговор на Tesla за приходите от второто тримесечие ще бъде от решаващо значение за инвеститорите, тъй като ще предостави актуална информация за внедряването на графичните процесори на Nvidia и напредъка на Dojo. Тези сведения ще помогнат да се оценят уменията на Tesla в областта на ИИ и нейната позиция в конкурентната надпревара за доминиране в областта на автономното шофиране.