Klarna сключва стратегическо партньорство с Uber

Сделката с Uber бележи една от най-значимите търговски печалби за Klarna точно преди публичното й предлагане.

Публикувано от Божидар Балевски апр 24, 2024 в Пазари

Klarna, водещата европейска финтех компания, известна със своите услуги "купи сега, плати по-късно" (Buy Now Pay Later BNPL), си осигури важно партньорство с гиганта в областта на превозите Uber. В рамките на тази сделка Klarna ще бъде интегрирана като опция за плащане в приложенията Uber и Uber Eats на първоначалните пазари в САЩ, Германия и Швеция. Макар че финансовите подробности не се разкриват, партньорството представлява стратегическа победа за Klarna, тъй като подхранва спекулациите около дългоочакваното първично публично предлагане (IPO).


Решения за плащане, съобразени с нуждите на различните пазари


Klarna ще въведе своята опция "Плати сега" в екосистемата на Uber. Тази опция позволява на потребителите да плащат за своите пътувания или поръчки на храна незабавно и изцяло с едно кликване. Това е насочено към клиентите, които предпочитат директно плащане и потенциално се възползват от съществуващите програми за награди на Klarna, свързани с техните сметки.


За потребителите в Швеция и Германия Klarna ще предложи допълнителна опция - възможността да обединят покупките на Uber в едно безлихвено месечно плащане, което е съобразено с цикъла на заплатите им. Това е насочено към тези, които търсят по-бюджетен подход за управление на разходите си за Uber. Интересно е, че понастоящем Klarna не въвежда своите характерни планове BNPL, базирани на разсрочено плащане, в платформите на Uber. Това стратегическо решение може да се дължи на продължаващия регулаторен контрол върху продуктите BNPL и на потенциалното желание на Klarna да създаде по-отговорен имидж с наближаването на своето първично публично предлагане.


Голямо ускорение преди старта на IPO


Партньорството с Uber има огромно значение за Klarna, тъй като идва в ключов момент, когато компанията се подготвя за потенциално голямо първично публично предлагане. Слуховете от индустрията предполагат оценка, надхвърляща 20 млрд. долара, което е значителен обрат в сравнение с предизвикателствата, пред които беше изправена Klarna през 2022 година. Тогава глобалното икономическо забавяне, предизвикано от конфликта между Русия и Украйна, допринесе за корекция на завишените технологични оценки, в резултат на което оценката на Klarna спадна от зашеметяващите 45,6 млрд. долара през 2021 година до отрезвяващите 6,7 млрд. долара през 2022 година.


Въпреки това Klarna демонстрира устойчивост. През 2023 година компанията отчете първата си тримесечна печалба от четири години насам, подкрепена от 56% намаление на кредитните загуби. Този финансов обрат укрепва доверието на инвеститорите, докато Klarna се подготвя за своя публичен дебют. Освен това компанията стартира Klarna Plus, месечна абонаментна услуга за 7,99 долара в САЩ, предназначена да задържи "мощните потребители", като предлага освобождаване от такси за обслужване, удвояване на бонусните точки и ексклузивни отстъпки от партньорски марки.


Еволюиращият пейзаж на "Купи сега, плати по-късно"


Klarna е виден играч на разрастващия се пазар на Buy Now Pay Later, който предлага на потребителите алтернатива на традиционните кредитни карти със съответните лихви и такси. Този метод на плащане позволява на потребителите да разпределят покупките си на вноски, което прави пазаруването онлайн и лично по-достъпно. Въпреки това, индустрията на BNPL е обект на контрол по отношение на потенциала ѝ да насърчава прекомерни разходи, особено сред по-младите потребители.


Регулаторните органи в цял свят обръщат внимание на това. Правителството на Обединеното кралство предложи проектозакон за регулиране на BNPL, а Бюрото за финансова защита на потребителите в САЩ планира да подложи доставчиците на BNPL на същия надзор като компаниите за кредитни карти. По подобен начин Европейският съюз преразгледа Директивата си за потребителските кредити, за да обхване услугите на BNPL.


Klarna, подобно на много други доставчици на BNPL, защитава своя модел, като подчертава неговата достъпност в сравнение с традиционните възможности за кредитиране. Компанията също така приветства регулаторните усилия, насочени към осигуряване на отговорни кредитни практики в сектора на BNPL.


В перспектива


Партньорството с Uber предоставя на Klarna ценна възможност да разшири потребителската си база и обема на транзакциите в рамките на ключови пазари. Чрез интегриране с широко използвана платформа като Uber, Klarna получава достъп до голям брой потенциални клиенти, които могат да се запознаят с нейните платежни решения от първа ръка. Освен това възможността за адаптиране на възможностите за плащане към конкретни пазари демонстрира ангажимента на Klarna към потребителското изживяване и отговорните финансови практики.


Тъй като Klarna се ориентира в регулаторния пейзаж и се подготвя за своето първично публично предлагане, партньорството с Uber е стратегически ход. То демонстрира способността на компанията да си осигурява сътрудничество с лидери в бранша, като същевременно потенциално насърчава по-отговорен имидж в очите на регулаторите и инвеститорите. Успехът на това партньорство, в съчетание с финансовите подобрения на Klarna, може да проправи пътя за дългоочаквано и потенциално успешно първично публично предлагане.