Как изкуственият интелект помага на бедните фермери по света

Забележителен пример за това как може да се промени фермерството

Публикувано от Божидар Балевски юни 19, 2024 в Изкуствен интелект

В Малави, където дребното селско стопанство осигурява прехраната на над 80% от населението, изкуственият интелект оказва значително въздействие. В село Ндодо, само на 25 мили южно от столицата Лилонгве, фермерите се събират под акациево дърво, за да получат съвет чрез приложение за смартфон за борба с бръмбарите, които нападат посевите им от сладки картофи.


Това приложение, наречено Ulangizi (което означава "съвет"), е един от първите случаи на използване на изкуствен интелект в помощ на земеделските производители в някои от най-бедните региони в света. Разработено от базираната в Чикаго организация с нестопанска цел Opportunity International, приложението работи в WhatsApp, като използва данни от ChatGPT и селскостопанския наръчник на правителството на Малави, за да дава насоки на местния език чичева.


Овластяване на фермерите с помощта на изкуствен интелект


Анна Чимализени, правителствен агент за подпомагане на земеделски производители, демонстрира приложението Ulangizi на земеделски производители. Тя помага на тези, които са неграмотни, като пише запитванията им и чете отговорите, генерирани от ИИ. Този подход е от съществено значение в страна, в която нивото на грамотност е ниско и много земеделски стопани разчитат на устната комуникация.


Приложението Ulangizi има потенциала да промени ситуацията за 3,1 милиона семейства, които зависят от дребното земеделие в Малави. Въвеждането на приложението следва опустошителното въздействие на циклона Фреди в началото на 2023 г., който разсели близо 100 000 души и нанесе сериозни щети на реколтата.


Глобалният потенциал на изкуствения интелект в селското стопанство


Въпреки че ИИ се използва широко в селското стопанство в развитите страни, приложението му в по-бедните региони и за натурално земеделие е сравнително ново. Успехът на приложението Ulangizi в Малави би могъл да доведе до приемането му в други държави. В световен мащаб има 600 милиона дребни земеделски стопани, които произвеждат една трета от храната в света.


Грег Нелсън, главен технологичен директор на Opportunity, подчерта значението на изкуствения интелект за смекчаване на последиците от климатични бедствия като циклона Фреди. Той вярва, че инструментите на ИИ като Ulangizi могат да помогнат на земеделските стопани да се подготвят и да се справят с такива събития.


Разширяване на обхвата на Ulangizi


След пилотната фаза Opportunity International събира обратна информация чрез анкети и фокус групи, за да усъвършенства приложението. Организацията планира да разшири обхвата му, като използва мрежата си от агенти за подпомагане на земеделски производители в цяла Африка на юг от Сахара.


Проектът Ulangizi, първоначално финансиран от партньори като Cisco Systems Inc. и Mastercard Inc., сега търси допълнително финансиране за по-широко прилагане. Тим Стронг, ръководител на отдела за финансиране на селското стопанство в неправителствената организация, изтъкна критичната необходимост дребните земеделски производители да подобрят добивите си, за да посрещнат бъдещите световни нужди от храна.


Предизвикателства и възможности


Въпреки обещанията си, приложението Ulangizi е изправено пред предизвикателства. В Ндодо само един смартфон е на разположение на 150 селяни. Освен това проблемите със свързаността и разходите за данни, макар и сравнително ниски, остават пречка за много земеделски стопани.


Правителството на Малави подкрепя инициативата, но се бори с недостига на земеделски консултанти. В някои райони един агент отговаря за до 3 000 домакинства, което затруднява навременното предоставяне на помощ. Приложението Ulangizi помага да се преодолее тази празнина, като предлага незабавни съвети и решения.


Земеделски стопани като Грейс Калембера вече са се убедили в ползите от него. Когато прасетата ѝ получили рани, тя използвала приложението, за да диагностицира проблема и да намери подходящо лечение. Тази бърза реакция вероятно е спасила много от нейните животни.


Заключение


Приложението Ulangizi представлява значителен напредък в селскостопанската подкрепа за дребните земеделски стопани в Малави. Като предоставя навременни и достъпни съвети, то помага на земеделските стопани да подобрят производителността си и устойчивостта си на предизвикателства. С разширяването на приложението то има потенциала да промени земеделските практики на милиони дребни земеделски стопани по света, като осигури по-добра продоволствена сигурност и поминък.