Как човек може да загуби 10 милиарда долара за един ден?

Министерството на правосъдието има какво да каже по въпроса

Публикувано от Божидар Балевски сеп 04, 2024 в Пазари

Изпълнителният директор на Nvidia Дженсън Хуанг отбеляза значителен спад в състоянието си, което е най-голямата му еднодневна загуба, след рязък спад на акциите на чипове и съобщения за разследване на Nvidia от страна на Министерството на правосъдието на САЩ. Акциите на компанията пострадаха, след като се появи информация, че Министерството на правосъдието е издало призовки към технологичния гигант, част от по-широко антитръстово разследване.


Във вторник нетното състояние на Хуанг спадна с около 10 млрд. долара и достигна 94,9 млрд. долара. Това е най-голямата загуба за един ден за Хуанг, откакто индексът на милиардерите започна да следи богатството му през 2016 г. Акциите на Nvidia паднаха с 9,5%, което допринесе за спада. Nvidia отказа да коментира ситуацията.


Спад на акциите на чипове и разследване на Министерството на правосъдието


Спадът на акциите на Nvidia идва на фона на опасенията за нейната доминация на пазара на чипове, особено с чиповете ѝ за изкуствен интелект (ИИ), които са от решаващо значение за големите световни компании. Призовки на Министерството на правосъдието представляват важна стъпка към евентуално подаване на официални антитръстови жалби срещу Nvidia. Разследването е съсредоточено върху твърденията, че Nvidia може да възпрепятства конкуренцията, като затруднява компаниите да преминат към други доставчици и санкционира тези, които не разчитат изключително на нейните чипове за изкуствен интелект.


Успехът на Nvidia до голяма степен се дължи на отличната производителност на нейните чипове, която изпреварва конкурентите в индустрията. В отговор на опасенията относно нейната доминация, компанията заяви, че водещата ѝ пазарна позиция се дължи на качеството на нейните продукти.


Влияние на богатството върху Хуанг


Въпреки неуспеха, Хуанг остава едно от най-богатите лица в света, заемайки 18-то място в световния списък на милиардерите. Дори след спада от 10 млрд. долара, нетното му състояние се е увеличило с 51 млрд. долара досега през тази година. Хуанг, който е съосновател на Nvidia през 1993 г., след като се премества от Тайван и Тайланд в САЩ, е начело на компанията, докато тя се разраства и се превръща в третата по големина фирма в света по пазарна стойност.


Nvidia продължава да защитава пазарните си практики, като твърди, че господстващото ѝ положение е резултат от предоставянето на превъзходни продукти, които работят по-добре и по-бързо от конкурентите.