Какво се крие в портфолиото на Бъфет?

Последните му продажби изненадаха много хора

Публикувано от Божидар Балевски сеп 13, 2024 в Пазари

Да бъдеш информиран за избора на акции на Уорън Бъфет е от съществено значение, тъй като легендарният инвеститор, който стои зад Berkshire Hathaway (BRKB), продължава да следва успешен инвестиционен подход, който не включва непременно застой.


През второто тримесечие на 2024 г. Berkshire значително намали голямата си позиция в Apple (AAPL), въпреки че технологичният гигант остава един от най-големите дялове на компанията.


В допълнение към намаляването на дела си в Apple, Berkshire също така съкрати позициите си в Chevron (CVX) и няколко други компании през тримесечието. От друга страна, фирмата увеличи инвестициите си в Occidental Petroleum (OXY) и няколко други акции.


През този период Berkshire напълно прекрати участието си в Paramount Global (PARA) и Snowflake (SNOW).


Поглеждайки към третото тримесечие на 2024 г., Berkshire намали позицията си в Bank of America (BAC) след силното представяне на акциите на банката през първата половина на годината. Последните доклади от вторник сочат, че Бъфет е продължил да продава акции на Bank of America през последните дни, надграждайки значителните намаления, направени в края на юли.


Най-големи акции на Уорън Бъфет по обем


Към август, според регулаторните документи, това са най-големите притежания в портфейла на Berkshire Hathaway въз основа на броя на акциите:


- Bank of America (BAC): 928 милиона акции;

- Apple (AAPL): 400 милиона акции;

- Coca-Cola (KO): 400 милиона акции;

- Kraft Heinz (KHC): 400 милиона акции: 

- Occidental Petroleum (OXY): 255,3 млн. акции

- American Express (AXP): 151,6 млн. акции

- Sirius XM (SIRI): 132,9 млн. акции

- Chevron (CVX): 118,6 милиона акции

- Nu Holdings (NU): 107,1 млн. акции

- Liberty Sirius XM (LSXMA): 70 млн. акции


Като цяло Бъфет и екипът му управляват портфейл, който включва около 50 акции.


Инвестиционният подход на Berkshire Hathaway


Apple може да е с равен брой акции с Coca-Cola на второ място в портфейла на Berkshire Hathaway, но е на първо място по пазарна стойност. 


Дори след значителните намаления през второто тримесечие на 2024 г. делът на Berkshire в Apple остава изключително ценен - 84,25 млрд. долара.


Apple може да се разглежда като отличителен белег на „акция на Уорън Бъфет“ поради добрите си финансови резултати, високата възвръщаемост и ефективното ръководство.


Портфейлът на Бъфет често се характеризира с акции, изплащащи дивиденти. Coca-Cola например постоянно увеличава дивидентите си в продължение на повече от пет десетилетия.


От 1965 г. до 2023 г. портфейлът на Berkshire Hathaway постига 19,8% годишна съставна възвръщаемост, което е почти два пъти повече от 10,2% годишна възвръщаемост на S&P 500, включително дивидентите.


Дългосрочна инвестиционна философия


Бъфет е широко известен със своята философия „купи и дръж“, като държи акции в продължение на години или дори десетилетия. През последните години обаче се наблюдава увеличение на оборота на портфейла.


От 2020 г. насам Бъфет се е отказал от различни акции, включително от тези във финансовия, фармацевтичния и авиосектора, понякога скоро след придобиването им.


Въпреки тези промени Бъфет остава ангажиран с идентифицирането и закупуването на висококачествени акции на разумни цени, с намерението да ги задържи за дълъг период от време. Стратегията му често включва постепенно изграждане на големи позиции с течение на времето.


Например Бъфет притежава Coca-Cola от 1988 г., American Express от 2001 г. и Apple от 2016 г. Днес Apple представлява 31% от общия портфейл от акции на Berkshire. Въпреки че това е по-малко от 41% преди съкращенията през второто тримесечие на 2024 г., все пак е значително увеличение спрямо дела ѝ от 6% през 2016 г.