Какво стои зад рязкото покачване на индийските компании

Националният пазар на акции в Индия излиза на пето място по големина в световен мащаб - къде се крият възможностите?

Публикувано от Божидар Балевски дек 28, 2023 в Пазари

В едно знаково постижение оценката на фондовия пазар на Индия се покачва до безпрецедентните 4 трилиона долара през 2023 година, което поставя националния пазар на акции на пето място по големина в световен мащаб, отстъпвайки на Хонконг с 4,7 трилиона долара. Този скок е емблематичен за икономическата мощ на Индия и устойчивостта на нейния корпоративен пейзаж. В този анализ навлизаме в тънкостите на 50-те най-големи публично търгувани компании в Индия, разкривайки обща пазарна капитализация, надхвърляща 2,1 трилиона долара (180 трилиона в индийски рупии).


Индия се гордее с динамична и бързо развиваща се икономика, която е един от най-големите развиващи се пазари в света. С разнообразни отрасли, допринасящи за нейния БВП, включително информационни технологии, фармацевтика, производство и услуги, Индия се превърна в глобална икономическа сила. Голямото и младо население на страната, в съчетание с продължаващите икономически реформи, позиционира Индия като обещаваща инвестиционна дестинация.


Фондовата борса в Индия играе ключова роля в икономическия пейзаж на страната, предоставяйки на компаниите платформа за набиране на капитал, а на инвеститорите - за участие в създаването на богатство. Бомбайската фондова борса (BSE) и Националната фондова борса (NSE) са двете основни фондови борси, които заедно отразяват резултатите на различни сектори. Фондовият пазар на Индия бележи значителен ръст, като се увеличава пазарната капитализация и нараства броят на публично търгуваните дружества. Тъй като Индия продължава да се ориентира в сложността на развиващата се икономика, нейният фондов пазар служи като барометър за икономическото здраве на страната и потенциала на инвеститорите, които търсят възможности на един динамичен пазар.


Reliance Industries доминира на пазара


Водещ е мултинационалният конгломерат Reliance Industries със зашеметяващата пазарна капитализация от 198 млрд. долара. Със своя отпечатък, обхващащ енергетиката, нефтохимията, природния газ, търговията на дребно, телекомуникациите, средствата за масова информация и текстила, Reliance е диверсифицирана сила. Основана през 1966 година от покойния Дхирубхай Амбани, прозорлив търговец на прежда, компанията се превърна в 100-ната по големина в света под ръководството на председателя и управляващ директор Мукеш Амбани. Между другото, Мукеш Амбани е най-богатият индийски гражданин, като притежава нетно състояние от 95,6 млрд. долара.


Банкови гиганти: HDFC Bank и ICICI Bank


На второ място е HDFC Bank, най-голямата банка от частния сектор в Индия по размер на активите и петата по големина в световен мащаб, с пазарна капитализация от 159 млрд. долара. С над 177 000 служители HDFC Bank е финансов гигант с широко влияние. След нея се нарежда ICICI Bank, банкова институция с пазарна капитализация от 85,4 млрд. долара, което подчертава значителното присъствие на финансовите институции в корпоративните ешелони на Индия.


Tata Consultancy Services (TCS) и сферата на ИТ


На трета позиция е Tata Consultancy Services (TCS), технологичен гигант с пазарна капитализация от 155 млрд. долара. TCS оперира в световен мащаб, като предоставя услуги в областта на изчислителните облаци, когнитивните бизнес операции, консултациите и киберсигурността в 55 държави. Широкият й обхват включва икономически сили като САЩ, Канада, Китай, Австралия, Германия и Обединеното кралство. Изтъкването на TCS означава превъзходството на Индия в ИТ сектора, което се подчертава допълнително от включването на пет други ИТ компании в топ 50.


Диверсификация в различни сектори


Извън финансовия и ИТ сектора корпоративният пейзаж на Индия показва забележително разнообразие. Списъкът включва 16 финансови и банкови дружества, което подчертава ключовата роля на този сектор. Освен това сектори като минното дело и енергетиката, автомобилостроенето и потребителските стоки допринасят значително за състава на първите 50 компании.


Тъй като Индия продължава своя икономически растеж, тези водещи компании служат като стожери, които направляват корпоративния разказ на страната. Разнообразното представителство на различните сектори не само свидетелства за икономическата многостранност на Индия, но и сигнализира за възможности за инвеститорите в редица отрасли. С обща пазарна капитализация, надхвърляща 2,1 трилиона долара, тези компании са стълбовете на икономическата мощ на Индия, които извеждат страната на световната сцена като могъщ играч в света на бизнеса.