Китайският конкурент на Tesla Nio обяви голям брой съкращения на работници

Намаляването на работната сила на Nio е сигнал за предизвикателствата в индустрията в условията на силна конкуренция

Публикувано от Божидар Балевски ное 04, 2023 в Пазари

Китайският производител на електромобили Nio обяви плановете си да намали работната си сила с 10% в отговор на това, което главният изпълнителен директор Уилям Ли определи като "ожесточена конкуренция" на пазара на електромобили. Съкращаването на работните места ще приключи до ноември, което подчертава засилващите се предизвикателства, пред които са изправени нововъзникващите компании в индустрията.

В писмо, адресирано до служителите, Ли признава значителната конкуренция на пазара и подчертава несигурността, свързана с трансформацията на автомобилния сектор. Той отбеляза, че следващите две години ще бъдат белязани от интензивно съперничество между компаниите, които се стремят да утвърдят присъствието си и да спечелят пазарен дял.

През последните два месеца Nio преглеждаше щателно двугодишния си оперативен план, а през последните две седмици компанията определи ключовите бизнес приоритети и изработи подробна стратегия за организационна и бизнес оптимизация. Тези мерки са насочени към укрепване на позициите на компанията и осигуряване на навременното пускане на основните ѝ продукти.

Ли изрази съжаление за въздействието на съкращенията върху засегнатите колеги, като ги определи като трудно, но необходимо решение предвид ожесточената конкуренция, пред която е изправена компанията. Този ход отразява ангажимента на Nio да се адаптира към бързо развиващата се динамика на пазара.

Nio, подобно на много други китайски стартъпи в областта на електрическите превозни средства, се сблъска с предизвикателства като слабите потребителски нагласи във втората по големина икономика в света и засилената конкуренция. Ценовата война, започната от Илон Мъск от Tesla, който намали цените на автомобилите Tesla в Китай миналата година, принуди конкурентите да последват примера му. Първоначално Nio се съпротивляваше на намаляването на цените, но в крайна сметка въведе такова през юни.

Заслужава да се отбележи, че въпреки че е изправена пред загуби, Nio значително разшири доставките си на автомобили. През октомври компанията съобщи за доставката на 16 074 автомобила, което е леко увеличение спрямо предходния месец и забележително увеличение от 60% в сравнение със същия период на миналата година.

В заключение, решението на Nio да намали работната си сила подчертава конкурентната среда и предизвикателствата, пред които са изправени нововъзникващите играчи в сектора на електрическите превозни средства. Преминаването към организационна и бизнес оптимизация е сигнал за ангажимента на компанията да се справи с тези предизвикателства и да запази силни позиции на бързо развиващия се пазар.